Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
wycinarka wodna/piaskowa - transport piasku ?
Autor Wiadomość
rockykon 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-05-28, 00:02   wycinarka wodna/piaskowa - transport piasku ?

Witam, czy ktoś zorientowany w temacie mógłby mi opisać w jaki sposób jest transportowany jest piasek w takich wycinarkach ? z tego co wiem jest tam pojemnik z piaskiem i gumowy przewód w którym piasek jest tłoczony wprost do dyszy. W jaki sposób jest wtłaczany/zasysany piasek to tego przewodu ? panuje tam ciśnienie ? czy podciśnienie ?

Powie mi ktoś jaki piasek jest tam stosowany? "wiślak :-) " o jakiej granulacji ?czy może jakiś korund ... czy taki piasek nadawałby się do piaskowania ?

Jaszuk88 
Specjalista poziom 1
amator cnc

Wysłany: 2008-05-28, 22:24   

Ten piasek to niestety nie wiślak tylko garnet z Australii lub Indii o określonej granulacji i oczywiście suchy. To wszystko + transport daje wysoką cenę piasku. Piasek ze zbiornika zasypowego jest transportowany ciśnieniowo do małego zbiornika obok głowicy. Z tego zbiornika piasek jest ciśnieniowo lub grawitacyjnie dozowany do dyszy. Dozowania są mechaniczne lub elektroniczne.

rockykon 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-05-29, 01:04   

Cytat:
Piasek ze zbiornika zasypowego jest transportowany ciśnieniowo do małego zbiornika obok głowicy

Możesz kilka sów więcej ? jak ? ślimak go wtłacza, czy jakiś tłok, jak jest to rozwiązane, z tego co wiem przewód transportujący ma średnice kilku cm a długość kilku metrów, jakoś nie wyobrażam sobie na taka odległość wtłoczyć tam piasek żeby po drodze się nie zaklinował

Cytat:
Z tego zbiornika piasek jest ciśnieniowo lub grawitacyjnie dozowany do dyszy

wydaje mi sie ze w większości przypadków jest to rozwiązane na zasadzie pompy strumieniowej (strumienicy), ale to juz nie problem jak zbiorniczek jest w pobliżu dyszy ..

Cytat:
Dozowania są mechaniczne lub elektroniczne.

elektroniczne ?? z tego co wyguglałem to najskuteczniejsze są kryzy, ewentualnie jakiś ślimak, lub coś podobnego, ale to sa rozwiązania mechaniczne ewentualnie sterowane elektronicznie..

Jaszuk88 
Specjalista poziom 1
amator cnc

Wysłany: 2008-05-29, 18:52   

poczytaj tutaj:
http://www.kmtgroup.com/o...stems/products/

rockykon 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-05-29, 20:08   

"24-litrowy kocioł ciśnieniowy doprowadza ścierniwo do układu dozującego - Znajdujący się na dole pojemnik ciśnieniowy o pojemności 24 litrów zawiera piasek uzupełniany za pomocą sprężonego powietrza; elastycznym wężem ciśnieniowym ścierniwo doprowadzone zostaje bezpośrednio do systemu dozującego ścierniwo FEEDLINE IV dla każdej głowicy skrawającej. [...] "

Czyli jest tam pojemnik z piaskiem i sprężonym powietrzem i przez rurkę jest to przedmuchiwane do małego pojemnika przy dyszy wycinającej ?

skoti 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-05-29, 21:22   

U mnie jest jeden duży zbiornik który jest podlaczony do kompresora . Z niego piasek jest przepychany werzykiem ok fi 12 do malego zbiornika przy głowicy . Z tamtad leci werzykiem do głowicy tnącej . Głowica jest tak skonstruowana ze strumień wody wytwarza podciśnienie które zasysa garnet ale również grawitacja pomaga w transporcie ponieważ zbiornik jest wyzej niz głowica . Wielki zbirnik ma ok 200 litrow a maly przy glowicy ok 12 litrow .

rockykon 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-05-29, 21:41   

Cytat:
Z niego piasek jest przepychany werzykiem ok fi 12 do malego zbiornika przy głowicy

chodzi mi właśnie o ten odcinek, w jaki sposób jest wtłaczany piasek do tego wężyka, jak jest uzupełniany i jak to jest zrobione ze się nie zatyka, wężyk fi 12 długości pewnie kilku metrów..

czy ten piasek jest jakoś dodatkowo osuszany?

Może mi ktoś to opisać bardziej łopatologicznie/obrazkowo, potrzebuje "wymyślić" sposób na przetransportowanie piasku na odległość ok 20 m ...

skoti 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-05-29, 22:12   

Zbiornik jest pod cisnieniem , waz do piasku jest podaczony od spodu zbiornika i to wszystko . Cisnienie samo zalatwia reszte . Piasek powoli przesypuje sie do malego zbiorniczka , wydajnosc tego nie jest imponujaca . Nigdy nie mierzylem ile konkretnie ale tak na oko to jakies 0.5-1 kg piasku na minute wiec do piaskowania to na pewno za malo .
Piasek jest przewaznie pakowany w podwojne worki wiec z wilgotnoscia nie ma problemu .

Czemu sie nie zatyka ? Poniewaz piasek jest czysty i suchy . Gdyby do ukladu dostal sie jakis paproch to pewnie by sie to przytkalo .

Jak chcesz to jutro moge pstryknac pare fotek .

rockykon 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-05-29, 22:26   

oo byłbym bardzo wdzięczny za fotki( + prawa do wykorzystania fotek), będę miał stronę więcej w magisterce :-)

ile ma długości ten przewód doprowadzający piasek ?

Jaszuk88 
Specjalista poziom 1
amator cnc

Wysłany: 2008-05-30, 21:47   

może mieć nawet kilkanaście metrów

Odpowiedz do tematu