Chiński ploter CO2 40W - dziwne zachowanie się mocy

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
PiotrGorol
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 12 paź 2021, 21:01

Chiński ploter CO2 40W - dziwne zachowanie się mocy

#1

Post napisał: PiotrGorol » 21 gru 2021, 15:51

Dzień dobry.
Posiadam laser Co2 40W, chińczyk. Wszystko fajnie działało, ciąłem nim sklejkę topolową 3mm. Parę dni temu zaczął tracić moc. Sprawdziłem ustawienia optyki - wszystko ok. Wyciągnąłem soczewkę i okazało się, że cała była taka pobrudzona, ogólnie stwierdziłem, że do wymiany (jedyna oryginalna część z całej optyki) . Zamówiłem, wymieniłem i zacząłem ciąć.
I pojawił się problem. Ustawiłem 18% - moc na jakiej wcześniej ciąłem - nie przecięło, 20% to samo. Zacząłem zwiększać i przy mocy 25% zauważyłem, że laser zaczął przerywać. Po prostu raz jechał, raz nie. Pomyślałem, że tuba już po prostu się wykończyła. Lecz ustawiłem moc na 12%, i o dziwo, przecięło bez problemu, zaś na 15% wiązka nie dociera nawet do połowy materiału
Czym może być to spowodowane, bo jestem z tego już normalnie głupi. Czym może być to spowodowane?
Z góry dziękuję, za każdą pomoc.



Awatar użytkownika

abyss
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 491
Rejestracja: 06 maja 2005, 23:13
Lokalizacja: Irlandia

Re: Chiński ploter CO2 40W - dziwne zachowanie się mocy

#2

Post napisał: abyss » 24 gru 2021, 22:36

Powietrze suche? Brak kondensacji w komorze gdzie znajduje się laser (tuba)?
Szukałbym śladów przebić w zasilaniu wysokiego napięcia. Oczywiście tak, żeby przy okazji nie być porażonym.

Awatar użytkownika

bratanek65
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 687
Rejestracja: 06 lis 2010, 10:26
Lokalizacja: Miasteczko

Re: Chiński ploter CO2 40W - dziwne zachowanie się mocy

#3

Post napisał: bratanek65 » 25 gru 2021, 00:40

PiotrGorol pisze:
21 gru 2021, 15:51
I pojawił się problem. Ustawiłem 18% - moc na jakiej wcześniej ciąłem - nie przecięło, 20% to samo. Zacząłem zwiększać i przy mocy 25% zauważyłem, że laser zaczął przerywać. Po prostu raz jechał, raz nie. Pomyślałem, że tuba już po prostu się wykończyła. Lecz ustawiłem moc na 12%, i o dziwo, przecięło bez problemu,
Parametry wyglądają na zupełnie nieprawdopodobne. Chyba, że te % nastaw tak się mają do rzeczywistych % mocy jak ja do baletu współczesnego.
W każdym razie jeśli moc lasera słabnie wraz ze wzrostem ustawionej mocy to pierwszy sygnał o kończącym się żywocie lasera.
Kiedy żywot lasera się kończy jego rosnąca oporność wewnętrzna może spowodować zewnętrzne wyładowania. Moc dostarczona przez zasilacz gdzieś szuka ujścia a im jej więcej tym jej łatwiej "pójść bokiem" poprzez izolację.
"Let's Go Brandon"


Autor tematu
PiotrGorol
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 12 paź 2021, 21:01

Re: Chiński ploter CO2 40W - dziwne zachowanie się mocy

#4

Post napisał: PiotrGorol » 02 sty 2022, 21:01

Na pierwszy rzut oka wszytko okej, nigdzie nie iskrzy a nic takiego, może to być rypnięty zasilacz lub filtr?

Awatar użytkownika

abyss
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 491
Rejestracja: 06 maja 2005, 23:13
Lokalizacja: Irlandia

Re: Chiński ploter CO2 40W - dziwne zachowanie się mocy

#5

Post napisał: abyss » 03 sty 2022, 16:32

Jaką masz wilgotność i temperaturę w pomieszczeniu? 8C i 85% wilgotności czy 25C i 55% to nie to samo, a my nie wykupiliśmy licencji wróżki :)

Nie szukaj iskrzenia, a zapachu ozonu zaraz po pracy, oraz przy wyłączonym sprzęcie "zabrązowień" od przebić wysokiego napięcia.


Shrinker
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 39
Rejestracja: 06 paź 2020, 18:53

Re: Chiński ploter CO2 40W - dziwne zachowanie się mocy

#6

Post napisał: Shrinker » 14 sty 2022, 22:59

1. Temperatura wody chłodzącej?
2. Stan lusterek rury CO2?
3. Na jaki dystans jest nowa soczewka?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”