http://www.ebmia.pl/elektrowrzeciona-elte-akcesoria-c-68.htmlhttp://www.ebmia.pl/mechanika-lozyska-liniowe-osprzet-c-196_30.html
Strona Główna CNC FORUM - cnc.info.pl
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
http://www.ebmia.pl/narzedzia-narzedzia-skrawajace-c-1805_1349.html
http://www.ebmia.pl/narzedzia-skrawajace-noze-tokarskie-skladane-pafana-c-1805_1349_2846.html

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: chce, czy, do, haas, kupic, malej, narzedziowni, opinie, tm1, warto


Haas TM-1 chce kupić Czy warto do małej narzędziowni? Opinie
Autor Wiadomość
rokopl
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)


Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 14
Skąd: sycow
Wysłany: 2013-04-05, 20:23   Haas TM-1 chce kupić Czy warto do małej narzędziowni? Opinie

Witam!

Jak w temacie czy warto kupić ta frezarke bez dodatkowyh opcji (no chyba że jakieś dodatki warto, np pomiar narzędzia i detalu)? A może lepiej kupić inna(nie koniecznie Haas) choć haas kusi cena!

Frezowanie stal i Al :
- płyty, kostki(jako usługi)
- jakies fasolki otwory kieszenie ...
- proste formy wtryskowe
- przygotówki pod wykrojniki dokładnosć +-0,01mm (NC11LV frezowanie prostopadłościan wiercenie i gwintowanie przed hartowaniem)

Nie zalezy mi na wydajnosci i szybkosci do to narzedziownia
Czy tą maszyną można frezować po hartowaniu np 40HRC lub więcej?.

Jeśli ktoś pracował proszę o opinie.
Już wyczytałem że nie warto VQC(wspomaganie programowania) jak ma sie jakiś CAM.

www dla TM-1:
http://int.haascnc.com/we...D=30_40INCH_VMC


z góry dziekuję

pozdrawiam i czekam
 
 
barjew
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)


Dołączył: 16 Paź 2012
Posty: 29
Skąd: ostrów wlkp
Wysłany: 2013-04-05, 21:09   

Witam.
Mogę ci coś doradzić jeśli chodzi prace w materiałach hartowanych to nie polecam maszyna mało stabilna mało obrotów jeśli chcemy robić coś frezem kulowym, wiercenie gwintowanie jak najbardziej słyszałem, że maszyny HARTFORD są w podobnej cenie. jeśli chodzi o /haasa to lepiej kupić model VF-2
 
 
WZÓR
Lider FORUM (min. 2000)
<< KIKI >>



Pomógł: 574 razy
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 3612
Skąd: Oława
Wysłany: 2013-04-05, 22:08   Re: Haas TM-1 chce kupić Czy warto do małej narzędziowni? Op

rokopl napisał/a:
Witam!

Jak w temacie czy warto kupić ta frezarke bez dodatkowyh opcji (no chyba że jakieś dodatki warto, np pomiar narzędzia i detalu)? A może lepiej kupić inna(nie koniecznie Haas) choć haas kusi cena!

Frezowanie stal i Al :
- płyty, kostki(jako usługi)
- jakies fasolki otwory kieszenie ...
- proste formy wtryskowe
- przygotówki pod wykrojniki dokładnosć +-0,01mm (NC11LV frezowanie prostopadłościan wiercenie i gwintowanie przed hartowaniem)

Nie zalezy mi na wydajnosci i szybkosci do to narzedziownia
Czy tą maszyną można frezować po hartowaniu np 40HRC lub więcej?.

Jeśli ktoś pracował proszę o opinie.
Już wyczytałem że nie warto VQC(wspomaganie programowania) jak ma sie jakiś CAM.

www dla TM-1:
http://int.haascnc.com/we...D=30_40INCH_VMC


z góry dziekuję

pozdrawiam i czekam

Napisz do forumowicza @ ryby007 .... , pracuje na takiej.
Sądzę , że Jego opinia będzie najbardziej wiarygodna.

