5 osi. Bacci Artist Flat, Fanum Sigma czy Sentinel N

Którego producenta cnc 5 axis wybrać?

Dyskusje o maszynach CNC wykorzystywanych do obróbki drewna, sklejki, płyt wiórowych

Robert_K
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 671
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: 5 osi. Bacci Artist Flat, Fanum Sigma czy Sentinel N

#11

Post napisał: Robert_K » 13 paź 2021, 00:31

Zdarzyło mi się kilka razy naprawiać maszyny włoskie i mieć do czynienia z serwisem z Włoch, chociaż nie chodzi o maszyny do drewna a o inne urządzenia, mniej lub bardziej skomplikowane. Generalnie - nie polecam ani jednego ani drugiego.

Maszyny - nieprzemyślane, nie dopracowane. Ostatnio w jednej wyważarce serwis uporał się z problemem wycieków oleju z wrzeciona dopiero poprzez wizytę serwisu (kolejną z resztą) i wymianę przez serwisantów tegoż wrzeciona na wrzeciono innego typu, bo tego się nie da uszczelnić (zdanie serwisu - maszyna nowa, na gwarancji). Do tego serwisanci średnio ogarnięci, nie mają zbytniego pojęcia o swoich własnych maszynach - większość czasu wisieli na telefonach i konsultowali co mają robić - zero jakiegoś zmysłu technicznego.

Poza tym Włosi mają strasznie, ale to strasznie nieprzejrzyste dokumentacje. Kto choć raz próbował naprawiać coś włoskiego to wie - znaleźć w tej dokumentacji cokolwiek to droga przez mękę. To samo z resztą japońskie - istny sajgon jeśli chce się coś znaleźć. Przy nich przeglądanie dokumentacji niemieckich to czysta przyjemność.

Pozdrawiam.




janciowodnik
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 26 lut 2019, 06:47

Re: 5 osi. Bacci Artist Flat, Fanum Sigma czy Sentinel N

#12

Post napisał: janciowodnik » 13 paź 2021, 08:20

Mistajam pisze:
12 paź 2021, 23:45
Bardzo ciekawe doświadczenia...
Ale Bacci to nikt nie ma?
Zastanawiam się jeszcze nad Sentinel N 5 osi z tehnologią hybrydowego wypełnienia, ale nie widać na forum kogokolwiek, kto by na takiej pracował.
Jest też Infraform, maszyna niezwykle szybka, ale tu rownież jest pustynia informacyjna...
To ja jeszcze dodam kilka rzeczy. O bacci złego słowa nie powiem, bo nie używałem. Jeśli chodzi o nasze maszyny 5 osiowe, to fanum chyba ma największe doświadczenie, bo się w nich specjalizują. Nie wiem, kto jest ich handlowcem w Twoim rejonie, ale u nas ("często" nas odwiedza) jest człowiek, który afair handlował włoskimi maszynami, więc można sobie pogadać, taka bajera nic nie kosztuje. Jeśli jest różnica w cenie, to pewnie dowiesz się z czego ona wynika. Podobnie było z 3 osiami, a zastanawialiśmy się też nad felderem. Odwiedziliśmy ich i infoteca. Wizyta w fabryce, gdzie dla infoteca spawali konstrukcje stołów oraz inny sposób przekazania napędu niż w felderze, a przede wszystkim wynegocjowane 2 lata gwarancji nas przekonało i nikt nie żałuje tej decyzji, mimo czasami pojawiających się (raczej) drobnych usterek.

Zdecydowanie najważniejsza, oprócz serwisu i ceny, jest Twoja wiedza i zrozumienie własnych potrzeb. Bo to jest największy problem przy zakupie (pierwszej) maszyny. Źle dokonany wybór konfiguracji, oprzyrządowania, czy oprogramowania, często powoduje dodatkowe problemy (ograniczenia) w późniejszym okresie, a nie zawsze można dokonać prostej, czy taniej zmiany.


Autor tematu
Mistajam
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 13
Rejestracja: 08 paź 2021, 10:11

Re: 5 osi. Bacci Artist Flat, Fanum Sigma czy Sentinel N

#13

Post napisał: Mistajam » 13 paź 2021, 14:01

janciowodnik pisze:
13 paź 2021, 08:20
Zdecydowanie najważniejsza, oprócz serwisu i ceny, jest Twoja wiedza i zrozumienie własnych potrzeb.[/b] Bo to jest największy problem przy zakupie (pierwszej) maszyny.
Zgadzam się... z tym że to nie jest pierwsza maszyna...

