|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
KURS - PROGRAMOWANIE I OBSłUGA OBRABIAREK CNC |
| Autor |
Wiadomość |
sargon
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2006-09-17, 13:58 KURS - PROGRAMOWANIE I OBSłUGA OBRABIAREK CNC
|
|
|
Witam
Jestem na tym forum nowy, zarejestrowalem sie przed kilkoma minutami i mam kilka pytań. Obecnie przebywam w Szkocji i z tego co zauważyłem jest tu spore zapotrzebowanie na osoby majace jakich fach w ręku, w tym na operatorów obrabiarek numerycznie sterowanych. Stad też zastanawiam sie bardzo poważnie nad możliwością zainwestowania w siebie i zapisania sie na kurs "Programowanie i obsługa obrabiarek sterowanych numerycznie" organizowany w moim rodzinnym mieście Pleszewie.Oto link do strony ośrodka ,ktory ten kurs organizuje http://www.ckp-pleszew.pri.pl/?menu_id=142 .Zwykształcenia jestem technikiem handlowcem oraz...koncze prawo, tylko , że prpblem w tym, że ze swoim wykształceniem na Wyspach mogę jedynie zmywać naczynia i sprzatać (tak jak większość Polakow tutaj) Moje pytanie - czy warto robić ten kurs-zanim ktoś odpowie prosze zapoznac sie z programem, z tego co wyczytałem to jest to dość intensywny kurs , koszt 1500 zł .Mam jednak pewne watpliwości- czy ktoś bez wykształcenia mechanicznego da sobie rade nie tylko na kursie bo o to sie nie boje, ale pozniej w pracy, czy po takim kursie mam realne szanse na znalezienie pracy w Polsce (na jakiś czas w celu nabrania doświadczenia, czy po takim kursie ktoś mnie przyjmie). Oczywiście zamierzam na własna reke "dokształcać" sie w tej dziedzinie, kupić jakieś ksiazki, przejrzeć wasze forum, poza tym mam kolege mgr. inż po polibudzie w Poznaniu, wydział - obróbka skrawaniem, wiec nie byloby problemow, żeby wytlumaczyl mi podstawy np rysunku technicznego.
Chcąc przygotować się do tego kursu jakie dzialy powinienem przyswoic, od czego zacząc, co jest najwazniensze??
Byłbym wdzięczny za rzetelne informacje. |
|
|
|
 |
futu
Stały bywalec

|
Wysłany: 2006-09-17, 14:40
|
|
|
| Kod: | | czy warto robić ten kurs |
to zależy co cię interesuje bo jeśli czujesz że raczej będzie cieżko i jednak CNC to nie jest to w czym możesz być dobry to może jednak co innego
| Kod: | | czy ktoś bez wykształcenia mechanicznego da sobie rade nie tylko na kursie bo o to sie nie boje, ale pozniej w pracy |
z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że tak ale tu trzeba się interesować żeby być w tym dobry albo bardzo dobry, poszukaj po internecie poczytaj coś na ten temat i dopiero się zdecyduj
| Kod: | | czy po takim kursie mam realne szanse na znalezienie pracy w Polsce (na jakiś czas w celu nabrania doświadczenia, czy po takim kursie ktoś mnie przyjmie) |
to jest ciekawe pytanie i sam bym chciał wiedzieć jak jest chociaż mam znajomych po tym kursie i pracują. W moim regionie jak na razie jest duże zapotrzebowanie na operatorów cnc |
|
 |
pit202
Specjalista poziom 3 RIP

