|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Wyrzynarka do sklejki |
| Autor |
Wiadomość |
dasza77
Znawca tematu

|
Wysłany: 2007-03-11, 10:43 Wyrzynarka do sklejki
|
|
|
Przymierzam się do wykonania wyrzynarki do sklejki.
Moim celem jest wykonywanie wykrojników poligraficznych.
Budowa takiego wykrojnika jest następująca:
-linie tnące (noże o wysokości ok. 24mm i grubości 0,71mm) osadzone są w sklejce,
-sklejka ma grubośc 18 - 20 mm,
-w sklejkę trzeba ponacinać szczeliny szer. ok. 0,75mm i osadzić w nich
odpowiednio wygięte noże,
-aby wewnętrzna elementy konturu nie wypadły z całego arkusza sklejki co jakiś
czas należy pozostawiś w sklejce odcinki (ok. 10 mm ) nieprzeciętego materiału
tzw. "mostki" ,
-w miejscu "mostków" noże będą miały wyciętą szczelinę - też mostek (ok. 10mm)
jeszcze jedna ważna sprawa:
-aby rozpocząć wyrzynanie w zadanym miejscu w arkuszu sklejki należy wcześniej
wywiercić tam otwór fi 4mm (szerokość brzeszczotu)
-przed rozpoczęciem wyrzynania należy wykonac całą serię takich otworów,
Moje zamierzenia są następujące:
-arkusz sklejki planuję umieścić w ramce , która poruszałaby się w osiach
poziomych X i Y
- pod stołem umieszczona jest wiertarka z wiertłem 4mm i możliwością ruchu w osi
Z ze skokiem wystarczającym na przewiercenie na wylot arkusza sklejki,
-w znanej odległości (x,y) od wiertarki nad i pod stołem znajdują się uchwyty do
brzeszczotu , które są mechanicznie ze sobą sprzężone i poruszają się
oscylacyjnie w górę i w dół,
Tak sobie wyobrażam tę wyrzynarkę, oczekuję na sugestie :
Wiem , że :
-brzeszczot musi być obracany w kierunku stycznym do wyrzynanej szczeliny - jaki
program sterujący to obsługuje ?
-jak mechanicznie wykonać takie mocowanie brzeszczotu - może są gotowe ?
-ktoś może zna program CAD/CAM do projektowania opakowań (pudełek)?
Mam wiele innych zapytań , jeżeli temat chwyci to będę kontynuował
Pozdr. - Darek |
|
|
|
 |
qqaz
Specjalista poziom 3

Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2007 Posty: 695 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2007-03-11, 13:55
|
|
|
Pomysł chybiony w samych założeniach wykonania szczeliny trzymającej taśmę. Wyrzynarką trudno lub wręcz wcale nie można wykonać tak cienkiego rzazu a ponadto będzie miał zmienną szerokość zależnie od promienia wykonywanej krzywizny ( to przy wyrzynarce ze sztywnym brzeszczotem). Natomiast "drutówka " do drewna ( laubzega??) z przewlekanym brzeszczotem - może, ale strasznie uciążliwa obsługa. Jeśli nie laser to wykonanie jako składanka osobno wykonywanego otworu i jego wypełnienia z właściwym luzem - czyli klasyczny ploter frezujący.
ad1 obrót realizuje 4oś - tylko Gkod odpowiedni ( albo 3 przy 2,5D)
ad2 gotowca to chyba nie kupisz - raczej będzie to kinematyka dwóch maszyn do szycia - układ podciągacza gdzie jeden ( wyciągający) wyposażysz w napinacz sprężynowy |
| Ostatnio zmieniony przez qqaz 2007-03-11, 15:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pukury
Specjalista poziom 3 no i co teraz ?

Pomógł: 76 razy Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 1638 Skąd: kraków
|
Wysłany: 2007-03-11, 14:41
|
|
|
| witam !! pomysł raczej nie jest chybiony , w taki sposób robi sie wykrojniki do sztancowania tektury . wiem bo robiłem takie wykrojniki w pracy . zrobiłem też wycinarkę a brzeszczoty robiliśmy sami ( takie to były chore czasy ) . pozdrawiam !! |
_________________ pukury - bez majzla i młota to nie jest robota !! |
|
|
|
 |
qqaz
Gość
|
Wysłany: 2007-03-11, 15:09
|
|
|
| pukury napisał/a: | | a brzeszczoty robiliśmy sami ( takie to były chore czasy ) |
Były ale obecnie coraz większa ilość wykonujacych laserem - szybkość,dokładność i CENA!!! za usługę raczej eliminuje rozwiązania zastepcze, Nawet jeśli mają być stosowane na własne potrzeby ( a raczej na potrzeby obsługiwanego klienta) Procedura - projekt, internet, DHL - w krótkim czasie wygra ze stałymi nakładami koniecznymi do ponoszenia przy ty rozwiązaniu. A przecież "Moim celem jest wykonywanie wykrojników poligraficznych." więc zagadnienie nie jest typu sportowego |
|
|
|
 |
qqaz
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-03-11, 15:46
|
|
|
cd - przepraszam, był obiadek -
| pukury napisał/a: | | wiem bo robiłem takie wykrojniki w pracy | nie pisałem że włosówką się nie zrobi tylko że to żmudna praca a Dasza77 przymierza się do powtórzenia mojego błędu - zrobić coś na chwilę, na początek, bo wstępnie wystarczy. Zmitręży czas, trochę pieniedzy, wyczerpie dużo zapału - i pozostanie z urządzeniem typu snopowiązałka - też działa ale czy o to chodziło?. Stanie się niewolnikiem wolnego i niewydajnego urządzenia - na krok się nie ruszy bo ciagle będzie musiał coś poprawiać, przewlekać, cofać program, odkurzać - fioła dostanie po 3 godzinach!!! |
|
|
|
 |
pukury