Awatar użytkownika

Fanum
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 5
Rejestracja: 22 kwie 2013, 15:18
Lokalizacja: Wielopole Skrzyńskie
Kontakt:

Re: 5 osi. Bacci Artist Flat, Fanum Sigma czy Sentinel N

#14

Post napisał: Fanum » 14 paź 2021, 07:59

Dzień dobry Wszystkim,

Właśnie dostaliśmy informację od jednego z naszych Klientów o tym wątku, więc z przyjemnością dołączamy do rozmowy. Musimy podkreślić, że Wasze opinie na temat naszych obrabiarek są bardzo budujące i tym bardziej motywujące do dalszego rozwoju - dziękujemy!

Należy również podkreślić, iż rady które udzielacie autorowi wątku są bardzo rzetelne i trafne, dlatego nie pozostaje nam nic innego niż zaprosić Cię do naszej siedziby w celu przekonania się na własne oczy o czym rozmawiamy. Co do różnicy w cenie obrabiarki: 30% ceny to bardzo duża różnica wynikająca na 100% z różnic w specyfikacji między ofertami. Zapraszam do kontaktu!

Jeżeli macie do nas jakiekolwiek pytania, jesteśmy do dyspozycji.
Pozdrawiamy,
Zespół Fanum
Polski producent maszyn CNC


bonek87
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 24
Rejestracja: 09 lis 2017, 10:42
Lokalizacja: Chorzów

Re: 5 osi. Bacci Artist Flat, Fanum Sigma czy Sentinel N

#15

Post napisał: bonek87 » 14 paź 2021, 09:36

Witam ja pracuje na maszynie infraform ale 3 osie i póki co żadnego awarii nie było, sterowanie maszyny to mitsubishi tak więc żadnych dziwnych historii żeby maszyna zrobiła coś głupiego to póki co nie było. Głównie zajmujemy się produkcją mebli biurowych jak i kuchennych. 5-osi od nich widziałem w ich siedzibie i muszę powiedzieć że robi wrażenie. Sama firma może nie jest duża ale przynajmniej podejście do klienta maja ludzki. Nie wiem czy nie lepiej dla was by było 4 osie szukać albo z agregatami albo z uchylnym wrzecionem.


Autor tematu
Mistajam
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 13
Rejestracja: 08 paź 2021, 10:11

Re: 5 osi. Bacci Artist Flat, Fanum Sigma czy Sentinel N

#16

Post napisał: Mistajam » 14 paź 2021, 20:43

To dobrze, że maszyny Infraform są dobre :D Tak trzymać, chlopaki.
Sam uważam, że trójosiówka jest najlepsza w niektórych aspektach obróbki materiałów.
Jest szybsza, prostsza do nauki, łatwiejsza w obsłudze, a CAM kosztuje ułamek ceny softa do 5 osi.
Tyle że często obrabiamy różne dziwne wygibasy, do których nie da się podejść trzema czy nawet czterema osiami.

Dodane 15 minuty 56 sekundy:
Jest i producent, a to grzeczne z jego strony.
Fanum, ja nie wątpię ze Twoje maszyny są wykonane jak trzeba. Parę rzeczy mnie jednak przeraża. Nie mam pojęcia dlaczego czujnik długości narzedzia kosztuje takie pieniądze.
I jeszcze parę innych drogich, a jednocześnie prostych przystawek.
Ma tu ktoś za dużo kasy? Chetnie przyjmę.
Czujnik dlugości to może być zwykły łącznik: dwa kabelki i blaszka zamykająca obwód.
Następna rzecz.
Nie mam pojęcia po co stolarzowi czujnik średnicy narzedzia?
Ale cóż, jeśli inni są szczęśliwi z tymi warunkami?
Wolny kraj.
Mimo wszystko, dodam że z tego co widzę, to robicie maszyny z górnej półki i to się chwali.


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1601
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: 5 osi. Bacci Artist Flat, Fanum Sigma czy Sentinel N

#17

Post napisał: lajosz » 14 paź 2021, 22:01

Mistajam pisze:
14 paź 2021, 20:43
Nie mam pojęcia po co stolarzowi czujnik średnicy narzedzia?
Wierz lub nie, ale ... BARDZO SIĘ PRZYDAJE.

