|
POROZMAWIAJMY O ZAROBKACH |
| Autor |
Wiadomość |
cieslak_2005r
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2008-09-01, 08:43
|
|
|
| ARGUS napisał/a: | | cieslak_2005r napisał/a: | | Operator obrabiarki nawet jeśli nie zajmuje się programowaniem czy bardziej zaawansowanymi czynnościami powinien być ceniony. |
Masz rację ale motywując swoje wypowiedzi myśl o czym piszesz i pisz o czym wiesz | cieslak_2005r napisał/a: | | pomocnik murarza do którego zadań należy wsypać piasek do betoniarki, podać kielnie, i przestawić taczkę. |
Masz blade pojęcie co robi pomocnik murarza ?
Jeśli nie masz to nie pisz takich głupot |
Może trochę uprościłem pracę pomocnika murarza ale głównie chodziło mi o dysproporcję płacową jaka panuje na rynku. Równie dobrze można podać wiele innych przykładów. |
_________________ ............................................................. 7 na 10 Polakow zyje w depresji - pozostali w UK ! .............................................................. |
|
|
|
 |
serubin
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-09-02, 15:24
|
|
|
| Witam ponownie. Dobra rozwine moje pytanie. Zrobilem kurc cnc programisty ( 4 miesiace) pracowalem u kamienaza na pile cnc do kolumn ale niestety na czarno(3 miesiace). Po kursie szukalem pracy i niegdzie w moim regionie nie chca przyjac ze stazem ponizej 1-2 lat. Obecnie co tobie to wyciagam sztuki mieze wpisuje korekty itd, nie ucze sie programowac poniewaz za ta sama kwote tj. 7.6 brutto bym mial programowac ustawiac i robic. Pytanie czy tylko ja tak malo zarabiam na cnc ?? ( programista ustawiacz itd u mnie w zakladzie zarabia 9 zl z groszami) |
|
|
|
 |
koleb
Nowy użytkownik

|
|
|
|
 |
cieslak_2005r
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2008-09-02, 17:01
|
|
|
Do koleb - jak szukasz w Polsce to ciężko znaleźć za porządną kasę robote ale za granicą jest kupa pracy w branży meblowej :
http://www.praca.pl/site/...e,id,49513.html
Poszukaj trochę po necie bo jest sporo takiej pracy na wyspach i w skandynawii |
_________________ ............................................................. 7 na 10 Polakow zyje w depresji - pozostali w UK ! .............................................................. |
|
|
|
 |
Primoza2007
Znawca tematu HH & Fanuc

|
Wysłany: 2008-09-02, 17:17
|
|
|
Jeśli chodzi o zarobki to należy zauważyć że 80% operatorów CNC to ludzie których zadaniem jest wciskanie zielonego guzika. Ci którzy mają jakieś pojęcie o programowaniu zarabiają znacznie więcej. Najwięcej w fachu CNC zarabiają osoby pracujące na obróbce skrawaniem. U nas na dolnym śląsku bez doświadczenia po kursie oferty zaczynają się od 10 zł netto. Z doświadczeniem i znajomością pisania z ręki możemy spokojnie żądać 16-20zł Dobrze też znać więcej niż jedno sterowanie |
_________________ MAZAK Spacegear 510MKII 3D
TRUMPH TC L3030
DMG DMC 1035V
DMG DMF 360 Linear |
|
|
|
 |
Seba-Jongen
Specjalista poziom 1 Seba

