http://www.ebmia.pl/elektrowrzeciona-elte-akcesoria-c-68.htmlhttp://www.ebmia.pl/mechanika-lozyska-liniowe-osprzet-c-196_30.html
Strona Główna CNC FORUM - cnc.info.pl
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
http://www.ebmia.pl/narzedzia-narzedzia-skrawajace-c-1805_1349.html
http://www.ebmia.pl/akcesoria-stoly-teowe-c-1805_2216_3969.html http://www.legimi.com/pl/ebook-pomyslowy-konstruktor-cnc-ozywia-drewno-pdf-bartosz-soltys-alias-bartuss1,b29236.html

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: chce, czy, do, haas, kupic, malej, narzedziowni, opinie, tm1, warto


Haas TM-1 chce kupić Czy warto do małej narzędziowni? Opinie
Autor Wiadomość
rokopl
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)


Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 14
Skąd: sycow
Wysłany: 2013-04-05, 21:23   Haas TM-1 chce kupić Czy warto do małej narzędziowni? Opinie

Witam!

Jak w temacie czy warto kupić ta frezarke bez dodatkowyh opcji (no chyba że jakieś dodatki warto, np pomiar narzędzia i detalu)? A może lepiej kupić inna(nie koniecznie Haas) choć haas kusi cena!

Frezowanie stal i Al :
- płyty, kostki(jako usługi)
- jakies fasolki otwory kieszenie ...
- proste formy wtryskowe
- przygotówki pod wykrojniki dokładnosć +-0,01mm (NC11LV frezowanie prostopadłościan wiercenie i gwintowanie przed hartowaniem)

Nie zalezy mi na wydajnosci i szybkosci do to narzedziownia
Czy tą maszyną można frezować po hartowaniu np 40HRC lub więcej?.

Jeśli ktoś pracował proszę o opinie.
Już wyczytałem że nie warto VQC(wspomaganie programowania) jak ma sie jakiś CAM.

www dla TM-1:
http://int.haascnc.com/we...D=30_40INCH_VMC


z góry dziekuję

pozdrawiam i czekam
 
 
barjew
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)


Dołączył: 16 Paź 2012
Posty: 26
Skąd: ostrów wlkp
Wysłany: 2013-04-05, 22:09   

Witam.
Mogę ci coś doradzić jeśli chodzi prace w materiałach hartowanych to nie polecam maszyna mało stabilna mało obrotów jeśli chcemy robić coś frezem kulowym, wiercenie gwintowanie jak najbardziej słyszałem, że maszyny HARTFORD są w podobnej cenie. jeśli chodzi o /haasa to lepiej kupić model VF-2
 
 
WZÓR
Lider FORUM (min. 2000)
<< KIKI >>



Pomógł: 538 razy
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 3352
Skąd: Oława
Wysłany: 2013-04-05, 23:08   Re: Haas TM-1 chce kupić Czy warto do małej narzędziowni? Op

rokopl napisał/a:
Witam!

Jak w temacie czy warto kupić ta frezarke bez dodatkowyh opcji (no chyba że jakieś dodatki warto, np pomiar narzędzia i detalu)? A może lepiej kupić inna(nie koniecznie Haas) choć haas kusi cena!

Frezowanie stal i Al :
- płyty, kostki(jako usługi)
- jakies fasolki otwory kieszenie ...
- proste formy wtryskowe
- przygotówki pod wykrojniki dokładnosć +-0,01mm (NC11LV frezowanie prostopadłościan wiercenie i gwintowanie przed hartowaniem)

Nie zalezy mi na wydajnosci i szybkosci do to narzedziownia
Czy tą maszyną można frezować po hartowaniu np 40HRC lub więcej?.

Jeśli ktoś pracował proszę o opinie.
Już wyczytałem że nie warto VQC(wspomaganie programowania) jak ma sie jakiś CAM.

www dla TM-1:
http://int.haascnc.com/we...D=30_40INCH_VMC


z góry dziekuję

pozdrawiam i czekam

Napisz do forumowicza @ ryby007 .... , pracuje na takiej.
Sądzę , że Jego opinia będzie najbardziej wiarygodna.

