Art

Rhino 3D

Autor tematu
parafoil
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 91
Rejestracja: 23 mar 2020, 16:27

Art

#1

Post napisał: parafoil » 25 gru 2020, 11:34

Szukam alternatywy dla Artcam'a, czy w Rhinocam mogę frezować płaskorzeźby?




kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2520
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Art

#2

Post napisał: kubus838 » 25 gru 2020, 11:47

Witam

I możesz i nie możesz.

robert


Autor tematu
parafoil
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 91
Rejestracja: 23 mar 2020, 16:27

Re: Art

#3

Post napisał: parafoil » 25 gru 2020, 12:00

tzn?


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2520
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Art

#4

Post napisał: kubus838 » 25 gru 2020, 12:22

A znaczy to, że jeżeli "wprowadzisz" zwykłe zdjęcie do rhino to dostaniesz coś co przypomina płaskorzeźbę ale będzie to źle a nawet bardzo źle wyglądało. Najpierw takie zdjęcie trzeba przygotować. Nawet jeżeli masz zainstalowany rhinoart to efekt nie będzie dobry. Jeżeli takie zdjęcie przygotujesz to jak najbardziej w rhino stworzysz płaskorzeźbę a później plik na maszynę.

Dlatego wcześniej napisałem "i tak i nie" bo samo rhino nie przygotuje zdjęcia pod płaskorzeźbę. Najpierw trzeba przygotować zdjęcie a później ze zdjęcia w rhino zrobić płaskorzeźbę. Czy to jest trudne? Za pierwszym razem na pewno tak, zresztą jak w każdym innym programie. Później będziesz to robiła jakby "automatycznie".

robert


Autor tematu
parafoil
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 91
Rejestracja: 23 mar 2020, 16:27

Re: Art

#5

Post napisał: parafoil » 25 gru 2020, 12:52

to nie dobrze

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5446
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Art

#6

Post napisał: tuxcnc » 25 gru 2020, 12:57

parafoil pisze:
25 gru 2020, 12:52
to nie dobrze
Niedobrze to jest wtedy, kiedy chcesz polegać na "inteligencji" wbudowanej w program, bo wtedy możesz być niemiło zaskoczony efektami.
Dobrze jest wtedy, gdy masz nad wszystkim kontrolę, choć może to wymagać więcej trudu i czasu.


Autor tematu
parafoil
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 91
Rejestracja: 23 mar 2020, 16:27

Re: Art

#7

Post napisał: parafoil » 25 gru 2020, 13:04

nie ma materiałów, bryły ok ale zdjęcia


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2520
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Art

#8

Post napisał: kubus838 » 25 gru 2020, 13:11

parafoil pisze:
25 gru 2020, 13:04
nie ma materiałów, bryły ok ale zdjęcia
Właśnie ze zdjęcia robisz bryłę.

robert


Autor tematu
parafoil
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 91
Rejestracja: 23 mar 2020, 16:27

Re: Art

#9

Post napisał: parafoil » 25 gru 2020, 13:23

ale tego dowiaduję się od Ciebie a chciałbym np od yt


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2520
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Art

#10

Post napisał: kubus838 » 25 gru 2020, 13:48

parafoil pisze:
25 gru 2020, 13:23
ale tego dowiaduję się od Ciebie a chciałbym np od yt
Nie wiem czy tego dowiesz się z yt. Tego raczej dowiesz się z dokumentacji.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”