Autodesk Fusion 360 - kącik porad


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 36
Posty: 176
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#551

Post napisał: sebasbox » 11 paź 2021, 14:44

Napiszę tylko, że frezowanie gwintów działa i to działa super (pewnie to nic nowego dla bardziej doświadczonych). Genialne rozwiązanie oszczędzające w ch... czasu. Ja frezowałem gwinty M3 w otworach nieprzelotowych na głębokość 6mm.
Dla przykładu, wyfrezowanie 5 otworów a następnie wyfrezowanie w nich gwintów frezem do gwintów zajmuje łącznie 2,5 minuty (na bardzo zachowawczych parametrach frezowania) ...ile czasu zajmie zrobienie tego ręcznie nawet nie chce sobie przypominać.
Dodatkowo przy małych gwintach jak M3 kiedy robimy to ręcznie, istnieje duże ryzyko złamania gwintownika w otworze i wtedy mamy duży problem.
Jakość gwintu też jest nieporównywalnie lepsza i co więcej wszystkie gwinty są w jednym standardzie wykonania.
Także polecam tym, którzy jeszcze nie korzystają z tego rozwiązania.



Tagi:


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 47
Posty: 1883
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#552

Post napisał: Avalyah » 11 paź 2021, 17:09

sebasbox pisze:Jakość gwintu też jest nieporównywalnie lepsza i co więcej wszystkie gwinty są w jednym standardzie wykonania.

Możesz też zrobić nieprzelotowy gwint M3 na głębokość 2mm. Gwintownikiem ciężko :P No i są wytrzymalsze od takich z gwintownika, ogólnie same zalety, jedyną wadą może być czas, czasem przy dużych ilościach większych gwintów lepiej jednak wygniatakiem.

Także jak tylko można, zawsze lepiej frezować.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 94
Posty: 14563
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#553

Post napisał: kamar » 04 lis 2021, 22:51

Witam.
Od kilku dni bawię się modułem elektrycznym Fusiona i co chwila wyskakuje mi na schemacie taki komunikat:

Obrazek

Wie ktoś jak się tego pozbyć ?
:)


Antonii
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 24 lis 2021, 18:08

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#554

Post napisał: Antonii » 24 lis 2021, 18:12

Cześć!
wie ktoś może jak zrobić by krzywe np. linie w napisie, miały taką samą odległość miedzy sobą w każdym miejscu?


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 47
Posty: 1883
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#555

Post napisał: Avalyah » 24 lis 2021, 18:42

Antonii pisze:Cześć!
wie ktoś może jak zrobić by krzywe np. linie w napisie, miały taką samą odległość miedzy sobą w każdym miejscu?


A czy opcja offset nie daje pożądanych efektów? Własnie zrobiłem sobie kilka krzywych i nie było problemów z użyciem offsetu.


Antonii
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 24 lis 2021, 18:08

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#556

Post napisał: Antonii » 24 lis 2021, 19:25

dzięki za odpowiedź!
No właśnie niestety nie, bo i tak robi się zwężenie w tym miejscu, w którym było.

Załączam zrzuty ekranu dla lepszego zobrazowania, tam gdzie jest teraz 10,586, chciałbym by było np. 8 i to na całej długości litery by wszędzie odstęp wynosił 8. Może nie ma żadnej takiej funkcji albo trzeba edytować i kombinować ręcznie.

Obrazek
Obrazek


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 47
Posty: 1883
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#557

Post napisał: Avalyah » 25 lis 2021, 09:13

Mam wrażenie, że offset tutaj coś świruje przez ten ostry kąt. Spróbuj może podzielić to n na dwie części - jedna to ta podkowa, a osobno prostokąt. Wtedy wyciągasz dwa razy - raz podkowę, raz prostokąt i jak powycinasz niepotrzebne elementy to powinno wyjść to, co chcesz.


Antonii
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 24 lis 2021, 18:08

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#558

Post napisał: Antonii » 26 lis 2021, 11:38

dzięki będę kombinował :)


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 5998
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#559

Post napisał: oprawcafotografii » 03 gru 2021, 11:54

Czy można mieć małą prośbę przy okazji? :)

Zdaje mi się, że w Fusion jest moduł generowania gwintów, a ja potrzebuję jeden gwint w dwóch postaciach.
Może ktoś mógłby mi pomóc?

Gwint M42x0.75 - kawałek wałka z gwintem na całej długości - długi na 4mm
To samo ale otwór z gwintem j/w, długość ta sama, średnica zewn. powiedzmy 46mm.

W formacie takim żebym mógł do Rhino wciągnąć. Z góry dzięki!

q
„Idealnym podmiotem totalitarnej dominacji nie jest ani przekonany nazista, ani przekonany komunista, ale ten, dla którego nie ma już różnicy między faktem a fikcją oraz między prawdą a fałszem.”


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 5998
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#560

Post napisał: oprawcafotografii » 04 gru 2021, 07:34

Dzięki, załatwione.

q
„Idealnym podmiotem totalitarnej dominacji nie jest ani przekonany nazista, ani przekonany komunista, ale ten, dla którego nie ma już różnicy między faktem a fikcją oraz między prawdą a fałszem.”

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”