|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Silniki 3-fazowe do Nutoola.... |
| Autor |
Wiadomość |
rysio
Stały bywalec

Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Gru 2006 Posty: 53 Skąd: białystok
|
Wysłany: 2008-09-01, 10:03 Silniki 3-fazowe do Nutoola....
|
|
|
Witam,
jak spora częśc Nutool'owców borykam się z mocą silnika mojej tokarynki.
W zapale (tanio) kupiłem na allegro silnik 3-fazowy z nadzieją podłączenia 3 faz do piwniczki. Niestety koszta spore więc zwrot w kierunku falowników. Porażka, ceny powalają.
Wreszcie nadzieja: http://www.homemetalshopc...onv/phconv.html
mechaniczny konwerter z 1 na 3 fazy. ponoć świetnie się sprawdza do 3kW.
co o tym sądzicie ? ma sens ?
Jedyny znaczny koszt to 2'gi 3-f silnik (jałowy'iec)
zdrowia, rysio |
|
|
|
 |
grg12
Sympatyk forum poziom 1

Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2007 Posty: 33 Skąd: Wiedeń
|
Wysłany: 2008-09-02, 11:48
|
|
|
Czesc Rysio
Kilka pytan:
Masz w piwnicy instalacje dwufazowa (neutralny L1 i L2)? Z tego co wiem standardem jest kabel dwuzylowy neutral i faza - do oswietlenia. Jesli nie - konwerter z silnikiem nie bedzie dzialal.
Piszesz ze "borykasz sie z moca silnika" - sam autor konwertera pisze ze tak zasialany silnik nie bedzie chodzil z pelna moca. Ciekawe ile jej zostanie... Pi razy oko - dobry silnik "kondensatorowy" bedzie dzialal rownie dobrze bez kombinacji z jakimis kowerterami.
No i najwazniejsze - bez falownika nie bedziesz mogl zmienic szybkosci obrotowej silnika. Nie wiem jak jest zbudowana twoja tokarka, ale jesli podobnie do mojej (silnik DC z elektroniczna regulacja obrotow + dwuzakresowa przekladnia pasowa) to po "ulepszeniach" bediesz mial do wyboru tylko dwie predkosci wrzeciona...
W wiekszosci znanych mi przypadkow konwersje na silnik 3 fazy robiono aby wykorzystac mozliwosci falownika - elektroniczna regulacja obrotow i dobry (w porownaniu z regulowanym elektronicznie silnikiem DC) moment obrotowy przy malych obrotach.
Tak przy okazji - co ty robisz z ta tokarka ze "sie borykasz"? Ja swojej (Opti180x300, 600W silnik) jeszcze do granic mocy nie dociagnalem
Pozdrawiam
Grzesiek |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 54 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 846 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-09-02, 12:40
|
|
|
| grg12 napisał/a: | | Ja swojej (Opti180x300, 600W silnik) jeszcze do granic mocy nie dociagnalem |
Mnie też troszke te kombinacje dziwią
| rysio napisał/a: | | jak spora częśc Nutool'owców borykam się z mocą silnika mojej tokarynki. |
To ja raczej należę do tej drugiej części
Mój Nutol pomimo 550 w na silniku jak do tej pory spisuje się nieźle i
raczej braku mocy nie odczuwam
Fakt że zbieram raczej mniej jak więcej za to przy większych posuwach
Może problem nie tkwi w małej mocy silnika tylko w braku wprawy ?
Popróbuj na innych parametrach Może inne noże , inaczej naostrzone
Mniejszy wiór , zmień - poeksperymentuj z obrotami wrzeciona |
|
|
|
 |
rysio
Stały bywalec

|
Wysłany: 2008-09-02, 13:03
|
|
|
| ARGUS napisał/a: | | grg12 napisał/a: | | Ja swojej (Opti180x300, 600W silnik) jeszcze do granic mocy nie dociagnalem |
Mnie też troszke te kombinacje dziwią
| rysio napisał/a: | | jak spora częśc Nutool'owców borykam się z mocą silnika mojej tokarynki. |
To ja raczej należę do tej drugiej części
Mój Nutol pomimo 550 w na silniku jak do tej pory spisuje się nieźle i
raczej braku mocy nie odczuwam
Fakt że zbieram raczej mniej jak więcej za to przy większych posuwach
Może problem nie tkwi w małej mocy silnika tylko w braku wprawy ?
Popróbuj na innych parametrach Może inne noże , inaczej naostrzone
Mniejszy wiór , zmień - poeksperymentuj z obrotami wrzeciona |
Witaj,
poprzecinaj sobie stale NC6 i 11 , fi 100mm , to się przekonasz gdzie jest problem.
Aha, przecinak to składak (zapłaciłem za niego fortunę, a płytki też sobie kosztują) więc problem nie jest w nożu.
zdrowia, |
|
|
|
 |
clipper7
Specjalista poziom 2 clipper7

