Bieda CeeNCe czyli mini-lathe CNC w trzy wieczory. Estlcam.

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.

G3d
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 319
Rejestracja: 02 sty 2009, 18:07
Lokalizacja: Warszawa

#71

Post napisał: G3d » 25 lut 2016, 14:47

Jak to w końcu jest z licencją tego Estlcama, bo autor pisze, że unregistered sie zapauzuje po jakimś[?] czasie działania.
To darmo w końcu czy nie darmo :)?


Mniej gadania - więcej robienia.

Tagi:


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 529
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#72

Post napisał: steff.k » 25 lut 2016, 21:23

G3d pisze:Jak to w końcu jest z licencją tego Estlcama, bo autor pisze, że unregistered sie zapauzuje po jakimś[?] czasie działania.
To darmo w końcu czy nie darmo :)?
Zgodnie z tym co na filmiku poniżej i z tym co kiedyś pisał, licencja potrzebna jest tylko do generowana gkodów z CAM'a. Sterowanie maszyną możliwe jest bez rejestracji.

[youtube][/youtube]


G3d
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 319
Rejestracja: 02 sty 2009, 18:07
Lokalizacja: Warszawa

#73

Post napisał: G3d » 26 lut 2016, 11:33

No to jak tak to chętnie go sprawdzę :)
Polecisz któryś klon UNO, czy kupować oryginał?


W kategorii cad/cam autodesk zamiótł całą konkurencją [dla hobbystów] wypuszczając Fusion360:)
Mniej gadania - więcej robienia.


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 529
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#74

Post napisał: steff.k » 26 lut 2016, 12:05

G3d pisze:No to jak tak to chętnie go sprawdzę :)
Polecisz któryś klon UNO, czy kupować oryginał?
Jak kupowałem w PL to oryginał chodził bez problemów, ale podróba już nie. Od majfrednów kilka ściągnąłem działających, jak chcesz to pisz PW.
G3d pisze: W kategorii cad/cam autodesk zamiótł całą konkurencją [dla hobbystów] wypuszczając Fusion360:)
Zgadza się i bardzo mi się o podoba :mrgreen:


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 529
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#75

Post napisał: steff.k » 27 lut 2016, 22:46

Kilka fotek z dzisiejszego moda :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na razie z POM'u jak się sprawdzi będzie alu. Musze jeszcze zębatkę zamocować, osłonę na śrubę, pasek i potestować rozwiązanie.

Co raz więcej gratów mi zostaje, z tej tokarynki :wink:
Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów :D


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 529
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#76

Post napisał: steff.k » 04 lut 2017, 14:09

Prawie rok minął od poprzedniego wpisu to trzeba mały update zrobić :grin: .

Co się zmieniło:
- silniki zmieniłem na nieco mocniejsze,
- większość elementów z tworzywa zastąpiło ALU, z POMU 22mm zostało tylko mocowanie silnika osi Z i tak już pozostanie ,
- śruba kulowa dostała osłonę gumową,
- tylna osłona blaszana została odsunięta o ok 4cm, teraz wióry spadają na podstawę.
i co najważniejsze
- os X dostała nową dłuższą śrubę 10x2 z blokiem łożyskującym na dwóch łożyskach 688. Dzięki zmianie zwiększył się skok osi Z o kilka cm po obu stronach.

Sterowanie cały czas EstlCam i pad od Xboxa. Powoli się oswajam z myślą o linuxie, bo bym coś pogwintował, a w Estl nie ma takich możliwości.
Poniżej kilka fotek.


Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów :D


motoolo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 05 mar 2017, 09:20
Lokalizacja: Katowice

#77

Post napisał: motoolo » 06 mar 2017, 06:53

Steff.k - jak dla mnie to mistrzostwo świata to co zrobiłeś ze swoją tokareczką.
Rozwijaj projekt o toczenie gwintów bo bardzo nurtuje mnie ten temat.
Mam zamiar zakupić jakąś Mini Lathe , potrzebuję na niej wykonywać gwinty M40-M50 o skokach 0,75.
Zrobienie takiej CNC ułatwiło by pracę
DZIAŁAJ!


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 529
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#78

Post napisał: steff.k » 06 mar 2017, 13:25

Dzięki za miłe słowa :grin: .
Niedługo będzie update o silnik 3f 0,37kW, falownik wektorowy. Kolejny będzie linuxCNC, tylko muszę małego kompa zorganizować.

Na takie duże średnice obawiam sie że maszynka będzie za delikatna. Długi ten gwint? Ja to bym to wyfrezował :wink: .
Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów :D


motoolo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 05 mar 2017, 09:20
Lokalizacja: Katowice

#79

Post napisał: motoolo » 07 mar 2017, 06:04

steff.k pisze: Na takie duże średnice obawiam sie że maszynka będzie za delikatna. Długi ten gwint? Ja to bym to wyfrezował :wink: .
Gwinty raczej krótkie około 3-5 mm , wewnętrzne i zewnętrzne.


tom_gda
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 12 lip 2017, 13:49
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Bieda CeeNCe czyli mini-lathe CNC w trzy wieczory. Estlcam.

#80

Post napisał: tom_gda » 24 lis 2021, 15:42

Witam
świetna robota......mam taką zabaweczkę i dzięki Tobie steff.k też chciałbym tak sobie ją przerobić.
steff.k czy dysponujesz jakimiś rysunkami elementów które trzeba dorobić?
Czy wykorzystałeś jakieś gotowe ?
Pozdr Tom

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”