Brak zerowania wymiaru

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2548
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Brak zerowania wymiaru

#1

Post napisał: kubus838 » 03 gru 2021, 17:38

Witam

Obecnie pracuje na frezarce do metalu produkcji francuskiej ale dość leciwej. Starej ale nie zajeżdżonej. Dzisiaj pojawił się problem z wymiarami. To znaczy jak kręcę korbami ma wyświetlaczu cyfry przeskakują ale jak chce wyzerować wymiary na któreś osi i przyciskam klawisze do zerowania nic się nie dzieje - wymiary pozostają. Spisałem z tabliczki znamionowej to co mogłem:

Johanne Haidenhan
VRZ 745 BG2
nr. ident.226149 02
s. nr. 170 269 2A

Stało się to dzisiaj po południu. Do tej chwili cały ten układ działał prawidłowo. Może ktoś coś doradzić? Z racji tego, że odchodziłem od tej maszyny to może ktoś coś nacisnął? Może ktoś ma dokumentacje do tego układu lub wie skąd ją ściągnąć?. Może trzeba to w jakiś sposób zresetować - wyłącznikiem już próbowałem i nic nie dało? A może po prostu trzeba to jakoś ustawić?


robert




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3381
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Brak zerowania wymiaru

#2

Post napisał: Steryd » 03 gru 2021, 19:16

pokaż zdjęcie pulpitu. Nie wykluczone, że włączyłeś jakiś przycisk, który uniemożliwia zerowanie (np praca absolutna, albo wszedłeś w tryb przeliczania)
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2548
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Brak zerowania wymiaru

#3

Post napisał: kubus838 » 03 gru 2021, 20:26

I pewnie masz rację bo cały system działał bez problemów. Niestety do dzisiaj.
Tu jest problem bo zdjęcia nie miałem czym zrobić. A maszynę będę widział dopiero we wtorek. Może krótki opis pomoże.

Jest to mała czarna skrzyneczka tak około 300 x 300mm. Po lewej stronie (stojąc przodem do tej skrzyneczki) umieszczone są wyświetlacze osi - na górze x niżej y i na końcu z. Wyświetlacze są czerwone. Po prawej stronie umieszczone są klawisze zerowania osi w kolorze pomarańczowym lub bardzo podobnym. A obok tego umieszczona jest klawiatura numeryczna koloru czarnego wraz z klawiszem ctrl. Nad klawiaturą numeryczną są cztery jakieś lampki lub diody lub jakieś wyświetlacze. Poniżej są jakieś klawisze funkcyjne z oznaczeniem kątów.

Przepraszam ale zdjęcia niestety nie mam w tej chwili. Na pewno ten system nie jest nowy bo wyświetlacze są segmentowe i to wszystko jest dość brudne. W sieci nie znalazłem nic podobnego - wszystko nowe lub super nowe.

robert


Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2548
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Brak zerowania wymiaru

#4

Post napisał: kubus838 » 06 gru 2021, 17:25

Dzisiaj udało się zrobić zdjęcie panelu.

Obrazek

robert


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3381
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Brak zerowania wymiaru

#5

Post napisał: Steryd » 06 gru 2021, 17:30

To światełko nad przyciskiem bazy 1 się zawsze świeciło?
Być może skoro pracujesz z zapisaną bazą to nie ma co referować.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2548
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Brak zerowania wymiaru

#6

Post napisał: kubus838 » 06 gru 2021, 17:41

Nie zwróciłem na to uwagi.

robert


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3381
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Brak zerowania wymiaru

#7

Post napisał: Steryd » 06 gru 2021, 17:57

Tutaj:
https://content.heidenhain.de/doku/oma_ ... index.html
Ponoć są instrukcje, ale na teflefonie nie chcą mi się wyswietlac.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2548
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Brak zerowania wymiaru

#8

Post napisał: kubus838 » 26 gru 2021, 15:57

Niestety nic z tego nie rozumiem ponieważ jest napisane w języku angielskim technicznym. Dodatkowo plik jest "za hasłowany".

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”