|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
KURS - PROGRAMOWANIE I OBSłUGA OBRABIAREK CNC |
| Autor |
Wiadomość |
Taix
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2007-03-24, 15:01 kurs cnc
|
|
|
Witam.A ja ci powiem na własnym przykładzie ze jak sie naprawde bardzo chce to nie ma żadnego problemu. Sam teraz nie dawno zacząlem prace na frezarce cnc ( po prawie 8 miesięcznych poszukiwaniach) i to na całkiem przyzwoitej maszynie tj-Mikron VCP 1000.A dodam ze jest to moja 1 praca na cnc( nie licząc wczesniejszej na konwencjonalnych).Koles jaki mnie szkoli na tej maszynie przychdząc do tej firmy nie mial zadnego doswiadczenia oprócz tego ze skonczył kierunek który ja własnie za rok skoncze ( budowe maszyn we wrocławiu).Tak wiec na upartego jesli naprawde cie to kręci to masz szanse.Musisz oczywsicie poznac na początek rysunek techniczny oraz obsługe suwmiarki ,mikrometru , teorie skrawania itp.Jak juz to ogarniesz to najplepiej jesli popracowałbys najpierw na jakiesj małej tokarce konwencjonalnej( ja tak zaczynałem) i dobrze gdyby ktos na początku nadzorował twoja poczynania -bedziesz odrazu wiedzial co robisz dobrze a co zle i dlaczego.A co do tego czy studia mi pomogają w pracy to powiem szczerze ze nie!!!.
Prawie wszystko co umiem nauczyłem sie sam, siedząc po nocach w książkach- nie licząc tego czego nauczył mnie ojciec.Tak więc jesli masz chęci to zacznij szukac jakiegos miejsca gdzie ktos mógłby cie poszkolic.
Sam zwiedziłem sporo firm i wkoncu udało sie.Ucze sie czegos nowego i przy okazji jakis grosz wpadnie.Pozdro |
|
|
|
 |
olo_
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2007-05-17, 17:45
|
|
|
| witam, jesli bym sie zatrudnil do jakies firmy produkujacej silniki czy tam inne elementy jak Toyota czy VW przykladowo. zloze aplikacje na Pracownika ruchu. Bede mial jakies szkolenie w tym temacie? Pytam poniewaz z wyksztalcenia jestem informatykiem, a chcialbym byc operatorem, z czasem sobie zrobic studia podyplomowe programowania, ale czy wysla mnie na jakies szkolenie dotyczace obslugi maszyn? w wymaganiach napisali wyksztalcenie minimum zawodowe oraz chec do pracy, akurat sie do tych zalapuje, dzieki za odpowiedz, pozdrawiam. |
_________________ olo_ |
|
|
|
 |
mariusz950
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-08-10, 00:03
|
|
|
interesuje się cnc gdzieś od roku niedawno zmieniłem prace której jest frezarka cnc Elumatec
http://www.elumatec.com/a...OW(index.htm)=X
Coś takiego jak w linku tylko z magazynkiem na narzędzia.Maszyna frezuje otwory w aluminiowych profilach pod zamki,zawiasy, kotwy, zamykacze i inne rzeczy montowane w drzwiach.
Jeśli mi się uda to wkręcę się na operatora tej maszyny.Przeraża mnie trochę to że z kilkudziesięciu programów trzeba wybrać w niej kilka które mają być wykonane na danym profilu i poza tym edytować je pod dany wymiar, a wszystko jest po niemiecku, pocieszające jest tylko to że nawet jeśli mi coś zepsuje od czasu do czasu to groził by mi tylko lekki opiernicz a może nawet i nie chyba że mój zepsuty profil zaszedł by za daleko na produkcji.
W tej chwili zajmuje się cieciem profili stalowych na pile sterowanej numerycznie (kąty i wymiar) w wolnym czasie uczę się frezowania (od szablonu lub ograniczników) na ręcznych maszynach które są przy moim stanowisku.
Na tej maszynie chciał bym zdobyć doświadczenie potrzebne do pracy na wyspach jako operator frezarek cnc, w tej chwili uczę się trochę autocada, programowania cnc przekształcania rysunków cad na kod cnc, mam program do symulowania frezarki i tokarki cnc CncSimulator poza tym planuje zbudować sobie w domu frezarkę cnc sterowaną programem mach3 może nawet tokarkę.Co do rysunku technicznego to nie mam z nim problemów w pracy w tej chwili muszę korzystać z niego lub katalogów w których mamy szczegółowe rysunki elementów które mają być montowany. Wcześniej zastanawiałem się też nad kursem cnc ale to jeszcze zobaczy jak będzie, jeśli mi wypali w pracy to nie był bym tylko jak to pisaliście podajnikiem ale operatorem z krwi i kości. |
|
|
|
 |
jjanusz
Specjalista poziom 1 tzcn

Pomógł: 7 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 217 Skąd: krasnogliny
|
Wysłany: 2008-08-10, 08:28
|
|
|
| mariusz950 napisał/a: | | , mam program do symulowania frezarki i tokarki cnc CncSimulator |
czy nasz pełną wersie, czy 30 dniową |
_________________ niedość że masz pracę to jeszcze pieniądze byś chciał |
|
|
|
 |
mariusz950
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-08-10, 10:52
|
|
|
mam pełną wersję |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|