Automatyczne załączanie wrzeciona z arduino mega GRBL

Problem z resetującym się arduino

Dyskusje o programowaniu mikroprocesorów.

Autor tematu
ircpcb
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 121
Rejestracja: 15 lut 2015, 09:42
Lokalizacja: Małopolskie

Re: Automatyczne załączanie wrzeciona z arduino mega GRBL

#11

Post napisał: ircpcb » 12 sty 2022, 23:24

Rozebrałem tą szlifierkę 700W. Nie ma tam nic prócz wyłącznika. Bezfirmówka - szlifierka palcowa bez regulacji obrotów.

W dremelu są filtry i dwa kondziorki + dodatkowo regulacja obrotów która też robi za filtr.

Jutro z za tego filtru podepnę to 700W, ale pewnie problem zniknie lub będzie mniej upierdliwy.

Podziękował. Będę głaskał aż problem zniknie, jak to nie pomoże - to pomyślę o styczniku z prawdziwego zdarzenia - mam takie w obudowie S-a na 12V, zobaczymy.


Czas na CNC - termotransferowi i chemii mówimy NIE


Autor tematu
ircpcb
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 121
Rejestracja: 15 lut 2015, 09:42
Lokalizacja: Małopolskie

Re: Automatyczne załączanie wrzeciona z arduino mega GRBL

#12

Post napisał: ircpcb » 15 sty 2022, 22:07

Opiszę jak pozbyłem się problemu, bo to dosyć ciekawe.
Na początek zastosowałem dodatkowy stycznik - czyli ten moduł sterował zasilaniem 12V które szło na stycznik (15A 230V) taki w obudowie S-a. Pomogło - ale nie wyeliminowało problemu - to znaczy teraz raz na 20 razy nadal arduino dostawało strzała. Następnie zastosowałem komplet filtrów tuż za wrzecionem - taki zwykły - dwa ferryty - kilka kondensatorów. Wymontowałem z uszkodzonego UPS-a Także pomogło - miałem wrażenie że arduino rozłącza się na prawdę rzadko - i trzeba mieć pecha aby się to stało - ale jednak - po kilkudziesięciu załączeń wrzeciona - raz czy dwa razy stało się to samo. Wtedy z ciekawości dolutowałem na zasilaniu stycznika (czyli tego w drugiej kolejności) kondensator - taki 16V 2200u - z myślą że skoro załącza się moduł i stycznik w tym samym czasie - to może to o to chodzi - że oba są zwarte więc może coś nadal wracać. Uzyskałem efekt taki że wpierw załącza się moduł, a dopiero po zwłoce gdzieś około 0,2 - 0,5 sekundy załącza się stycznik - tak samo przy wyłączaniu - wpierw wyłącza się moduł, a dopiero po rozładowaniu kondensatora - odłączone zostaje 230V od wrzeciona.

I hurra. Nie ma już problemu. Ciekawe doświadczenie. Człowiek cały czas się uczy.
Czas na CNC - termotransferowi i chemii mówimy NIE

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6282
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Automatyczne załączanie wrzeciona z arduino mega GRBL

#13

Post napisał: tuxcnc » 16 sty 2022, 12:39

ircpcb pisze:
15 sty 2022, 22:07
Ciekawe doświadczenie.
Ciekawe doświadczenie to ja kiedyś miałem.
W komputerze do obsługi frezarki mysz sama jeździła po ekranie i sama klikała w co popadnie.
W końcu się okazało, że identyczna mysz bezprzewodowa pracuje dwa piętra wyżej, a sygnał idzie po kablu ethernetowym i żadne switche po drodze mu nie przeszkadzają. Od tamtej pory nic mnie nie dziwi.
Natomiast tak ogólnie, to Arduino jest wyjątkowo podatne na wszelkie zakłócenia, czasem do przełączenia wejścia wystarczy kilkanaście centymetrów kabelka wiszącego w powietrzu...
To dlatego profesjonaliści pukają się w czoło, gdy słyszą o użyciu tego układu w automatyce przemysłowej...


Autor tematu
ircpcb
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 121
Rejestracja: 15 lut 2015, 09:42
Lokalizacja: Małopolskie