|
Wysłany: 2006-09-17, 17:23
|
|
|
| Cytat: | | W moim regionie jak na razie jest duże zapotrzebowanie na operatorów cnc |
znaczy "podajników" do cnc - przy robocie seryjnej człowiek choć mądry i chłonny wiedzy i nowych ciekawych doznań - zrównany zostaje do poziomu podajnika robota i wraz ze wzrostem wykonanych elementów zanikają proporcjonalnie szare komórki a po pracy człowiekowi sie juz nic nie chce i powoli traci każde swoje hobby , jeden po drugim, staje sie nudnym szarym człowieczkiem bez zainteresowań bez chęci bez przyszłości jaką sobie naświetlał
sargon, zastanów sie co chcesz robić, czy na pewno chcesz tak pracować ? |
_________________ PiteR |
|
|
|
 |
DZIKUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Kwi 2005 Posty: 1082 Skąd: ST. WOLA / W-WA
|
Wysłany: 2006-09-17, 17:26
|
|
|
| pit202 napisał/a: | | Cytat: | | W moim regionie jak na razie jest duże zapotrzebowanie na operatorów cnc |
znaczy "podajników" do cnc - przy robocie seryjnej człowiek choć mądry i chłonny wiedzy i nowych ciekawych doznań - zrównany zostaje do poziomu podajnika robota i wraz ze wzrostem wykonanych elementów zanikają proporcjonalnie szare komórki a po pracy człowiekowi sie juz nic nie chce i powoli traci każde swoje hobby , jeden po drugim, staje sie nudnym szarym człowieczkiem bez zainteresowań bez chęci bez przyszłości jaką sobie naświetlał
|
o tak, zgadzam sie z toba zupelnie, sam juz dawno zdiagnozowalem podobny przypadek u jednego z naszych forumowiczow |
|
|
 |
olo_3
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2006-09-17, 17:28
|
|
|
| pit202 napisał/a: | | znaczy "podajników" do cnc - przy robocie seryjnej człowiek choć mądry i chłonny wiedzy i nowych ciekawych doznań - zrównany zostaje do poziomu podajnika robota i wraz ze wzrostem wykonanych elementów zanikają proporcjonalnie szare komórki a po pracy człowiekowi sie juz nic nie chce i powoli traci każde swoje hobby , jeden po drugim, staje sie nudnym szarym człowieczkiem bez zainteresowań bez chęci bez przyszłości jaką sobie naświetlał |
[ Dodano: 2006-09-17, 18:29 ]
| DZIKUS napisał/a: | | pit202 napisał/a: | | Cytat: | | W moim regionie jak na razie jest duże zapotrzebowanie na operatorów cnc |
|
o tak, zgadzam sie z toba zupelnie, sam juz dawno zdiagnozowalem podobny przypadek u jednego z naszych forumowiczow |
no tak - prawda
[ Dodano: 2006-09-17, 18:34 ]
Ups
Zapomniałem koledze odpisać na pytanie
Właściwie podniesienie kwalifikacji zawodowych jest pożądane w każdym wypadku – tylko po co Ci skoro zamierzasz skończyć prawo ??
Ponadto początkowo jako zupełnie „zielony” będziesz mil przejściowe trudności, ale poradzisz sobie raz dwa.
Cena kursu tez nie jest wygórowana – ale obawiam się ze stosowna do poziomu. |
_________________ Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku. |
|
|
|
 |
futu
Stały bywalec

|
Wysłany: 2006-09-17, 17:39
|
|
|
| Kod: | | znaczy "podajników" do cnc - przy robocie seryjnej człowiek choć mądry i chłonny wiedzy i nowych ciekawych doznań - zrównany zostaje do poziomu podajnika robota i wraz ze wzrostem wykonanych elementów zanikają proporcjonalnie szare komórki a po pracy człowiekowi sie juz nic nie chce i powoli traci każde swoje hobby , jeden po drugim, staje sie nudnym szarym człowieczkiem bez zainteresowań bez chęci bez przyszłości jaką sobie naświetlał |
nad tym się nie zastanawiałem i muszę zapytać znajomego jak mu się podoba praca bo on jest właśnie takim "podajnikiem" - tak mi się wydaje |
|
 |
pit202
Specjalista poziom 3 RIP

|
Wysłany: 2006-09-17, 18:02
|
|
|
| Cytat: | | nad tym się nie zastanawiałem i muszę zapytać znajomego |
więc : niefajnie, zupełnie niefajnie |
_________________ PiteR |
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