Mariusz.
_________________
<<< Pierwszym obowiązkiem artysty jest opanowanie rzemiosła - Rudyard Kipling >>>
 
 
smalec
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
smalec


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 13
Skąd: Szczytno/Włocławek
Wysłany: 2013-04-05, 23:21   TM-1

Witam!
Jeżeli moja opinia może Tobie pomóc,to do prac w narzędziowni nie polecam tej maszynki.
Cena jej urosła do 23k i jest to golas,nawet bez układu pompy chłodzenia. Jeżeli wybór ma dotyczyć HAAS-a to prędzej myślałbym tak jak kolega o VF-2 lub Super MiniMill .
pozdrawiam :roll:
_________________
Hominis est errare, insipientis in errore perseverare
 
 
MoldMichal
Specjalista poziom 1 (min. 100)
CNC+CAM


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 03 Mar 2012
Posty: 262
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2013-04-06, 11:59   

ja bym nie kupił 1.5 tonowej maszyny do narzedziowni ;)
pozatym 4k obrotów to było dobrze za gierka przy narzedziach hss ;]

mam poruwnanie miedzy haas fv3 yt, a hardfordem pro 1000 ;) (obie maja 2 miesiace dopiero wiec nie powiem co sie sparwdzi lepiej na dłuzsza mete ;)
jesli chodzi o sztywnosc to haasy nie maja szans ;] jednak hardfordy sa na ślizgach ;]
jesli chodzi o precycje i sterowanie programem to zdecydowanie hass ale jakis vf ale to juz wieksza kasa..
jesli szukasz tanszego rozwiazania to hardford sie sprawdzi... mam w okolicznych narzedzaiowniach znajomych i chwala sobie nawet stare hardfordy dlatego i ja sie zdecydowałem...
a haasa mi wcisli na siłe ale nie zaluje teraz ze zamiast 1 kupilismy 2 maszynki...

jesli haas to :
sondy ja bym brał do nie seryjnych robót sporo czasu zaoszczedaja :) no i obróbe szybkosciowa jesli formy tez wchodza do roboty:) a jesli sondy sa to i vqc ci wcisna ;P
chocby pod sterowanie sonda
no i obróbe szybkosciowa jesli formy tez wchodza do roboty:)
_________________
Pozdrawiam Michał
 
 
WZÓR
Lider FORUM (min. 2000)
<< KIKI >>



Pomógł: 538 razy
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 3352
Skąd: Oława
Wysłany: 2013-04-06, 12:44   

MoldMichal napisał/a:
...no i obróbe szybkosciowa jesli formy tez wchodza do roboty:)

.... na TM-1 obróbkę szybkościową chcesz wcisnąć? :grin:

Poczytaj tutaj;

:arrow: http://www.cnc.info.pl/to...eed-vt33916.htm

Mariusz.
_________________
<<< Pierwszym obowiązkiem artysty jest opanowanie rzemiosła - Rudyard Kipling >>>
 
 
MoldMichal
Specjalista poziom 1 (min. 100)
CNC+CAM


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 03 Mar 2012
Posty: 262
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2013-04-06, 13:31   

a gdzie tam :P przewruciła by sie ta maszynka :D
pisałem jak hass do narzedziowni to VF :P
choć moja ex DAHLIH mcv 720 dawala rade głowice fi 32 przy posuwie 8000-12000 :)
przy ap 0.5.. a tam tylko 5kw wrzeciono było ;) ale centrum wazy6.5 tony anie jak TM 1.5 t.
_________________
Pozdrawiam Michał
 
 
smalec
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
smalec


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 13
Skąd: Szczytno/Włocławek
Wysłany: 2013-04-06, 15:12   

