Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
KURS - PROGRAMOWANIE I OBSłUGA OBRABIAREK CNC
Autor Wiadomość
mike21
Gość
Wysłany: 2007-03-03, 10:17   

Witam jestem tu nowy i czytając te posty można się naprawdę zniechęcić. Jedni mówiła ze warto robić kurs CNC drudzy z nie, bo praca jest żmudna. Ja obecnie zacząłem kurs CNC sponsorowany przez urząd pracy dla ludzi bezrobotnych wiec nie zaszkodzi dowiedzieć się nowych rzeczy. Z zawodu jestem technikiem instalatorem sanitarnym, ale czuje ze CNC to cos, co chciałbym robić.
Ciekawią mnie detale, które można stworzy na tych maszynach na pewno nie chciałbym zostać na poziomie podawacza. Co prawda nie jest to łatwy temat, ale mam zamiar po ukończeniu kursu zdobyć co najmniej 3 lata doświadczenia w zawodzie nie ważne za jaką stawkę byle nauczyć i doświadczyć nowych rzeczy. Potem próbować sił za granica, co o tym sadzicie? Bo z tego, co widzę zdania sa podzielone na temat pracy CNC i mozna sie zniechęcić

DoctorX 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2007-03-03, 12:07   

mike21 napisał/a:
Witam jestem tu nowy i czytając te posty można się naprawdę zniechęcić.

zalezy jak kto lubi i po co to robi...ja np.zrobiłem sobie prymitywną maszynkę dla zabawy i nauki chociaż zainwestowałem w nią ładnych PLN na same frezy do grawerki wydałem ok.1000zł a właściwie nic nie robię tylko się bawię.
Zrobiłem to też po to żeby się sprawdzić z mechaniki bo zawsze uciekałem przed tymi zagadnieniami wolałem elektronikę,ale jakoś mi chyba poszło...
Mnie już satysfakcjonuje kawałek płaskorzeźby w desce,a jak do tego ktoś się pogapi na ścianę i zapyta kto,co i jak ? to jestem szczęśliwy że kogoś moje "dzieło" zainteresowało...

Piotrjub 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2007-03-03, 14:13   

Moze nie nalezy zadawac pytan na ktore nie ma jednoznacznych odpowiedzi.
A kurs sluzy tylko do poznania pewnych podstaw.

kostner 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2007-03-03, 14:38   

Jak czytam ten temat to wiekszosc z kolegoow pytajacych nie za bardzo wie czy wogoole chca sie rozwijac w temacie CNC. Przedewszystkim nalezy sobie postawic pytanie: czy mnie to interesuje, czy chce pracowac w tej branzy, czy chce sie rozwijac. Jezeli tak to uczestnictwo w kursie jest oczywiste !! Osoba ktora temat interesuje wyniesie bardzo duzo z kazdego kursu i bedzie umiala stawiac odpowiednie pytania na ktore prowadzacy na pewno odpowie. Ale nie oczekujcie ze pojdziecie na kurs i wiedza sama wam wejdzie do glowy. Przede wszystkim trzeba wlozyc w to duzo pracy, konsekwencji samozapalu !! Bardzo duzo daje samoksztalcenie. Poznanie symulatorow sterowan. Mozliwoscia tez jest darmowa praktyka w firmie CNC - to rozwiazanie dla osoob bezrobotnych. Nie dosc ze pozna sie zawood to jeszcze od razu mozna robote zlapac. Zycze powodzenia. Najwazniejsze to wiedziec czego sie chce. !!

jjanusz 
Specjalista poziom 1
tzcn

Wysłany: 2007-03-03, 17:46   

JA TO SAMOUK !!!!!!!!!!!!!!!
ale na ferje wziełem do pracy syna !(matura zaraz administracja i markieting)
i chba ze względu na mnie zarobił tyle co ja po wielu przeżyciach a on pracował jako podajnik materjału na centrum frezerskim FANUK

Jackow 
Znawca tematu

Wysłany: 2007-03-03, 19:39   

A co syn miał do razu obsługiwać centrum ? Wiadomo że takiemu na początek nic więcej się nie daje , ale jak jest bystry to załapie ,na początek musi zobaczyć czy chce w tym siedzieć(może go wcale to nie interesuje) to ,dobrze że ma gdzie spróbować .

