Automatyczny turret.

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

kszumek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 383
Rejestracja: 04 kwie 2006, 18:08
Lokalizacja: Białystok

Re: Automatyczny turret.

#21

Post napisał: kszumek » 27 mar 2024, 18:12

Witam
akurat ostatni przykład z linku to pomagałem dla kolegi dalej na pw, temu tu na forum temat ucichł
następnie po pewnym czasie sam zainteresowany się znudził i przepadł
większość szukających pomocy chcą tak naprawdę wyręczenia
bo zrobić wszystko za kogoś od a do zet to jest sporo roboty
można pomóc ale sam zainteresowany musi mieć minimum pojęcia i dużo chęci
bo trudno uruchamiać maszynę nie widząc jej i jak się zachowuje na wprowadzane zmiany
panie autorze co tak naprawdę potrzebujesz i którym sposobem?




cawboy
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 420
Rejestracja: 13 mar 2021, 18:23
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Automatyczny turret.

#22

Post napisał: cawboy » 27 mar 2024, 18:45

kszumek Chodziło mi o to jak się tematy kończą a nie o Twoja osobę, jak się czujesz urażony, przepraszam.
tomareks ten comp boxforda działa. Ściągnij, wrzuć plik toolchaneger.comp do swojego profilu tokarki (ja używałem profilu dla 5 osi). Masz tam powiedzmy instrukcję w pliku readme, ale tylko plik toolchanger.comp się liczy. Najpierw jego instalacja, otwierasz terminal w folderze swojej tokarki i wklepujesz: sudo halcompile --install toolchanger.comp ( w instrukcji jest inaczej ale jest stara i zmienili na halcompile).
W toolchanger masz opisy co dodać do Twojego hala i pliku ini. Po tym wszystkim linuxcnc się nie uruchomi ale po kolei będzie wyświetlał błędy w halu, musisz tam pozmieniać z axis na joint (to też nowsza filozofia w linuxcnc stąd błędy). Porównaj jak wygląda Twój plik ini a jak ten 240F, zrozumiesz różnice. Jak już dojdziesz do końca i linuxcnc się uruchomi wyzeruj osie, po zerowaniu osi A wyskoczy komunikat: No tool selected. Use M6Tx to set turrent tool, czyli przejdź do mdi i wpisz M6T( i numer narzędzia na którym zatrzymany jest turret.
Oczywiście musisz dostroić swojego krokowca, itd., ale wszystko działa. Jakieś pytanie to już na priv, nie ma co śmiecić forum. Dodanie do tego comp.a czujnika home itd to żaden problem, także warto przemyśleć.
Pozdrawiam i powodzenia.
Krak.


Autor tematu
tomareks
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 39
Rejestracja: 25 lut 2024, 15:26

Re: Automatyczny turret.

#23

Post napisał: tomareks » 27 mar 2024, 21:25

Przepraszam wszystkich, nie jestem w najlepszym stanie. Naprawde, przepraszam. Cawboy dziekuje, dziala, cos tam dziala, jak pisales na PW musialem dodac narzedzia, ale kreci, reszte sie ogarnie. Dziekuje

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”