Brak sterowania wrzeciona z poziomu MACH 3

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

drzasiek90
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1866
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Brak sterowania wrzeciona z poziomu MACH 3

#11

Post napisał: drzasiek90 » 11 cze 2024, 06:35

tuxcnc pisze:
11 cze 2024, 05:31
Równie dobrze możesz zalecić odczynianie uroków...
Nie równie dobrze.
Bo odczynianie uroków nie ma wpływu na napięcie wyjściowe z tej płytki, natomiast kręcenie potencjometrem ma.
Tak więc nie pieprz głupot.
Max2024 pisze:
09 cze 2024, 15:24
zwróciłem sie do producenta MLM aktualnie LF i kupiłem nieco nowszy LF530X3.
Masz do niego jakąs instrukcję?



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 8110
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Brak sterowania wrzeciona z poziomu MACH 3

#12

Post napisał: tuxcnc » 11 cze 2024, 15:22

drzasiek90 pisze:
11 cze 2024, 06:35
tuxcnc pisze:
11 cze 2024, 05:31
Równie dobrze możesz zalecić odczynianie uroków...
Nie równie dobrze.
Bo odczynianie uroków nie ma wpływu na napięcie wyjściowe z tej płytki, natomiast kręcenie potencjometrem ma.
Tak więc nie pieprz głupot.
Znowu nie czytasz tematów w których się udzielasz.
Autor wątku pisał, że płytka dotychczas działała poprawnie, a teraz nie reaguje na zmianę sygnału na wejściu, co znaczy że kręcenie potencjometrem tyle samo pomoże, co i odczynianie uroków...
A tak poza tym, to daj sobie na wstrzymanie.
Autor wątku zakupił oscyloskop i niedługo powinien podać jakieś wiarygodne informacje...


drzasiek90
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1866
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Brak sterowania wrzeciona z poziomu MACH 3

#13

Post napisał: drzasiek90 » 11 cze 2024, 16:19

Nie pomoże, ale może zaszkodzić.
Dlatego pytałem czy nie kręcił.
Więc twoja uwaga jak zwykle bez sensu.


Autor tematu
Max2024
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 15
Posty: 16
Rejestracja: 04 cze 2024, 00:05

Re: Brak sterowania wrzeciona z poziomu MACH 3

#14

Post napisał: Max2024 » 11 cze 2024, 17:17

tuxcnc pisze:
11 cze 2024, 05:31
Po pierwsze, nie wiadomo czy płytka konwertera nie jest spalona (tam są dwa scalaki i dwa elektrolity, a więc elementy skrajnie wrażliwe na przepięcia i odwrócenie polaryzacji).
Jak się tego nie pomierzy, to można tylko pieprzyć głupoty i narażać autora wątku na kolejne koszty...
Nowy Konwerter czeka w paczkomacie, jak odbiore to bede testował.
tuxcnc pisze:
11 cze 2024, 05:31
Po drugie, nie wiadomo co ZELRP daje na wyjściu, bo to jakiś nowy model i może od razu daje 0-10V zamiast powielać sygnał cyfrowy z wejścia...
Jak się tego nie pomierzy, to można tylko pieprzyć głupoty i narażać autora wątku na kolejne koszty...
Oscyloskop też dojechał do paczkomatu wiec bede sprawdzał co jest na wyjści w obu ZELRPach
drzasiek90 pisze:
11 cze 2024, 06:35
Masz do niego jakąs instrukcję?
Nie mam, szukałem online i nic poza schematem nie znalazłem

Obrazek

Dziś odpowiedział producent frezarki ktory sprzedał mi nowy ZELRP, cytuje:

"Na fotografiach jest płytka spindle control z EBMIA.
Płytka z EBMIA nie ma na wejściu optoizolacji i nie można wykluczyć że niechcąco coś zostało uwalone, to tylko przypuszczenie bo z masami może być namieszane.
Piny w sterowniku do podłączenia płytki spindle control:
jeden jest podłączony do masy, dokładnie do masy LPT komputera, drugi łączy się z pinem LPT numer bodajże 16, nie ma tu żadnej elektroniki po drodze.
Zakładam że przewody do tych pinów nie są zamienione miejscami.
Z korespondencji wynika, że miernik pokazuje zmieniające się napięcie na tych pinach.
Trochę to zastanawiające bo wskazywało by to na sygnał PWM z komputera
a płytka z EBMIA jest sterowana sygnałem o zmiennej częstotliwości 0- 10 kHz (przynajmniej kiedyś tak było).

W sterowniku przewód bliżej krawędzi płytki drukowanej (wygląda że czarny) jest połączony z pinem nr 16 portu LPT
i moim zdaniem ten przewód należy podłączyć do zacisku IN modułu spindle control.

Na fotografii nie widać dokładnie.
Drugi przewód jest połączony z masą portu LPT i powinien być podłączony do zacisku GND modułu.
Jeżeli moduł ma niezależny zasilacz 12V to i przy odwrotnym podłączeniu być może będzie to działać.
Sygnał z pinu nr 16 LPT przechodzący przez sterownik nie ma żadnego połączenia z elementami sterownika.

Trudno sobie wyobrazić sytuację żeby nowy sterownik zabił moduł.
(no chyba żeby była np. chlapnięta odrobina cyny).

Skoro miernik pokazuje klientowi na wejściu modułu jakieś zmieniające się napięcie to chyba jest też ciągłość połączenia aż do pinu nr 16 w LPT.

