|
Pisanie programów |
| Autor |
Wiadomość |
masterny
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2008-06-25, 06:58 Pisanie programów
|
|
|
W jaki sposób piszecie programy: ręcznie z pulpitu maszyny (jeżeli jest prosty), z programu komputerowego (jakiego?), czy może przekształcając rysunek z CAD-d (w jakim programie?).
Jak to jest w praktyce - dostajecie rysunek w pracy i co dalej? |
|
|
|
 |
afrykaner
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-06-25, 07:19
|
|
|
| dostajemy rysunek lub model 3D i na ich podstawie w odpowiednim ku temu programie generujemy ścieżki.. |
|
|
|
 |
masterny
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2008-06-25, 08:12
|
|
|
| A w jakim programie? |
|
|
|
 |
kaleena
Specjalista poziom 1

Pomógł: 24 razy Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 147 Skąd: B-ce
|
Wysłany: 2008-06-25, 09:38
|
|
|
Odbywa się to tak samo, w każdym sterowaniu: jak prosta sprawa (żeby nie stać za długo), to się pisze na maszynie, chyba że ktoś lubi klikać na kompie; jak coś złożonego, to program CAM (ja mam Esprita do tokarek i EdgeCam-a do frezarki), chyba że jesteś fanem stania przy maszynie. W programach CAM duże znaczenie ma twoje doświadczenie i napisany postprocesor.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
easy2002
Specjalista poziom 3 easy

Pomógł: 162 razy Dołączył: 27 Lis 2004 Posty: 1603 Skąd: Gniew
|
Wysłany: 2008-06-25, 09:59
|
|
|
Witam
Widzę dla wszystkich jest tu prosta sprawa – ciekawe
Ja dostaję rysunek w *.pdf lub wydrukowany siadam do kompa z notatnikiem i śmigam
Może jeszcze ktoś tak pisze ?? |
_________________ ... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie projektu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281 |
|
|
|
 |
kaleena
Specjalista poziom 1

Pomógł: 24 razy Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 147 Skąd: B-ce
|
Wysłany: 2008-06-25, 12:36
|
|
|
Z braku laku..., ale jeśli jest do dyspozycji CAM, to nie ma co wyważać otwartych drzwi
Komputery i programy, to tylko narzędzia. |
|
|
|
 |
jjanusz
Specjalista poziom 1 tzcn

Pomógł: 7 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 217 Skąd: krasnogliny
|
Wysłany: 2008-06-25, 15:45
|
|
|
| easy2002 napisał/a: | Ja dostaję rysunek w *.pdf lub wydrukowany siadam do kompa z notatnikiem i śmigam
Może jeszcze ktoś tak pisze ?? |
ja też tak robię (bo nie mam innego wyjścia) |
_________________ niedość że masz pracę to jeszcze pieniądze byś chciał |
|
|
|
 |
Draco
Specjalista poziom 2 tokarki cnc...

Pomógł: 28 razy Dołączył: 24 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Świdwin / Walsall
|
Wysłany: 2008-06-26, 13:58
|
|
|
| ja pisze wszystkie programy na pulpicie. jest mi duzo latwiej i szybciej. czasem uzywam cam'a ale bardzo sporadzycznie. nie lubie pozniej siedziec i poprawiac kilomertow linijek. jak podczas pracy wyniknie, ze chcemy cos poprawic i np dac wiekszy wior to z programem z cama lezymy i piszemy od nowa. na programie z pulpitu wystarczy wtedy zmienic jedna liczbe w cyklu i jazda dalej... |
_________________ - Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Wystarczy jak nacisniesz "pomogl"... |
|
|
|
 |
masterny
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2008-06-27, 08:43
|
|
|
Czy przy Fanucu 21-iT jest możliwość symulacji obróbki i np. obliczanie czasu obróbki?
Albo inaczej: czy na podstawie rysunku obliczacie czas wykonania części - chodzi o wycenę elementu. Jak u was obliczają wartość obróbki. Ile kosztuje roboczogodzina na tokarce cnc? |
|
|
|
 |
bene.2b
Czytelnik forum poziom 3 bene.2b

|
Wysłany: 2008-07-28, 14:28
|
|
|
Do masterny.
Jeżeli chodzi o obliczanie czasu (czyli zwykłą kalkulację) musisz znać parametry maszyny tj. posuwy szybkie (G00) czas wymiany narzędzia, czy głowica przy zmianie narzędzia szuka najbliższej drogi, no i oczywiście przebieg obróbki wraz z parametrami. Często ważne jest czy element będzie wykonywany na stanowisku z kilkoma obrabiarkami (często w przypadku tokarek). Najprostszy symulator obróbki CNCSimulator daje możliwość określenia zarówno czasu wymiany narzędzia jak i szybkich przejazdów w osiach (o ile dobrze pamiętam). Do tego programik. Z programiku długość cyklu + parę innych rzeczy(mocowanie, czasy doatkowe, współczynnik wykonania normy).
Co do roboczogodzin to pojęcie bardzo względne .
Jeżeli będziesz chciał szczegółów daj znać to opiszę całość. |
|
|
|
 |
|
|