|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Wypadki, urazy, oparzenia, porażenia, głupie błędy itp. |
| Autor |
Wiadomość |
zolax
Sympatyk forum poziom 2

Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Cze 2007 Posty: 38 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2008-08-11, 23:18 Wypadki, urazy, oparzenia, porażenia, głupie błędy itp.
|
|
|
Zasady BHP i zdrowy rozsądek to podstawa ale czasami chwila nieuwagi i problem gotowy. Szczególnie charakter hobby/pracy bywalców tego forum wydaje się "urazogenny" :) - ostre wirujące przedmioty, latające odłamki metalu, duże prądy, temperatury, chemikalia itd.
Wypadało by zacząć od siebie - nie mam jakiś większych przeżyć, np. pewien czas temu zostałem skopany przez triaka - po tym jak odłączyłem wtyczkę zasilającą od czegoś innego (na pierwszy rzut oka identyczną, chyba całe Chiny na tych samych formach jadą :). Jak wiadomo prawdopodobieństwo błędu rośnie proporcjonalnie do bałaganu - człowiek uczy się na błędach, czasem bolesnych. Teraz Wasza kolej. |
|
|
|
 |
rynio_di
Specjalista poziom 1 cojo

Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 208 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2008-08-12, 06:01
|
|
|
Mój przypadek świadczy raczej o głupocie jaką zrobiłem.
Trzeba było szybko wykonać szlifowanie niewielkiej płaszczyzny i pomyślałem że zrobię to szlifierką kątową zamocowaną na stojaku a materiał będę poruszał na stolę krzyżowym. Ale przed rozpoczęciem szlifowania ( na szlifierkę założyłem kamień szlifierski zielony) postanowiłem sprawdzić luzy i wyrównać tarczę na diamencie .Włączyłem i stało się tarcza się rozpadła uderzając mnie w rękę .Wizyta w szpitalu cerowanie ręki zwolnienie 2 miesiące. I do tej pory nie wiem ,, dlaczego ,, |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 55 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 855 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-08-12, 07:32
|
|
|
Ja parę lat temu miałem manię że na jedno cięcie albo "małe' przeszlifowanie nie opłaca się zakładać okularów ochronnych
No i zdarzyło sie tak że w ciągu jednego miesiąca byłem na pogotowiu okulistycznym
po raz piąty
I po raz piąty trafiłem na tą samą panią doktor
I pani powiedziała mi że: - cytuję mniej więcej
>>panie , jeśli pan jest na tyle głupi że nie dba pan o własne oczy
to jak pan się tu pojawi następnym razem z obcym ciałem ( czytaj opiłkiem ) w oku
to ja panu takie leki zapierdolę do tego oka że poród pięcioraczków to przy tym co pan przeżyje to jest pikuś , a teraz na fotel ....<
Pojęcia nie mam co miała na myśli i jak boli poród pięcioraczków
ale kupiłem Porzadne okulary które zakładam do cięcia i szlifowania i od tamtej pory nigdy już nie trafiłem na pogotowie okulistyczne
Cóż znaczy siła perswazji .... i odrobina wyobrażni ... no i strachu |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 49 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1818 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-08-12, 07:46
|
|
|
no ja zazwyczaj mam dziury w skarpetkach bo spawam w klapkach |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
namemartin
Specjalista poziom 1

Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 153 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-08-12, 16:23
|
|
|
Tokarka- zakładam materiał, dokręcam zapominam wyjąć klucz z uchwytu Dźwignia w dół - dostaję kluczem w klatę (dobrze, że nie w zęby ) i padam "na dechy" . |
_________________ W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką. |
|
|
|
 |
typhon
Sympatyk forum poziom 1

Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Paź 2007 Posty: 25 Skąd: podlaskie
|
Wysłany: 2008-08-12, 16:30
|
|
|
| rynio_di napisał/a: | Mój przypadek świadczy raczej o głupocie jaką zrobiłem.
Trzeba było szybko wykonać szlifowanie niewielkiej płaszczyzny i pomyślałem że zrobię to szlifierką kątową zamocowaną na stojaku a materiał będę poruszał na stolę krzyżowym. Ale przed rozpoczęciem szlifowania ( na szlifierkę założyłem kamień szlifierski zielony) postanowiłem sprawdzić luzy i wyrównać tarczę na diamencie .Włączyłem i stało się tarcza się rozpadła uderzając mnie w rękę .Wizyta w szpitalu cerowanie ręki zwolnienie 2 miesiące. I do tej pory nie wiem ,, dlaczego ,, |
Za duża prędkość obrotowa około 3 razy.Podobną przygodę mieliśmy z kumplem, założyliśmy ściernicę fi600 na szlifierkę do wałków po włączeniu i wyrównaniu rozerwało w osłonie,okazało się że różnica w prędkościach obrotowych wynosiła ponad 50% .Nie spojrzeliśmy na napisy i wzieliśmy pierwszą z brzegu teraz dokładnie czytamy napisy. |
|
|
|
 |
jarekk
Specjalista poziom 3

Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Mar 2006 Posty: 638 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2008-08-12, 17:39
|
|
|
No mój kolega naprawiał zasilacz - taki zwykły, mały ( transformator + scalak).
Tyle że 220V podłączył ze złej strony.
Zasilacz wybuchł ( duże buuum i kupa czarnego dymu). Skończyło się na szczęscie tylko na lekkim urazie psychicznym. |
|
|
|
 |
kostner
Specjalista poziom 3

Pomógł: 30 razy Dołączył: 13 Gru 2005 Posty: 872 Skąd: Haan / Niemcy
|
Wysłany: 2008-08-12, 22:58
|
|
|
Raz pomylilem na sterowniku A3977 + z - i wywalilo kondensatory niezly efekt wulkany. A przed paru laty wymienialem noz w kosiarce do trawy - wlaczylem noz nabral obrotow no to przechylam kosiarke zeby zerknac czy dobrze siedzi i w tym momencie wooof pare milimtroow od mojej glowy :/ - wyladowal 10m dalej.
3 tygodnie temu tez mi sie wbil wiorek w oko, ale do pani doktor poszedlem na ostry dyzur o 4 rano bo zasnac nie moglem - bolalo tylko przy zamknietym oku - zadowolona tez nie byla
Ale najlepszy numer to mial olo_3 jak kilka cm od jego glowy spadla na ziemie z wysokosci 3 m 50kg wyciagarka - probowalismy wyciagnac jakis szrot z kata, ale nikt nam nie powiedzial ze wycigarka nie ma zabezpieczenia na koncu szyny Pol dnia do siebie dochodzil |
_________________ Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni |
|
|
|
 |
piotrwasik1977
Sympatyk forum poziom 2 frezer

|
Wysłany: 2008-08-20, 16:12
|
|
|
frezarko/wiertarka pionowa.zatrzymuje maszyne celem sprawdzenia otworu,wkladam tloczek oj ciasny nawet bardzo nazedzia nie wycofalem.z wielka sila wyciagam sprawdziam i wytaczadlo w dloni.
kupa krwi i afera cytat od szefuncia; zobacz idioto co zrobiles z nazedziem.
no tak o nazedzia trzeba dbac ciul z dziura w reku. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|