Błędna interpretacja kodu G2 przy tworzeniu łuków

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
meteoto
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 9
Rejestracja: 14 cze 2017, 21:03
Lokalizacja: Katowice

Błędna interpretacja kodu G2 przy tworzeniu łuków

#1

Post napisał: meteoto » 14 cze 2017, 21:25

Czy może mi ktoś wytłumaczyć co jest nie tak z poniższym kodem:
%
G90
G0 Z0 F2000
G1 Y100
G2 X20Y120 i20
G1 X80
G2 X100Y100 j-20
G1 y80
G2 x80y60 i-20
g3 x60y40 j-20
g1 y0
%

Tak oto ten kod wygląda w testerze:
Obrazek

,a tak w pikoCNC
Obrazek

Problem ten zauważyłem przy tworzeniu krawędzi elementu. Tak oto pikoCNC zinterpretowało kod utworzony we Fiusionie360,
z wykorzystaniem komend G2 i G3.
Obrazek

Jaka może być tego przyczyna?

Pozdrawiam



Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7688
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#2

Post napisał: WZÓR » 14 cze 2017, 23:49

W interpolacji kołowej obliczasz i podajesz I i J

https://www.cnc.info.pl/topics44/interp ... t42759.htm

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


angelo21
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 13 wrz 2013, 12:54
Lokalizacja: Wroclaw

#3

Post napisał: angelo21 » 15 cze 2017, 12:06

Witam

podepnę sie tutaj, mam problem z tymi plikami dxf

https://www.easypaste.org/file/R8DrLecU ... xf?lang=pl
https://www.easypaste.org/file/75ZsIXFd ... xf?lang=pl


W autocad widac je poprawnie jako półokręgi , a po wrzuceniu do piko widac je jako trapezy ? , wie ktoś o co chodzi ? :)

Obrazek

Obrazek


Autor tematu
meteoto
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 9
Rejestracja: 14 cze 2017, 21:03
Lokalizacja: Katowice

#4

Post napisał: meteoto » 15 cze 2017, 14:37

W moim przypadku brak było parametrów I lub J, które jak się okazało są konieczne przy kodach G2 lub G3 , nawet jeśli są one równe 0. Piko domyślnie mogłoby te parametry traktować jako 0 jeśli nie są używane.
Czyli dla mojego przypadku:
niepoprawnie: G2 X100Y100 j-20
prawidłowo: G2 X100Y100 i0 j-20


angelo21
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 13 wrz 2013, 12:54
Lokalizacja: Wroclaw

#5

Post napisał: angelo21 » 15 cze 2017, 20:52

niestety , nie potrafie z tego wybrnąć, moze w tych plikach dxf są jakies bledy ?

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 616
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#6

Post napisał: cosimo » 15 cze 2017, 21:39

W autocad widac je poprawnie jako półokręgi , a po wrzuceniu do piko widac je jako trapezy ? , wie ktoś o co chodzi ?
Jakiej wersji piko używasz - bo u mnie poprawne łuki są w obu plikach.
Piko domyślnie mogłoby te parametry traktować jako 0 jeśli nie są używane.
Może faktycznie tak trzeba by zrobić. Jeszcze co tego programu: na jego początku nie ma pozycji dojazdowej G0 XY, zatem to co widać na ekranie zależy też od bieżącego położenia narzędzia.


angelo21
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 13 wrz 2013, 12:54
Lokalizacja: Wroclaw

#7

Post napisał: angelo21 » 15 cze 2017, 21:56

cosimo pisze:
Jakiej wersji piko używasz - bo u mnie poprawne łuki są w obu plikach.

Witaj

starszej wersji 4.1.5 , to wersja do plazmy :)

na nowszej wersji widac okey ? , ale te nowsze wersje tez nadają się pod plazme, gdzie mam tylko 2 osie ?

Obrazek

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 616
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#8

Post napisał: cosimo » 20 cze 2017, 08:19

starszej wersji 4.1.5 , to wersja do plazmy :)
I wszystko jasne. Postaram się na dniach zrobić aktualizację wersji plazmowej.


ppll
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 60
Rejestracja: 10 mar 2008, 20:40
Lokalizacja: WLKP

Re: Błędna interpretacja kodu G2 przy tworzeniu łuków

#9

Post napisał: ppll » 15 maja 2018, 07:13

Nie ma wartosci I jak Mariusz zauwazyl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”