|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
dodatkowy przekaźnik w CNCgraf wersja dos |
| Autor |
Wiadomość |
Riczmund
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2007-05-12, 13:49 dodatkowy przekaźnik w CNCgraf wersja dos
|
|
|
Witam!
Czy któryś z kolegów próbował wysterować dodatkowy przekaźnik w CNCgrafie DOS??
Konkretnie chodzi mi o to czy istnieją w tej wersji funkcje M ,które zmieniały by stany na wolnych stykach wyjściowych LPT (np pin8 lub pin9) ta jak M03 i M05 zmienia stan na pinie1 oraz M05 i M09 na pinie14.
Automatyka będzie wykorzystana dość nietypowo do sterowania dwugłowicową maszyną szyjącą i w trakcie cyklu chciałbym mieć możliwość użycia jednej\drugiej\lub dwóch na raz igieł ,więc:
PK-1 podnieś\opuść 1-wszą głowice
PK-2 -----------------2-gą głowice
PK-3 wł.\wył. napęd głowic
Myślałem o wykorzystaniu któregoś z parametrów Z (z którego nie będę korzystał) do wysterowania przekaźnika (np.DIR) ale po co mieszać,potem przy pisaniu programów miałbym problem.
Powstanie również problem jak zatrzymać posuw stołu podczas podnoszenia głowic ale o tym jeszcze nie myślę. |
|
|
|
 |
qqaz
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 28 Sty 2007 Posty: 680 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2007-05-13, 11:19
|
|
|
Z jakiego powodu do sterowania urzadzeniem typu start stop z wariantami - I lub II głowica - chce kolega zastosować sterowanie dedykowane jako graficzne lub 3D. Prawdopodobnie łatwiej by było oprzeć sie o sterownik programowany, choćby typu LOGO, EASY, Mitsubishi itp.
Cena na poziomie do 1000zł z duza ilścia wejść i wyjść, dodatkowo ekran gdzie mozna zaszyć prostą komunikację podstawowych parametrów np długość sciegu lub jego wzór typu ileś lewa, ileś prawa, dalej obie,stop, czekam na dalszy scieg. Natomiast długie i zróznicowane wzory wkładac do sterownika albo w oparciu o RSa lub bezpośrednio z LPT.
Chyba że to coś jak hafciarka, teraz pomyslałem, to faktycznie gotowa grafika i do przodu. |
|
|
|
 |
riczmund
Gość
|
Wysłany: 2007-05-13, 11:46
|
|
|
Maszyna pikuje kołdry na ramach zamocowanych na wózkach (wózek X jeździ po wózku Y).
Tą którą chcę zmodyfikować do tej pory zasilała krzywka-więc tylko jeden wzór w jednym rozmiarze.Posiadam nowszą wersje tej maszyny z prastarym komputerem i dwoma serwami X\Y.Dodam dla informacji kolegi że rama nie zatrzymuje się w momencie wbicia igły tylko pracuje płynnie a ścieg jest regulowany prędkością ramy.
A teraz skąd mój pomysł zastosowania CNCgrafa, w ciągu jednej zmiany (8h) operator maszyny wykonuje parę rodzajów wzorów i to dodatkowo w różnych rozmiarach co daje kilka lub kilkanaście zmian pliku w ciągu 8h.
Nie wyobrażam sobie żeby wyszkolić go w wczytywaniu plików do Moelera (dodam,że jest to kobieta) jeśli w CNCgrafie można "szybko wczytać" dowolny plik przy dość przejrzystym MENU.
Poza tym posiadam gotowe pliki DIN z wzorami kołder które już skonwertowałem do CNCgrafa(nie bez problemów) które posiadam w ofercie dla klienta (a jest ich sporo) więc po co tworzyć kolejne programy do innego sterownika??
[u]Meritum sprawy pozostaje nie wyjaśnione,jakimi funkcjami M G-codu zmienić stan wolnego pinu wyjściowego w CNC-grafie????? |
|
|
|
 |
qqaz
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-05-13, 13:54
|
|
|
| Skoro i tak przewidywana jest modyfikacja plików pod katem dodatkowego wyjścia to może warto rozważyć przejście na program Kol. Rakowskiego. Trzy sterowane wyjścia na pokładzie, a w szczególnym przypadku pewnie autor nie odmówi nakładki na pikowarkę?. I obsługi nie trzeba uczyć bo łatwiejsza od CNCgrafu. |
|
|
|
 |
Riczmund
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2007-05-13, 15:01
|
|
|
HMM!!!