Re: Automatyczne załączanie wrzeciona z arduino mega GRBL

#14

Post napisał: ircpcb » 16 sty 2022, 13:13

No tak - sporo ludzi robi po kosztach. Pracuję w korpo gdzie są setki różnego rodzaju maszyn cnc - od frezarek po lasery i roboty czy maszyny do obsadzania PTH/SMD. Profesjonalnych maszyn. Nigdzie nie ma arduino poza drukarką 3D która gdzieś tam też leży używana sporadycznie. Zrobiłem na arduino łącznie 6 takich ploterków. Każdy miał coraz większe pole robocze. Wszystkie sprzedałem poza największą - kiedyś tutaj pisałem że ją robię - pierwszą z ruchomą bramą. Śmiga świetnie. Gdyby nie śruby trapezowe to byłaby naprawdę dokładna. Pole 800x1300, ale materiał można założyć znacznie większy - np 2,5 metrowe drzwi 90tki.
Każdemu kto chciał kupić ode mnie maszynę do firmy - skutecznie to odradziłem. Sprzedawałem tylko z odbiorem osobistym i kilkugodzinnym szkoleniem u mnie - aby ten co kupuje wiedział co kupuje. Ulepka którym się coś zrobić da - a nie profesjonalną maszynę do firmy. Mimo to - pojawiały się propozycje od super firm z całej polski. Przyjadę i biorę. Widzicie jaki mamy poziom rozumowania firm. Tanio i byle jak. Byli mocno zdziwieni że sam odradzam im zakup. Ale to nie o to chodziło aby za wszelką cenę sprzedać. (Szczerze mówiąc to w nosie miałem czy ktoś je kupi, nie jestem handlarz co mu zależy na siłę sprzedać) Ja nie robię maszyn na zamówienie czy ogólnie pod sprzedaż. Wszystko co robię - to tylko dla siebie i na własny użytek. Co ciekawe - jeden z gości na tej maszynce ode mnie (opisywałem ją tutaj - z polem około metr na metr na wałkach wiszących) tak się rozwinął, że ma teraz firmę i sprzedaje ostro produkty w MDFie. I to mi się podoba. Naumiał się - kupił lepszą, a nie takie biedowanie na badziewiu za 1000 czy 2000 zł i udawanie wielkiej firmy. Dałbym tu linka do jego sklepu internetowego - tam pokazuje swoje projekty, ale nie wiem czy wolno. To już by była chyba niechciana reklama.
Czas na CNC - termotransferowi i chemii mówimy NIE


Shrinker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 66
Rejestracja: 06 paź 2020, 18:53

Re: Automatyczne załączanie wrzeciona z arduino mega GRBL

#15

Post napisał: Shrinker » 16 sty 2022, 13:29

Rozwiązanie:
1. Sprobować włączyć parallelne z wrzeconem kondensator niepolarny 1-2mkf x 300v
2. Wymienić ten kiepskij przekaznik 12v na płycie - na normalny. Oni straszne iskrzą! Wyłączają arduino. Możno wziąć, n.p. ze starego UPS. Tam są dobre.
3. Wymienić pprzekaznik na półprzewwodnikowy 5V SS


IIS
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 95
Rejestracja: 24 sie 2019, 22:19
Lokalizacja: Banino
Kontakt:

Re: Automatyczne załączanie wrzeciona z arduino mega GRBL

#16

Post napisał: IIS » 16 sty 2022, 13:32

Shrinker pisze:włączyć parallelne
= równolegle ?


Shrinker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 66
Rejestracja: 06 paź 2020, 18:53

Re: Automatyczne załączanie wrzeciona z arduino mega GRBL

#17

Post napisał: Shrinker » 16 sty 2022, 13:59

Przepraszam. Tak. :)

Awatar użytkownika

TOP67
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2224
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Automatyczne załączanie wrzeciona z arduino mega GRBL

#18

Post napisał: TOP67 » 16 sty 2022, 14:29

Shrinker pisze:
16 sty 2022, 13:29
Rozwiązanie:
3. Wymienić pprzekaznik na półprzewwodnikowy 5V SS
Też to polecałem od początku. Tylko trzeba uważać, bo przekaźnik 230V≈ nie zadziała z 12V=

Ale jak ma zostać ten stycznik, to dlaczego nie tranzystor?


Autor tematu
ircpcb
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 121
Rejestracja: 15 lut 2015, 09:42
Lokalizacja: Małopolskie

Re: Automatyczne załączanie wrzeciona z arduino mega GRBL

#19

Post napisał: ircpcb » 16 sty 2022, 15:16

Szczerze mówiąc nie bawiłem się nigdy takim półprzewodnikowym przekaźnikiem. Ja jestem trochę człowiek starej daty (wiedzą jak i zresztą wiekiem w sumie też). Dajcie jak możecie jakiegoś linka np do ali - do takiego półprzewodnikowego 5V który da radę z wrzecionem 230V tak do 1kW. Kupię i się pobawię, na pewno będzie to mniej miejsca zajmowało niż to co jest teraz.
Czas na CNC - termotransferowi i chemii mówimy NIE

Awatar użytkownika

TOP67
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2224
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Automatyczne załączanie wrzeciona z arduino mega GRBL

#20

Post napisał: TOP67 » 16 sty 2022, 16:00


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Arduino, Raspberry pi i inne systemy mikroprocesorowe”