Muszę się wtrącić raz jeszcze! Czytam o przewracaniu się maszyn i jestem w szoku!
Pytanie dotyczyło małej narzędziowni i ceny maszyny. Nie wiem czy 6,5 T to mała narzędziownia! To co chcę dodać dla rokopl to to, że do TM-1 musisz dodać parę "dodatków" co daje cenę 28.000 Po jakimś czasie zacznie Ci brakować przede wszystkim magazynu narzędzi, obrotów i paru innych dodatków, tak jak stało się w moim przypadku. Ogólnie HAAS-y nie są maszynami złymi w stosunku cena do jakości, ale zanim dokonasz wyboru, porozmawiaj na żywo w firmach użytkujących te maszyny. HAAS-a każdy z zaprzyjaźnionych mi zakładów traktuje jako wstęp i naukę do dalszej przygody z obróbką cnc. I na koniec jeszcze zdanie o serwisie! Dla mnie 24 h na dobę "opieki" by produkcja była w toku to też plus dla tej firmy.
Jeszcze jedno - nie pracuję w HAAS-ie.
pozdrawiam wszystkich :lol:
_________________
Hominis est errare, insipientis in errore perseverare
 
 
ryby007
Specjalista poziom 1 (min. 100)



Pomógł: 13 razy
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 246
Skąd: Mogilno
Wysłany: 2013-04-06, 17:33   

Witam.
Jeśli chcesz powtarzalność dla wymiarów i sztywność co jest niezbędne do węglików to seria VF.
Na TM zamiast zwykłych frezów hss lepiej używać hss-pm wyższa wydajność i żywotność.
Mam teraz porównanie TM a VF i powiem że warto zainwestować więcej kasy w maszynę i tak samo w sondy(teraz w co niektórych zleceniach nie dałbym rady bez sondy).
Chociaż nie narzekałem na TM bo dawałem sobie radę chociaż mini mill są dokładniejsze w pozycjonowaniu i powtarzalności ale za to mniejszy stół.
Jeśli nie zależy na zakresie stołu którego zawsze brakuje to lepiej mini mill więcej otrzymasz w standardzie.(szybkość dojazdów z czasem też ważne i obrotów więcej itp a tylko parę tysi więcej)
Im więcej będziesz chciał zaoszczędzić tym więcej stracisz.
Pozdrawiam :mrgreen:
_________________
Frezarka: HAAS TM-1 HAAS VF-3 (4axis)
Tokarka: HAAS TL-2 HAAS ST-30(2-osie)
Espritcam HSE
Plazma/Gaz: PIERCE (Wrykrys)
"robię to co lubię, ale nie ma to jak po pracy wypić piwo domowej roboty :mrgreen: "
 
 
rokopl
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)


Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 14
Skąd: sycow
Wysłany: 2013-04-06, 22:08   

witam!
dzieki za informacje!!
Mysle ze nie tylko mi sie przydadza!
W piekny sposob kolega smalec sprowadzil rozmowe do poziomu 20k EURO:) Mala narzedziownia i mala kasa. Takie sa moje poczatki z cnc. Pewnie ze lepsze bylo by droższe vf2... lub cos podobnego z innej firmy. A jesli inna firma to jaka?

Do kolegi ryby007 ile lat użytkujesz ta tm-1 ?
Jakies wady po czasie wystapily?
Gdzieś czytalem Twojego posta na temat dokladnosci... w jakim przedziale ta maszyna sie mieści w trakcie uzytkowania ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów czy warto kupić haas?
mikro1982 HAAS 11 2010-05-31, 12:06
-=JaNeK=-
Brak nowych postów Chce kupić ploter cnc do plazmy
kret_bike Przecinarka plazmowa, gazowa 9 2009-09-05, 12:41
kret_bike
Brak nowych postów Wypalarka plazmowa - Klient chce kupić
Dario_W Przecinarka plazmowa, gazowa 11 2011-09-02, 06:59
cnccad
Brak nowych postów chce kupić dłuta do obróbki drewna..jakie wybrać??
masaj Obróbka drewna 12 2009-09-04, 13:33
Decodrew
Brak nowych postów Haas VF-8 - prosba o opinie
sirion Inne obrabiarki przemysłowe 4 2009-04-18, 22:15
sirion

Zadajniki obrotowo impulsowe MPG

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt z administratorem forum admin@cnc.info.pl
www.akcesoria.cnc.info.plsilniki krokoweŁożyska linioweśruby trapezowe i kulowewww.EBMiA.pl - Elementy Budowy Maszyn i AutomatykiTworzywa sztuczneNarzędzia skrawająceWyposażenie Warsztatów i Narzędziowni