Pomógł: 36 razy Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 496 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-09-02, 13:16
|
|
|
| rysio napisał/a: | | ceny powalają |
A jakiej mocy jest ten 3 faz. silnik ? |
_________________ Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-09-02, 13:28
|
|
|
| rysio napisał/a: | | poprzecinaj sobie stale NC6 i 11 , fi 100mm , to się przekonasz gdzie jest problem. |
Ja bym to ciął taśmówką - taniej , włączam i sobie "smyra"
A i pojedyńcze cięcie przecinakiem też pewnie "pójdzie"
Do Produkcji to maszynka raczej za mała |
|
|
|
 |
grg12
Sympatyk forum poziom 1

Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2007 Posty: 33 Skąd: Wiedeń
|
Wysłany: 2008-09-02, 13:35
|
|
|
| rysio napisał/a: |
poprzecinaj sobie stale NC6 i 11 , fi 100mm , to się przekonasz gdzie jest problem.
Aha, przecinak to składak (zapłaciłem za niego fortunę, a płytki też sobie kosztują) więc problem nie jest w nożu.
|
Przecinanie 100mm w stali narzedziowej? To wiele wyjasnia Moglbys cos wiecej o tym przecinaku? Przy okazji - zajzalem na strone NuToola - MC550 ma miec tylko 370W, ale 6 stopniowa przekladnie wiec na najnizszych obrotach ma pewnie wiecej momentu obrotowego niz moja (600W ale silnik DC z elektroniczna regulacja obrotow)
Pozdrawiam
Grzesiek |
|
|
|
 |
rysio
Stały bywalec

|
Wysłany: 2008-09-02, 17:50
|
|
|
| clipper7 napisał/a: | | rysio napisał/a: | | ceny powalają |
A jakiej mocy jest ten 3 faz. silnik ? |
1.5kW
zdrowia
[ Dodano: 2008-09-02, 18:53 ]
| ARGUS napisał/a: | | rysio napisał/a: | | poprzecinaj sobie stale NC6 i 11 , fi 100mm , to się przekonasz gdzie jest problem. |
Ja bym to ciął taśmówką - taniej , włączam i sobie "smyra"
A i pojedyńcze cięcie przecinakiem też pewnie "pójdzie"
Do Produkcji to maszynka raczej za mała |
Ależ oczywiście że to najlepsze rozwiązanie. Tyle że na: 5mkw mam: tokarka, wiertarka słupowa, przetwory żony, warsztacik dzieci, kącik elektronika z oscyloskopem 30kg, kącik astronomiczny, teleskop 150mm, budowa montazu paralaktycznego i miejsce gdzie się buduje frezarka cnc.
Nie chodzi o produkcje, takie tam majsterkowanie.
zdrowia
[ Dodano: 2008-09-02, 19:01 ]
| grg12 napisał/a: | | rysio napisał/a: |
|
Przecinanie 100mm w stali narzedziowej? To wiele wyjasnia Moglbys cos wiecej o tym przecinaku? Przy okazji - zajzalem na strone NuToola - MC550 ma miec tylko 370W, ale 6 stopniowa przekladnie wiec na najnizszych obrotach ma pewnie wiecej momentu obrotowego niz moja (600W ale silnik DC z elektroniczna regulacja obrotow)
Pozdrawiam
Grzesiek |
Moj NUTOOL dosyć dobrze przecina w NC ale poniżej średnicy 40mm. Silnik 370W, nawet z taką przekładnią jest za słaby.
Jutro wieczorkiem postaram się wrzucić do galeri zdjęcie nożyka. Cudeńko (nóż, 250PLN, i płytki po 150PLN 12x4x4 mm, ponoć ceramika najwyzszych lotów)
zdrowia |
|
|
|
 |
clipper7
Specjalista poziom 2 clipper7

Pomógł: 36 razy Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 496 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-09-02, 18:09
|
|
|
Falownik do takiego silnika to niestety kilkaset zł, można polować na używane czy inne okazje. Można też zastosować słabszy falownik i wpisać do niego mniejsze parametry związane z mocą, niż ma silnik. Używany falownik do 1 kW to ok. 200 zł.
Zwracam uwagę, że 1,5kW to 3 razy więcej niż w oryginale. A układ napędowy tokarki to nie tylko silnik. Napęd przenosi pasek i przekładnia, teraz będą poddawane dużo większym obciążeniom. |
_________________ Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-09-02, 18:33
|
|
|
| clipper7 napisał/a: | | Zwracam uwagę, że 1,5kW to 3 razy więcej niż w oryginale. A układ napędowy tokarki to nie tylko silnik. Napęd przenosi pasek i przekładnia, teraz będą poddawane dużo większym obciążeniom. |
Dokładnie tak
Silnik okolo 1KW na 220 V kosztuje koło 500 zl
ale jak napisał clipper7 jest to lekkie ryzyko
Mój Nutol ma silnik 550 W może wstaw coś około 750 w
jeśli masz 350 to i tak będzie 3 razy tyle. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|