bombi
Gość
  Wysłany: 2007-03-10, 22:50   tokarki cnc

Czesc,szkoda ze tak pozno mam okazje ogladac tak ciekawe tematy dotyczace mojej pracy zawodowej,zgadzam sie w pewnej kwesti - mianowicie uslyszalem kiedys od mojego przelozonego ze Ja jestem tylko wkladaczem. Na pewno jestem wlkadaczem ale z 15-letnim starzem pracy w tym zawodzie i w dodatku tokarzem wykwalifikowanym,a zmierzajac do pracy na tokarkach cnc to wlasnie z doswiadczenia wiem ze potrzebne SA umiejetnosci w tokarstwie(PRAKTYKA)oraz rysunek techniczny. Sa czasami problemyw pracy i nie mam no to wplywu,jest wymagana jakosc produkcji ode mnie ale jakosc odlewow ma najwiekszy wplyw na to co mozemy zrobic z danego detalu.pracuje w duzej firmie i mam pojecie na temat odlewnictwa gdyz skonczylem szkole w tym kierunku,jak sama nazwa mowi odlewnictwo to jest szeroki zakres wiedzy poczawszy od modelarstwa poprzez formierstwo i skonczywszy na obrobce tak w skrocie piszac.czuje sie dobry w tym zawodzie inaczej mowiac jak ryba w wodzie ale co z tego jak nie doceniony,w pewnym sensie albo ujme inaczej po prostu brak motywacji do dalszych dzialan w poglebianiu swej wiedzy bo musze pracowac jak robot,ne prawde ta prace trzeba polubic,ja lubie swoja prace ale zeby godnie zyc trzeba miec zarobki na poziomie,o co w polsce nie jest latwo.pozdro. [/list]

DoctorX 
    Specjalista poziom 1

Wysłany: 2007-03-12, 18:46   

czekaj,czekaj bombi,jak wszyscy wyjadą to zaczną "Nas" doceniać.Już zaczynają kombinować jak zatrzymać falę uciekających fachowców za granicę.Oczywiście nie każdy może wyjechać z różnych powodów...Osobiście nie lubię narzekać jak to zwykle ludzie robią,chociaż miałem propozycję pracy w Norwegii w przeliczeniu 70zł/godz. ,ale jakoś ze względu na stałą pracę i inne czynniki nie zdecydowałem się(jeszcze) ;) no chyba że mnie będą wk.... w pracy to wyjadę...PZDR.

krzychu
    Gość
    Wysłany: 2007-03-22, 10:33   

DoctorX , tylko kiedy to nastapi?
    Podobnie jak bombi jestem tokarzem, pracuje na tokarkach numerycznych od 14 lat.Zaczynałem na numsach(na tasme), przerabiałem sterowania: prus, pronum, fanuc i sinumerik. Obecnie (od 4lat) pracuje w dużej firmie S.A. jako tokarz cnc. Dostaje materiał i rysunek, reszte wykonuje sam .
    Mam coraz mniej motywacji , zarabajac ok 1000 PLN (netto) i zastanawiem sie nad wyjazdem na wyspy.
    A co do kursów , uwazam ze jesli ktos nie miał do czynienia z obróbka metalu, to taki kurs niewiele mu da.Trzeba wiedziec jakie parametry(obroty,posuw) zastosowac podczas obróbki konkretnego materiału, ułozyc sobie technologie obróbki ...itd.

futu 
    Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2007-03-22, 20:43   

a ja jako osoba ktora pracuje 3 miesiace na centrum obrobczym moge powiedziec ze to ile bedziesz potrafil zrobic i jak wcale nie zalezy od tego czy konczylo sie obrobke metali czy kurs cnc itp tylko trzeba po prostu byc tzw technikiem - ja wlasnie nim jestem

nie chodzi mi o tytul tylko o osobe czyli taka dla ktorej takie przedmioty jak np. matematyka fizyka sie podobaja i szybko wchodza - po prostu rozumie techniczne rzeczy

mowie to na wlasnym przykladzie poniewaz lepiej radze sobie przy tej maszynie od niektorych osob z dluzszym starzem

ale ogolnie jesli chodzi o kurs to sens robienia takiego kursu jest dopiero jak popracujemy na maszynie jakis okres czasu

Odpowiedz do tematu