|
KURS - PROGRAMOWANIE I OBSłUGA OBRABIAREK CNC |
| Autor |
Wiadomość |
DoctorX
Specjalista poziom 1

Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 157 Skąd: Kłodzko
|
Wysłany: 2006-11-16, 16:19
|
|
|
hALOTRON,
"doktor " znaczy jakieś pytania do mnie?
BTW
Koleś z tyry właśnie robi kurs we wrocku i mówił że na obrabiarki jest mnogo ofert hmmm...wszystko jakieś dziwne jedni tak drudzy tak,sam już nie wiem... |
_________________ Sukces ojców ma wielu , porażka tylko jednego... |
|
|
|
 |
Wodzu
Specjalista poziom 3

Pomógł: 10 razy Dołączył: 29 Lip 2006 Posty: 681 Skąd: z sasiedztwa
|
Wysłany: 2006-11-18, 00:55
|
|
|
HEHE? Halotron mogłem nie pokazywać ze mozna tutaj klnąć
Natomiast jesli chodzi o taki kurs to tobie da duzo- jesli nie posiadasz praktycznie zadnej wiedzy z tego zakresu. Natomiast na rynku pracy to jest niestety tak jak pisze halotron
Chociaz wychodzac ze szkoly techniczo- mechanicznej tez nieposiadasz nic oprocz papierka i troche praktyki (troche bo prawde powiedziawszy coraz gorsza jest ta praktyka w szkolach), wiec nie zalamuj sie. Najlepiej znajdz jakiegos prywaciarza- malego tak z dwoma frezarkami CNC, a reszta to manuale i tam zdobadz pierwsze szlify a pozniej udez do jakiejs wiekszej firmy i takiej praktyki nikt Ci ie odbierze.
Wiec wszystko jest kwestia tego jak zalatwisz sobie praktyke po kursie, a co do pasji to spoko- nie znam nikogo kto by mial z tym jakas stycznosc i go to nie wciagnel lub zainteresowalo. Nawet prawnika |
_________________ Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu. |
|
|
|
 |
adamm
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2007-01-04, 19:53
|
|
|
Witam wszystkich.
Dzisiaj wróciłem z 2 tygodniowego pobytu w irlandii. To były takie "wakacje" na czas świąt i sylwestra.
Jak się okazało, mógłbym mieć tam pracę przy CNC, tylko jest jeden problem.
Skończyłem Polibude Świętokrzyską na tym kierunku, i choć byłem jednym z najlepszych studentów na roku (będę skromny - stypendium naukowe), to jednak jestem wqr... na tą szkołe.
Mam co prawda papierek, interesuje mnie to strasznie, ale niestety, była to tylko teoria i to jeszcze na bardzo niskim poziomie.
Jak wybierałem ten kierunek to miało być tak pięknie, głowa pełna marzeń o pracy za granicą przy programowaniu itd. Niestety w trakcie studiów zapał troche przygasł z powodu słabego poziomu nauczania w tym kierunku.
Szczerze powiem, że wstyd mi troche pokazać pracodawcy dyplom inżyniera
Czy możecie polecić jakąś fachową literature na ten temat??
Ogólne pojęcie o programowaniu mam, nawet 2 razy pokazali nam jak taka tokarka skrawa (frezarke widzieliśmy tylko przez chwile ale wyłączoną), ale chciałbym poczytać o tym wszystkim od początku, a tak to jest jakby oglądać film od połowy i trzeba się domyślać co było na początku.
Z góry WIELKIE dzięki.
PS: Jeden z moich klientów (całkiem inna branża) ma prase sterowaną numerycznie i tak sobie myśle, żeby dogadać się z nim, że w soboty po pracy mógłbym do niego jeździć i za darmo coś na niej robić a za to bym się czegoś nauczył. Ale to tylko plany. W sobote do niego pojade i pogadam. |
|
|
|
 |
Wodzu
Specjalista poziom 3

Pomógł: 10 razy Dołączył: 29 Lip 2006 Posty: 681 Skąd: z sasiedztwa
|
Wysłany: 2007-01-04, 22:07
|
|
|
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
[ Dodano: 2007-01-04, 22:10 ]
Mam kolege budowlanca za chwile konczy polibude w szczecinie- budowa drog i mostow i szczerze powiedzial sam: "dupa nie nauka ksiazki to ja mogle w domu czytac a nawet je przepisywac , w technikum o wiele wiecej sie nauczylem na praktykach"
I tak o to wyglada nauka, dobrze byloby gdyby Giertych to przeczytal
Czyli szybko jedz do kolegi zawsze warto zaczac chocby od prasy. |
_________________ Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu. |
|
|
|
 |
easy2002
Specjalista poziom 3 easy

Pomógł: 162 razy Dołączył: 27 Lis 2004 Posty: 1603 Skąd: Gniew
|
Wysłany: 2007-01-05, 06:56
|
|
|
Witam
A jeśli chodzi o literaturę
to skromnie polecam to forum zawarte w nim informacje pomogą i zawsze można zadać pytanie |
_________________ ... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie projektu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281 |
|
|
|
 |
jjanusz
Specjalista poziom 1 tzcn

Pomógł: 7 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 217 Skąd: krasnogliny
|
Wysłany: 2007-01-05, 17:17
|
|
|
| a ja bym do tej irlandi pojechał wprawdzie nie ma inżyniera ale praktyki troche tak |
_________________ niedość że masz pracę to jeszcze pieniądze byś chciał |
|
|
|
 |
xyz
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2007-01-13, 22:48
|
|
|
Niedawno zakończyłem kurs podstawowy obsługi i programowania jednego ze sterowników, kurs organizowała duża firma z branży , wybieram się niedługo na kolejny dotyczący zaawansowanego programowania.
Temat mnie wciągną i zamierzam dalej kształcić się w tym kierunku ale nie dlatego, że w Anglii czy Irlandii poszukiwani są programiści, zostaję w Polsce i nie będę tylko pomocnikiem automatu. Automat bedzie mnie się słuchał, zresztą już to robi. |
|
|
|
 |
easy2002

|
Wysłany: 2007-01-14, 01:23
|
|
|
Witaj
taki pełen entuzjazmu to jest zawsze początek
do pierwszej kolizji |
_________________ ... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie projektu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281 |
|
|
|
 |
xyz
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2007-01-14, 09:36
|
|
|
| easy2002 napisał/a: | Witaj
taki pełen entuzjazmu to jest zawsze początek
do pierwszej kolizji |
Kolizję już miałem wcześneij na frezarce pięcio osiowej, moja przygoda z obrabiarkami CNC zaczełą się dużo wcześniej. Po długiej przerwie znów wracam do tematu. |
|
|
|
 |
easy2002

|
Wysłany: 2007-01-15, 07:22
|
|
|
Witam
Tak CNC to bardzo ciekawy temat
i z przyszłością |
|
|
|
 |
|
|