|
Liczę na Waszą pomoc, bo nie wiem od czego zacząć... |
| Autor |
Wiadomość |
ARGUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 54 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 841 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-08-16, 16:39
|
|
|
No kolego teraz to kombinujesz
W "sklepie" jest program do sterowania maszynka "MACH" i CTEP 2 CNC
(Chyba dobrze napisałem nazwy)
Przeczytaj instrukcje sa w PDF-ach Dowiesz się skąd program wie gdzie początek a gdzie koniec i jak głęboko frezować
Forum pokop jeszcze ze dwa miesiąca i dopiero napisz że pobierznie przejżałeś
Jestem tu już około roku i jeszcze znajduje ciekawe tematy i rozwiązania.
Praca w 3-d - może zacznij od zrobienia maszyny która spełni Twoje wymagania
A póżniej "dołożysz " w osi "Z" ruchomą głowicę
no i jeszcze raz piszę POCZYTAJ FORUM
to już tu jest opisane a gotowych odpowiedzi to raczej nikt Ci nie poda
Plany dla takiej maszynki jak Twoja - gotowców nie ma
Możesz popytać czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów by Ci takiej maszyny nie zaprojektował Ale to na będzie spory wydatek ( za 200 czy 300 zł nikt Ci takiej maszynki nie zaprojektuje )
Gwintować na naszynce sie nie da - wrzeciono nie nadaje się do napędu frezów
Jeszcze raz Ci napiszę POCZYTAJ bo z braku wiedzy zadajesz śmieszne - no może dziwne pytania i zapędy też masz trochę nieziemskie.
Poza tym jeśli sądzisz że mając maszynkę CNC 4 osiową wykona ona za Ciebie wszystkie detale do budowy modelu silnika - jeszcze pewnie działającego
to znów pomyłka |
|
|
|
 |
igor1300
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-08-16, 18:37
|
|
|
Dobrze, to nie kombinująć, chciałem się tylko dowiedzieć, ile osi jest potrzebnych to wycięcia zębatek kątowych (słyszałem, że podobno aż 4). Jeśli budowa silnika jest niewykonalna, to nie ma problemu, dam sobie spokój, bo to miało być przy okazji, ale jak się nie da... Głównie zależy mi na wycinaniu np. felg (max. ~10cm średnicy), zębatek, zębatek kątowych, i innego rodzaju małych elementów 3D. Na stronie sklepu cnc.info widziałem na dole do kupienia plany głowicy 2 osiowej. Czy to dobry pomysł? Z najnowszych informacji wiem, że z dokładnym pospawaniem konstrukcji nie będzie problemu i może być bardzo tanie. Pytanie tylko czy lepsza będzie stal czy aluminium. Z tego co wiem, Aluminium kosztuje około 7000zł/t a stal 400zł/t. Niewiem również ile tego zejdzie...
p.s. Czy wiecie, gdzie można obejrzeć część planów/pokazowe wersje uproszczone, zanim się na nie wyda grube tysiące? Nie chcę kupować kota w worku. |
|
|
|
 |
kot1979
Specjalista poziom 2

Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Lip 2006 Posty: 514 Skąd: Sulejowek
|
Wysłany: 2008-08-16, 19:08
|
|
|
| igor1300 napisał/a: | Z tego co wiem, Aluminium kosztuje około 7000zł/t a stal 400zł/t. Niewiem również ile tego zejdzie...
|
cena za stal:) i aluminium )))))))))))))))))))) jest malo realna:)
na moje skromne oko stal - 4 tys tona , almuminium na oko miedzy - 20 tys - 30 tys tona:) pozdrawiam |
_________________ Nauczycielem wszystkiego jest praktyka. |
|
|
|
 |
Piotrjub
Specjalista poziom 3

Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2005 Posty: 1151 Skąd: Gdansk
|
Wysłany: 2008-08-16, 19:18
|
|
|
| i to zależy jaka stal bo są i znacznie droższe. |
|
|
|
 |
kot1979
Specjalista poziom 2

Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Lip 2006 Posty: 514 Skąd: Sulejowek
|
Wysłany: 2008-08-16, 21:05
|
|
|
| Piotrjub napisał/a: | | i to zależy jaka stal bo są i znacznie droższe. |
naturalnie:) |
_________________ Nauczycielem wszystkiego jest praktyka. |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-08-17, 10:55
|
|
|
| igor1300 napisał/a: | | ile osi jest potrzebnych to wycięcia zębatek kątowych (słyszałem, że podobno aż 4). |
Nie
Wystarczy trzecia oś obrotowa albo manualna podzielnica
| igor1300 napisał/a: | | budowa silnika jest niewykonalna, to nie ma problemu, dam sobie spokój, |
Budowa silnika jest wykonalna ale to majsterkowanie z wyższej półki i samo CNC do tego nie wystarczy
| igor1300 napisał/a: | | Na stronie sklepu cnc.info widziałem na dole do kupienia plany głowicy 2 osiowej. Czy to dobry pomysł? |
Pomysł dobry ale.....
najpierw zbuduj maszyne -weż pod uwagę montaż osi obrotowej a później rozważysz zakup
| igor1300 napisał/a: | | Pytanie tylko czy lepsza będzie stal czy aluminium |
Zdecydowanie stal
pozdrawiam |
|
|
|
 |
k-m-r1
Znawca tematu

Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 78 Skąd: opolskie
|
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-08-19, 21:00
|
|
|
| k-m-r1 napisał/a: | | ja mam gotowe sterowanie silniki krokowe itp ... |
To nie silniki krokowe tylko serwa z enkoderami
| k-m-r1 napisał/a: | | oto moja propozycja |
Zobaczymy co kupisz jeśli sam zaczniesz budować maszynkę
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
pytla
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-08-20, 20:34
|
|
|
po pierwsze to witam wszystich
tak sobie przegladam forum od jakiegos czasu ale dopiero sie zarejestrowalem jako uzytkownik.
do wyciecia kol zebatych o zebach prostych zwykla frezarka plus podzielnica i frez modulowy wystarczy. wiec zakupisz podzielnice do gotowej maszynki i powinienes sobie poradzic.
kola zebate stozkowe to juz troche wiecej wysilku kosztuje.wogole do produkcji roznego rodzaju kol zebatych produkuje sie maszyny specjalnie do tego celu.zeby wszystko dobrze ze soba pracowalo to nie jest tak latwo jak by sie moglo wydawac.
budowa silnika to jak juz wspomniano pare wypowiedzi wyzej nie do wykonania.przynajmniej nie na tym poziomie.potrzeba sporej wiedzy i paru innych maszyn zeby to posklejac i zeby sie krecilo hehe...
do zrobienia felg bardziej przydatna wydaje mi sie tokarka niz frezarka.no chyba ze chodzi o ladne ramiona
sie spisalem hehe..jakby co to sluze pomoca o ile podolam z pytaniem
pozdrawiam.arek. |
|
|
|
 |
igor1300
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-08-23, 04:42
|
|
|
zdecydowanie da się...
SILNIK V12
Felgi alu.
p.s. termin budowy wysokobudrzetowego cnc przesunięty.
Najpierw zbuduję za własne środki coś co będzie tanie i się na tym naucze obsługi, podstaw działania itp. |
|
|
|
 |
|
|