Tylko teoretycznie narzędzia do obróbki drewna nie muszą mieć super dokładności.
Owszem, można narzędzie przed założeniem do maszyny/magazynka zmierzyć za pomocą specjalistycznej maszyny do pomiaru parametrów narzędzia, ale po pierwsze trzeba tą maszynę mieć, która podejrzewam kosztuje znacznie więcej niż rzeczony czujnik.
Po drugie, trzeba narzędzia założyć do pomiaru, ściągnąć, założyć na obrabiarkę, po czym wpisać w CAM-ie zmierzone wcześniej wartości.
Można .... tylko .... po co ? .... skoro wszystko załatwia czujnik bezpośrednio na maszynie.

Natomiast co do czujnika długości narzędzia, to .... zgadzam się, czyli powinno to być BARDZO TANIE, bo tez nic skomplikowanego tam nie ma.


janciowodnik
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 26 lut 2019, 06:47

Re: 5 osi. Bacci Artist Flat, Fanum Sigma czy Sentinel N

#18

Post napisał: janciowodnik » 15 paź 2021, 07:32

Bez pomiaru średnicy też da radę, jeśli chodzi o drewno. Ostrzarnia ma grawerować nową średnicę na każdym frezie po ostrzeniu. Do tego oczywiście dochodzi lokalna specyfika, bo mamy 4 wrzeciona w głowicy i ręczną wymianę narzędzi. Inną sprawą jest, że nowe frezy, choćby zgrubne cmt, często nie trzymają nominalnej średnicy. U nas nowe frezy idą na 5 łosi, a po ostrzeniu najczęściej na 3 łosie, bo tam i tak tniemy wszystko pod tapicerkę.

Skoro koledze Mistajam nie jest potrzebny czujnik średnicy, to z pewnością może zamówić sobie maszynę bez tego czujnika... to jest wolny kraj ;)


zlp
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 77
Rejestracja: 19 sty 2008, 18:42
Lokalizacja: Stare Sioło
Kontakt:

Re: 5 osi. Bacci Artist Flat, Fanum Sigma czy Sentinel N

#19

Post napisał: zlp » 15 paź 2021, 12:32

Zarówno sonda narzędzia, sonda detalu jak i sam magazynek narzędzia to są opcje. Nie musisz ich zamawiać. Maszynę możesz skonfigurować pod siebie.
Ja sondę narzędzia sobie chwalę. Narzędzia dokładnie pomierzone, jadę zgrubnie pierwszym narzędziem, poprawiam drugim, a jak są jakieś trudne zaułki, to jeszcze następnymi. Wszystko wychodzi jak potrzeba, w 5 osiach, bez ząbków i uskoków.

Awatar użytkownika

Fanum
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 5
Rejestracja: 22 kwie 2013, 15:18
Lokalizacja: Wielopole Skrzyńskie
Kontakt:

Re: 5 osi. Bacci Artist Flat, Fanum Sigma czy Sentinel N

#20

Post napisał: Fanum » 15 paź 2021, 15:30

Dzień dobry Wszystkim,

Automatyczny pomiar długości czy też długości i średnicy staje się w tej chwili standardem w naszych maszynach. W cenie opcji Klient otrzymuje nie tylko samą fizyczną sondę, która - gdy jest nieużywana - znajduje się w zamkniętej puszce, co chroni ją przed zapyleniem i mechanicznym uszkodzeniem. Na czas pracy puszka jest otwierana, co sprawdzamy specjalnym oczujnikowanym zawiasem. Moduł pomiarowy jest oczywiście na odpowiednim ramieniu, do tego dochodzi okablowanie, wpięcie do szafy, konfiguracja programowa, cykle pomiarowe etc - jak widać, jest to nieco więcej niż dwa kabelki i blaszka ;)

W zastosowaniach profesjonalnych naszych maszyn CNC, szczególnie przy produkcji seryjnej np. w zakładach IKEA gdzie maszyny zasuwają 24/7, takie detale mają ogromne znaczenie dla utrzymania ruchu. Mam nadzieję że powyższy opis nieco tłumaczy skąd wzięła się ta wycena.

Pozdrawiamy serdecznie :)
Polski producent maszyn CNC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Maszyny CNC do Obróbki Drewna”