|
Wysłany: 2008-09-02, 19:25
|
|
|
To mi się bardzo spodobało
| serubin napisał/a: | | Obecnie co tobie to wyciagam sztuki mieze wpisuje korekty itd, nie ucze sie programowac poniewaz za ta sama kwote tj. 7.6 brutto bym mial programowac ustawiac i robic. Pytanie czy tylko ja tak malo zarabiam na cnc ?? |
czyli uważam że mam mało ale nie zrobię nic by mieć więcej, ale i tak uważam że należy mi się więcej. Jednocześnie facet sam się ogranicza do funkcji "najłatwiej zastępowalnej" czyli guzikowego.
A tak na poważnie to znam również ustawiacza/progranistę który wyciąga piątkę -i to bez super nadgodzin. Po prostu facet ma jaja, a firma to docenia. No i kiedyś tam chciało mu się coś więcej niż "wyciagam sztuki mieze wpisuje korekty itd". |
|
|
|
 |
Ziomek
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-09-09, 16:30
|
|
|
| Interesuje się CNC. Potrafię zaprogramować obróbke w Heidenheimie, oraz znam programy CAMowskie MasterCAM i Catia, w których też potrafie generować programy na maszyny. Nie mam zawodowego doświadczenia w obróbce skrawaniem (ale teorie mam w "małym palcu") i zamierzam szukać pracy w Poznaniu. Czy 2500 zł netto przy 160 h to realna stawka na Poznań?? Czy jednak to marzenie ściętej głowy dla osoby która chce wejść w branże? Jeśli będzie to możliwe to chciałbym pracować na 5-ciu osiach. |
|
|
|
 |
Lutobor
Sympatyk forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-09-09, 17:28
|
|
|
| Ziomek napisał/a: | | ... Czy 2500 zł netto przy 160 h to realna stawka na Poznań?? ... |
Ze mną tutaj pracuje osoba z poznania i mówi że wyciągał 3000, choć dziwne bo teraz zadawala go 1400€
Ja ze swego doświadczenia mogę powiedzieć jedno u pracodawcy liczy się doświadczenie a nie teoria, moja pierwsza wypłata w życiu była tej samej wysokości co bezrobocie a po paru latach jak chcieli abym wrócił to mogłem otrzymać taką stawkę jaką ja chciałem a podstawa była o 30% większa niż najwyższa stawka z premiami i dodatkami na hali. |
_________________ ______________________________
Wczesna emerytura 2600€ za naciskanie 1 przycisku |
|
|
|
 |
pawel782
Nowy użytkownik pawel782

|
Wysłany: 2008-09-09, 22:10 praca CNC
|
|
|
| witam was ja pracuje jako operator i programista na maszynach CNC i EHT prasy krawedziowe wykrawarki nomeryczne spora firma ktora zatrodnia okolo 90 osob sam sie nauczylem na tych maszynach robic bo miala byc spora kasa zrobie wszystko na tych maszynach a co zarabiam cale gowno marne grosze i mam zamiar wyjechac gdzies gdzie docenia dobrego pracownika bo w polsce maja nas zanic niedlogo bedea prosic zeby wracac morze z was ma jakies stronki do pracy na takich maszynach sam moge napisac na prasie program z rysunku technicznego na wykrawarce to ruzne poprawki w programie zrobie sam a zarabiam 1800 zl i to jest normalne |
_________________ zalewski pawel |
|
|
|
 |
arturo95
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-09-10, 19:16
|
|
|
czytając Wasze posty widzę, że marnie przedstawia się sprawa zarobków na CNC,
ja nie mogę narzekać
pracując na CNC Morbidelli Author 510 zarabiam stałą stawke
tzn. nie ważne ile godzin w miesiącu mam tyle samo tj. 5000 zł./netto
ale moja praca polega na projektowaniu, programowaniu, składaniu mebli, kontaktu
z klientem, praktycznie wszystko oprócz montażu u klienta
także, nie mam tak słodko ale jakoś daję rade
Np. w Toruniu programista i wykrawacz na CNC dostaje na "dzień dobry"
około 4000 zł./netto
moimi zdaniem, jeżeli jesteście pewni swojej fachowości możecie śmiało żądać 18-20 zł./godz netto
Pzdr. |
_________________ Morbidelli Author 510 |
|
|
|
 |
|
|