Ale omomierzem może prosto sprawdzić czy te przewody czarny i czerwony mają połączenie do pinu 16 we wtyczce kable LPT oraz z masą portu (piny nr 18 do 25)
Czy w Machu jest na pewno poustawiane sterowanie pinem nr 16 LPT tak jak jest to opisane w instrukcji od EBMIA ?
To nie jest sterowanie PWM ale sygnałem o zmiennej częstotliwości .
Jeśli klientowi nie będzie to działać to pewnie pozostaje aby wysłał moduł (+sterownik) do sprawdzenia."


To tak dla informacji.. dam znać jak posprawdzam wszystko wg waszych wskazówek i producenta/sprzedawcy


Autor tematu
Max2024
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 15
Posty: 16
Rejestracja: 04 cze 2024, 00:05

Re: Brak sterowania wrzeciona z poziomu MACH 3

#15

Post napisał: Max2024 » 11 cze 2024, 23:16

Co myślicie o tym?

Próbny rozruch falownika
Odłączyć przewód od MI1
zewrzeć MI1 z DCM (powinna zapalić się lampka run)
Na wyjściu z spindle control musi być napięcie większe niż 0

Obrazek

Dodane 1 godzina 48 minuty 15 sekundy:
Sprawdziłem piny i tak to wygląda w sterowniku zelrp.

Pin B jest podpięty pod wejście GND w Spindle Control

Pin A jest podpięty pod wejście IN w Spindle Control

Podłączyłem też pseudo oscyloskop pod wejście tak wygląda sygnał aczkolwiek to bardziej zabawka niż oscyloskop.
Obrazek

Obrazek

Przy zmianie obrotów w Mach 3 wartości na owym oscyloskopie się nie zmieniają.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 8110
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Brak sterowania wrzeciona z poziomu MACH 3

#16

Post napisał: tuxcnc » 11 cze 2024, 23:33

Max2024 pisze:
11 cze 2024, 23:16
to bardziej zabawka niż oscyloskop.
No faktycznie, zakup totalnie bez sensu...
https://www.aliexpress.com/item/1005004222676916.html
Max2024 pisze:
11 cze 2024, 23:16
Przy zmianie obrotów w Mach 3 wartości na owym oscyloskopie się nie zmieniają.
Ale z drugiej strony, to jednak coś pokazuje i to są istotne informacje.
Wygląda na to, że mierzysz zakłócenia od sieci, co by znaczyło, że wejście "wisi w powietrzu".
Tak, czy inaczej, to dopóki nie pojawi się tam sygnał o właściwych parametrach, to robienie czegokolwiek innego nie ma sensu.


Autor tematu
Max2024
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 15
Posty: 16
Rejestracja: 04 cze 2024, 00:05

Re: Brak sterowania wrzeciona z poziomu MACH 3

#17

Post napisał: Max2024 » 12 cze 2024, 00:44

Podpiąłem nowy SpindleControl i tez nie działa.
Zmieniałem biegunowośc na wejściu SpindleControl, też lipa

Gość z MLM pisze o bezpośrednim połączeniu piinów z złączem LPT komputera, u mnie jest pomiedzy taki
Kontroler ruchu SmoothStepper - ethernet

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 8110
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Brak sterowania wrzeciona z poziomu MACH 3

#18

Post napisał: tuxcnc » 12 cze 2024, 05:09

Max2024 pisze:
12 cze 2024, 00:44
Podpiąłem nowy SpindleControl i tez nie działa.
Zmieniałem biegunowośc na wejściu SpindleControl, też lipa
A niby jakim cudem miałoby zadziałać bez sygnału sterującego?
Tobie się nie da pomóc.
EOT.


drzasiek90
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1866
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Brak sterowania wrzeciona z poziomu MACH 3

#19

Post napisał: drzasiek90 » 12 cze 2024, 07:02

Noto jeszcze raz:
Moduł SpindleControl to przetwornik częstotliwość-napięcie.
Tak więc tutaj:
Obrazek
Powinieneś mieć sygnał o zmiennej częstotliwości. Potrzebny multimetr z pomiarem częstotliwości lub oscyloskop.
Sygnał na oscyloskopie powinieneś widzieć jako w miarę prostokątny - tam będzie dość niska częstotliwość więc nawet oscyloskop w multimetrze to zobaczy. Częstotliwość sygnału powinna się zmieniać, jeśli zmienisz zadaną prędkość w programie mach3.
Jeśli tego nie ma na wejściu, nie szukaj nic za, ale przed.
Czyli, najpierw sprawdź gdzie podłączone jest wejscie IN płytki SpindleControl.
Powinno być podłączone do wyjscia portu LPT które ustawione jest do sterowania prędkości wrzeciona (bezpośrednio lub poðsrednio przez twój sterownik i układy na nim)
Może twój nowy sterownik który kupiłeś nie jest 100% kompatybilny ze starym i ma te wyjścia zpozamieniane, przypisane wstępnie do innych funkcji. Musisz to sprawdzić i pomierzyć dlaczego nie pojawia się sygnał z portu LPT lub znaleźć gdzie się pojawia i dlaczego nie tam, gdzie go oczekujesz.


jasiekk7
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 102
Rejestracja: 31 lip 2011, 15:03
Lokalizacja: Żywiec

Re: Brak sterowania wrzeciona z poziomu MACH 3

#20

Post napisał: jasiekk7 » 12 cze 2024, 07:44

to masz?

Obrazek

I tu też masz prawidłową wartość? (nie wiem jaka jest prawidłowa bo to ty kablujesz,ale chyba step port 1, step pin #16?)
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”