Nie do końca rozumiem intencje kolegi odwiedzenia mnie od pomysłu skorzystania z CNCGrafa??
Jestem teraz na etapie prób (sterowanie na desce ha ha) i coraz to nowe dylematy czy 3Nm wystarczą by napędzić wózki, a to czy osiągnę interesujące mnie prędkości itd.
Moim zdaniem w tej chwili mój wybór jest najodpowiedniejszy bo całkowicie free!!!!
Jestem świeży na forum a nawet i w tym temacie ale z tego co wyczytałem to cytuje:" Cena, którą sobie założyłem jest 199 zł za sam STEP2CNC oraz 299 za wersję z eduCADem.",więc po co na początek wchodzić w zbędne koszty??
Nie wypieram się ,że nie będę musiał skorzystać z takiej lub innej droższej opcji ale chcę zminimalizować koszty.
P.S
Jutro podłącze diody na wolne piny i podejrzewam ,że szybciej znajdę odpowiedz na moje pytanie niż na forum. |
|
|
|
 |
qqaz
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-05-13, 16:11
|
|
|
| Może nie tak do końca chęc odwiedzenia od CNCgraf co pewne przekonanie o wyższości sterowania na które w jakimś zakresie mozna mieć wpływ. Choć może to być tylko płonna nadzieja - wszak bardziej teraz nieproszony wypowiadam się w imieniu ewentualnego przyszłego rozmówcy kol. Rakowskiego. Po prostu uwazam że CNC jest skostniały a potrzeby kolegi dopiero się zaczynaja artykułować. I o ile przy typowych aplikacjach jakiegoś programu problem pozostanie tylko na poziomie znajomości jago pełnych możliwości - tak jak teraz, jaki M.. aby bit - to w przypadku kolegi pozostanie w tym ograniczeniu prędzej czy póżniej spowoduje odrzucenie jego jako zbyt nierozwojowego. A pomocy w nakładkach znikąd. I dlatego, póki to właściwie poczatek, sugeruję rozejrzeć się w bardziej elastycznym systemie a nie tylko w "dopoznaniu jednego polecenia". Podejrzewam, że działalności kolega nie zamierza kończyć i zaraz bedzie potrzebny jakiś dodatkowy sterowany element i kicha. |
|
|
|
 |
Riczmund
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2007-05-13, 18:58
|
|
|
Zgadzam się z kolegą i chylę czapkę, ponieważ już widzę braki w tym zastosowaniu CNCGrafa przede wszystkim program nie jest w stanie zobaczyć stanów z dodatkowych krańcówek które potrzebowałbym zastosować (głowice podniesiona\opuszczona) a co dopiero zatrzymać posuw na czas tej operacji (w innym przypadku igły połamane).Jednak w tej chwili chodzi mi o to aby wysterować zakupione silniki i sterowniki oraz sprawdzić jak maszynka będzie się zachowywać mechanicznie,ponieważ nie do końca jestem przekonany czy silniki krokowe 3Nm które zakupiłem dadzą sobie rade z napędem maszyny.Teoretycznie powinny ale wszystkie maszyny ramowe które posiadam działają w pętli zamkniętej z servonapędami co prawda też 3Nm ale to przecież całkiem inna bajka.
Tak więc planuje poskładać wózki z przekładniami ,sterowanie, i puścić całą maszynerie na razie z CNCgrafa na parę godzin,jak będzie o.k. poszukam przyjaźniejszego i bardziej rozwojowego programu.
Zwłokę na podnoszenie i opuszczanie głowic na razie załatwię G4 tylko zostaje (tymczasowy) problem trzeciego przekaźnika! |
|
|
|
 |
qqaz
Gość
|
Wysłany: 2007-05-13, 19:31
|
|
|
| Tego to ja nie wiem |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|