Mariusz.
_________________
<<< Pierwszym obowiązkiem artysty jest opanowanie rzemiosła - Rudyard Kipling >>>
 
 
smalec
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
smalec


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 13
Skąd: Szczytno/Włocławek
Wysłany: 2013-04-05, 22:21   TM-1

Witam!
Jeżeli moja opinia może Tobie pomóc,to do prac w narzędziowni nie polecam tej maszynki.
Cena jej urosła do 23k i jest to golas,nawet bez układu pompy chłodzenia. Jeżeli wybór ma dotyczyć HAAS-a to prędzej myślałbym tak jak kolega o VF-2 lub Super MiniMill .
pozdrawiam :roll:
_________________
Hominis est errare, insipientis in errore perseverare
 
 
MoldMichal
Specjalista poziom 1 (min. 100)
CNC+CAM


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 03 Mar 2012
Posty: 276
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2013-04-06, 10:59   

ja bym nie kupił 1.5 tonowej maszyny do narzedziowni ;)
pozatym 4k obrotów to było dobrze za gierka przy narzedziach hss ;]

mam poruwnanie miedzy haas fv3 yt, a hardfordem pro 1000 ;) (obie maja 2 miesiace dopiero wiec nie powiem co sie sparwdzi lepiej na dłuzsza mete ;)
jesli chodzi o sztywnosc to haasy nie maja szans ;] jednak hardfordy sa na ślizgach ;]
jesli chodzi o precycje i sterowanie programem to zdecydowanie hass ale jakis vf ale to juz wieksza kasa..
jesli szukasz tanszego rozwiazania to hardford sie sprawdzi... mam w okolicznych narzedzaiowniach znajomych i chwala sobie nawet stare hardfordy dlatego i ja sie zdecydowałem...
a haasa mi wcisli na siłe ale nie zaluje teraz ze zamiast 1 kupilismy 2 maszynki...

jesli haas to :
sondy ja bym brał do nie seryjnych robót sporo czasu zaoszczedaja :) no i obróbe szybkosciowa jesli formy tez wchodza do roboty:) a jesli sondy sa to i vqc ci wcisna ;P
chocby pod sterowanie sonda
no i obróbe szybkosciowa jesli formy tez wchodza do roboty:)
_________________
Pozdrawiam Michał
 
 
WZÓR
Lider FORUM (min. 2000)
<< KIKI >>



Pomógł: 574 razy
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 3612
Skąd: Oława
Wysłany: 2013-04-06, 11:44   

MoldMichal napisał/a:
...no i obróbe szybkosciowa jesli formy tez wchodza do roboty:)

.... na TM-1 obróbkę szybkościową chcesz wcisnąć? :grin:

Poczytaj tutaj;

:arrow: http://www.cnc.info.pl/to...eed-vt33916.htm

Mariusz.
_________________
<<< Pierwszym obowiązkiem artysty jest opanowanie rzemiosła - Rudyard Kipling >>>
 
 
MoldMichal
Specjalista poziom 1 (min. 100)
CNC+CAM


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 03 Mar 2012
Posty: 276
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2013-04-06, 12:31   

a gdzie tam :P przewruciła by sie ta maszynka :D
pisałem jak hass do narzedziowni to VF :P
choć moja ex DAHLIH mcv 720 dawala rade głowice fi 32 przy posuwie 8000-12000 :)
przy ap 0.5.. a tam tylko 5kw wrzeciono było ;) ale centrum wazy6.5 tony anie jak TM 1.5 t.
_________________
Pozdrawiam Michał
 
 
smalec
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
smalec


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 13
Skąd: Szczytno/Włocławek
Wysłany: 2013-04-06, 14:12   