Pomógł: 85 razy Dołączył: 23 Sie 2005 Posty: 2575 Skąd: zapytaj
|
Wysłany: 2006-09-17, 18:07
|
|
|
| pit202 napisał/a: | | znaczy "podajników" do cnc |
jak tak dalej pójdzie i wszyscy wyjadą to i tych podajników braknie ...
P.S.
znam tutaj jednego co wypowiada się w tym temacie o tej pracy jako podajnik...i dawno mu się to znudziło.. |
_________________ Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... to nacisnij POMÓGŁ :] |
|
|
|
 |
numerek
Specjalista poziom 2

Pomógł: 32 razy Dołączył: 31 Sie 2005 Posty: 585 Skąd: trójmiasto
|
Wysłany: 2006-09-17, 19:18
|
|
|
wiesz jeśli chodzi o cnc to moge powiedzieć że to strasznie trudny temat !
do tego zajęcia/zawodu nadaja się ludzie ktorzy "lubią" grzebac w metalu
bez znajomości obróbki skrawania obróbki ciplnej itd bedzie trudno zglebić wiedzę tajemną
a to dlatego że nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie gośc po kursie programowania cnc ustawia centrum obróbcze na toczenie na max obrotach stali np Nc lub też z ostrożności ustawi za małe obroty przy wierceniu -wiertła pekaja jak gałazki
jednym słowem metal trzeba "czuć" trzeba mieć przynajmniej troche praktyki w obrobce -jakiejkolwiek
moim zdaniem nie może mechanik samochodowy zostac po kursie cukiernikiem i vice versa
tak więc jeśli nie miałes styczności z metale to odpuśc sobie kursy i weź się za poznawanie metalu -jak juz trochę ogarniesz co nieco to zdecydujesz co dalej
sam kurs to tylko papier jak cię przyjmą do pracy a z twojej winy (źle ustawisz maszynę ) rozwali się jakiś przyrząd lub nóż/frez za kilkset złociszy to cię pognają i jeszcze trzeba bedzie wybulić za szkodę |
|
|
|
 |
sargon
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2006-09-17, 19:22
|
|
|
hmm zamierzam skonczyć prawo w poznaniu, ale co najgorsze ten kierunek wg mnie nie daje przyszłości, jeśli nie ma sie własnej kancelarii czy biura-pracowalem w kancelarii radcowskiej 1,5 roku za 800 zł na umowe zlecenie, i musialem dojeżdzac 30 km do innego miasta, przyjemność żadna, pieniądze jeszcze mniejsze (niecałe 600 zł po odliczeniu kosztów przejazdów) i dlatego szukam jakiejś możliwości przekwalifikowania sie, czegoś dzieki czemu bede mogł znaleźć dobra prace w Wielkiej Brytanii.
Prawde mówiąc wystarczy mi rola podajnika, za marne 7-8 funtow na godzine naprawde nie mialbym nic przeciwko temu. Tylko mam pewne watpliwości czy na kursie i juz po kursie sobie poraze, czy tam przypadkiem nie ma jakiejś wiedzy tajemnej...dla humanisty może być jakiś problem z rysunkiem technicznym, albo czy w pracy nie bede mial jakiejs "wyzszej matematyki" , gdyż jako osoba poważnie podchodzaca do swojej pracy nie chcialbym spotkac sie z sytuacja, w ktorej okaze sie, że pomimo kursu za ktory zaplacilem całkiem spore pieniadze (dla mnie 1500 zł to sporo) nie wiem nic, nie radze soebie. Bycie podajnikiem odpowidaloby mi w zupełności, to może Panowie przybliżcie mi na czym ta praca polega?Ja nie musze być wirtuozem w tej dziedzinie, wystarczy zeby ten kurs dał mi wiedze i umiejetności wystarczajace do podjecia pracy i wykonywania jej poprawnie.Mam nadzieje ze po jakimś czasie przyswoje reszte, naucze sie.
A czy możecie podać mi jakieś ciekawe strony www w tej tematyce, może jakieś ksiazki...
Dzięki za odpowiedz. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|