|
Wysłany: 2007-03-11, 16:09
|
|
|
witam !! mam nadzieję że obiadek był smaczny . co do wykrojników , oczywiście że masz poniekąd rację - ale jak ktoś ma że tak powiem pod nosem usługi cięcia laserem to oczywiście . a jak ktoś mieszka w miejscu skąd musi - po pierwsze przesłać pocztą lub kurierem , następnie poczekać ( trudno zakładać że tam czekają aż przyjdzie mój projekt ) , poczekać aż wykrojnik wróci . ile to zajmie czasu ? . tymczasem prosty wykrojnik można zrobić za powiedzmy 2 godziny . klient potrzebuje sztancować dziś i co wtedy ? . pozdrawiam !! |
|
|
|
 |
qqaz
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-03-11, 16:20
|
|
|
Jest to wyłacznie kwestią oszacowania co się bardziej opłaca czy siedzieć przy maszynie i wykrojnik zrobić w oparciu o jedną formatke sklejki czy stosując ploter zapuścić kształt otworu i wypełnienia a późniejszy montaż wykonać na wcisk - koszty wiekszego zużycia sklejki w zamian za swobodę czasową - tylko tyle.
Natomiast aspekt techniczny rozwiązania to wybór między trwałością ( jak zawsze) a nakładami - generalnie rzecz nie jest trudna a z racji pewnej odrębności warta wspomagania "złotymi radami"- tak naprawdę piszę się do pomocy. Tylko Dasza 77 - sam rozważ ekonomię! |
|
|
|
 |
pukury

|
Wysłany: 2007-03-11, 16:54
|
|
|
witam !! muszę powiedzieć że mnie przekonałeś . co do stosowania plotera do sklejki , co do cięcia laserem to mniej . z całą pewnością dokładność przy takiej metodzie ( ploter) jest bez porównania lepsza . a wartość sklejki przy cenie wykrojnika jest niewielka , poza tym przecież resztę można wykorzystać na jakiś mniejszy wykrojnik . pozdrawiam !! |
|
|
|
 |
lenherd
Specjalista poziom 1

Pomógł: 9 razy Dołączył: 20 Sty 2006 Posty: 268 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 2007-03-11, 19:30
|
|
|
Spotkałem kiedyś dość zabytkową chyba amerykańską wyrzynarkę do wykrojników w której brzeszczot mocowany był tylko od góry tak jak w normalnej ..................a zresztą zobaczcie sami http://images.google.pl/i...6lr%3D%26sa%3DG .Brzeszczot w niej jest wleczony i to by się mogło sprawdzić w cnc tak jak nóż wleczony do cięcia folii.
Widzę że jeszcze są w sprzedaży brzeszczoty do niej dostępne w Polsce.
32 2 pt 0,65 mm x 3,17 mm
33 3 pt 0,89 mm x 3,17 mm
34 4 pt 0,89 mm x 3,17 mm
42 2 pt 0,65 mm x 4,76 mm
43 3 pt 0,89 mm x 4,76 mm
44 4 pt 0,89 mm x 4,76 mm
http://facweb.furman.edu/...wl/Manuals.html troszke więcej info na jej temat
a tu można ją jeszcze dostać http://images.google.com/...l%3Den%26sa%3DN
Tania nie jest no ale to raczej unikat. |
_________________ Zapraszam na forum stolarskie ludzi z branży |
|
|
|
 |
qqaz
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-03-11, 20:41
|
|
|
| pukury napisał/a: | | co do cięcia laserem to mniej . z całą pewnością dokładność przy takiej metodzie ( ploter) jest bez porównania lepsza | - ta dkładność to pewnie w odniesieniu do wyrzynarki bo przecież nie do lasera co do którego brak przekonania powodowany może być chyba tylko ceną. Sklejka po laserze ma boczną powierzchnię przyciemnioną ale świecącą i twardą - to coś mówi. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|