Muszę się wtrącić raz jeszcze! Czytam o przewracaniu się maszyn i jestem w szoku!
Pytanie dotyczyło małej narzędziowni i ceny maszyny. Nie wiem czy 6,5 T to mała narzędziownia! To co chcę dodać dla rokopl to to, że do TM-1 musisz dodać parę "dodatków" co daje cenę 28.000 Po jakimś czasie zacznie Ci brakować przede wszystkim magazynu narzędzi, obrotów i paru innych dodatków, tak jak stało się w moim przypadku. Ogólnie HAAS-y nie są maszynami złymi w stosunku cena do jakości, ale zanim dokonasz wyboru, porozmawiaj na żywo w firmach użytkujących te maszyny. HAAS-a każdy z zaprzyjaźnionych mi zakładów traktuje jako wstęp i naukę do dalszej przygody z obróbką cnc. I na koniec jeszcze zdanie o serwisie! Dla mnie 24 h na dobę "opieki" by produkcja była w toku to też plus dla tej firmy.
Jeszcze jedno - nie pracuję w HAAS-ie.
pozdrawiam wszystkich :lol:
_________________
Hominis est errare, insipientis in errore perseverare
 
 
ryby007
Specjalista poziom 1 (min. 100)



Pomógł: 15 razy
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 262
Skąd: Mogilno
Wysłany: 2013-04-06, 16:33   

Witam.
Jeśli chcesz powtarzalność dla wymiarów i sztywność co jest niezbędne do węglików to seria VF.
Na TM zamiast zwykłych frezów hss lepiej używać hss-pm wyższa wydajność i żywotność.
Mam teraz porównanie TM a VF i powiem że warto zainwestować więcej kasy w maszynę i tak samo w sondy(teraz w co niektórych zleceniach nie dałbym rady bez sondy).
Chociaż nie narzekałem na TM bo dawałem sobie radę chociaż mini mill są dokładniejsze w pozycjonowaniu i powtarzalności ale za to mniejszy stół.
Jeśli nie zależy na zakresie stołu którego zawsze brakuje to lepiej mini mill więcej otrzymasz w standardzie.(szybkość dojazdów z czasem też ważne i obrotów więcej itp a tylko parę tysi więcej)
Im więcej będziesz chciał zaoszczędzić tym więcej stracisz.
Pozdrawiam :mrgreen:
_________________
Frezarka: HAAS TM-1 HAAS VF-3 (4axis)
Tokarka: HAAS TL-2 HAAS ST-30(2-osie)
Espritcam HSE
Plazma/Gaz: PIERCE (Wrykrys)
"robię to co lubię, ale nie ma to jak po pracy wypić piwo domowej roboty :mrgreen: "
 
 
rokopl
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)


Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 14
Skąd: sycow
Wysłany: 2013-04-06, 21:08   

witam!
dzieki za informacje!!
Mysle ze nie tylko mi sie przydadza!
W piekny sposob kolega smalec sprowadzil rozmowe do poziomu 20k EURO:) Mala narzedziownia i mala kasa. Takie sa moje poczatki z cnc. Pewnie ze lepsze bylo by droższe vf2... lub cos podobnego z innej firmy. A jesli inna firma to jaka?

Do kolegi ryby007 ile lat użytkujesz ta tm-1 ?
Jakies wady po czasie wystapily?
Gdzieś czytalem Twojego posta na temat dokladnosci... w jakim przedziale ta maszyna sie mieści w trakcie uzytkowania ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów czy warto kupić haas?
mikro1982 HAAS 11 2010-05-31, 11:06
-=JaNeK=-
Brak nowych postów Chce kupić ploter cnc do plazmy
kret_bike Przecinarka plazmowa, gazowa 9 2009-09-05, 11:41
kret_bike
Brak nowych postów Wypalarka plazmowa - Klient chce kupić
Dario_W Przecinarka plazmowa, gazowa 11 2011-09-02, 05:59
cnccad
Brak nowych postów chce kupić dłuta do obróbki drewna..jakie wybrać??
masaj Obróbka drewna 12 2009-09-04, 12:33
Decodrew
Brak nowych postów Haas VF-8 - prosba o opinie
sirion Inne obrabiarki przemysłowe 4 2009-04-18, 21:15
sirion

http://www.ebmia.pl/mechanika-stoly-moduly-liniowe-c-196_2721.html

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu.
Kontakt z administratorem forum admin@cnc.info.pl
www.akcesoria.cnc.info.plsilniki krokoweŁożyska linioweśruby trapezowe i kulowewww.EBMiA.pl - Elementy Budowy Maszyn i AutomatykiTworzywa sztuczneNarzędzia skrawająceWyposażenie Warsztatów i Narzędziowni