Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
POROZMAWIAJMY O ZAROBKACH
Autor Wiadomość
cieslak_2005r 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-09-01, 08:43   

ARGUS napisał/a:
cieslak_2005r napisał/a:
Operator obrabiarki nawet jeśli nie zajmuje się programowaniem czy bardziej zaawansowanymi czynnościami powinien być ceniony.

Masz rację ale motywując swoje wypowiedzi myśl o czym piszesz i pisz o czym wiesz
cieslak_2005r napisał/a:
pomocnik murarza do którego zadań należy wsypać piasek do betoniarki, podać kielnie, i przestawić taczkę.

Masz blade pojęcie co robi pomocnik murarza ?
Jeśli nie masz to nie pisz takich głupot

Może trochę uprościłem pracę pomocnika murarza ale głównie chodziło mi o dysproporcję płacową jaka panuje na rynku. Równie dobrze można podać wiele innych przykładów.

serubin 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-09-02, 15:24   

Witam ponownie. Dobra rozwine moje pytanie. Zrobilem kurc cnc programisty ( 4 miesiace) pracowalem u kamienaza na pile cnc do kolumn ale niestety na czarno(3 miesiace). Po kursie szukalem pracy i niegdzie w moim regionie nie chca przyjac ze stazem ponizej 1-2 lat. Obecnie co tobie to wyciagam sztuki mieze wpisuje korekty itd, nie ucze sie programowac poniewaz za ta sama kwote tj. 7.6 brutto bym mial programowac ustawiac i robic. Pytanie czy tylko ja tak malo zarabiam na cnc ?? ( programista ustawiacz itd u mnie w zakladzie zarabia 9 zl z groszami)

koleb 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-09-02, 15:40   

Witam wszystkich ja operuje maszyne Lectra Vector FX Furniture (JEDYNA W POLSCE - teraz juz 2 jedyne) i jeszcze 2 maszyny Vector 2500 co tydzien inna za wzgledu na 3 zmianowy system pracy, jak sama nazwa wskazuje sa to maszyny do zastosowania w branzy meblowej (ciecie taknin skór i roznego rodzaju materialow) zarabiam 1800- 2000 brutto ale to przy 3 sobotach takze smiech :) ale cos takie realia w nazym "kochanym" kraju!

Obowiazki - obsluga maszyn tzn wprowadzanie ukladow - ustawianie lag - kontrola nad cieciem robienie symulacji wykorzystujac VectorPilto itd - wymiana noża pasków samarowanie czyszczenie filtrow itd (ogolna kontrola nad dana linia produkcyjna).
(Oprogramowanie Vector Pilot).
[Doswiadczenie na krojowni 4 lata w tym na maszynach CNC 2 lata (wiek 22lata)].
(Kurisy tez nie sa mi obce oraz lagowarki i innego rodzaju urządzenia potrzebne przy produkcji na KROJOWNIACH).

Polecam sie jezeli ktos szuka dobrego solidnego pracownika.

Kontakt:

mariusz.chempinski@gmail.com
lub
koleb@wp.pl

Pozdrawiam
Koleb :grin:

Filmiki Vector FX Furniture & Vector 2500 at work ;)

Ostatnio zmieniony przez koleb 2008-09-02, 17:14, w całości zmieniany 3 razy  

cieslak_2005r 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-09-02, 17:01   

Do koleb - jak szukasz w Polsce to ciężko znaleźć za porządną kasę robote ale za granicą jest kupa pracy w branży meblowej :
http://www.praca.pl/site/...e,id,49513.html
Poszukaj trochę po necie bo jest sporo takiej pracy na wyspach i w skandynawii

Primoza2007 
Znawca tematu
HH & Fanuc

Wysłany: 2008-09-02, 17:17   

Jeśli chodzi o zarobki to należy zauważyć że 80% operatorów CNC to ludzie których zadaniem jest wciskanie zielonego guzika. Ci którzy mają jakieś pojęcie o programowaniu zarabiają znacznie więcej. Najwięcej w fachu CNC zarabiają osoby pracujące na obróbce skrawaniem. U nas na dolnym śląsku bez doświadczenia po kursie oferty zaczynają się od 10 zł netto. Z doświadczeniem i znajomością pisania z ręki możemy spokojnie żądać 16-20zł Dobrze też znać więcej niż jedno sterowanie :razz:
DMG DMF 360 Linear

Seba-Jongen 
Specjalista poziom 1
Seba

Wysłany: 2008-09-02, 19:25   

To mi się bardzo spodobało

serubin napisał/a:
Obecnie co tobie to wyciagam sztuki mieze wpisuje korekty itd, nie ucze sie programowac poniewaz za ta sama kwote tj. 7.6 brutto bym mial programowac ustawiac i robic. Pytanie czy tylko ja tak malo zarabiam na cnc ??

czyli uważam że mam mało ale nie zrobię nic by mieć więcej, ale i tak uważam że należy mi się więcej. Jednocześnie facet sam się ogranicza do funkcji "najłatwiej zastępowalnej" czyli guzikowego.

A tak na poważnie to znam również ustawiacza/progranistę który wyciąga piątkę -i to bez super nadgodzin. Po prostu facet ma jaja, a firma to docenia. No i kiedyś tam chciało mu się coś więcej niż "wyciagam sztuki mieze wpisuje korekty itd".

Ziomek 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-09-09, 16:30   

Interesuje się CNC. Potrafię zaprogramować obróbke w Heidenheimie, oraz znam programy CAMowskie MasterCAM i Catia, w których też potrafie generować programy na maszyny. Nie mam zawodowego doświadczenia w obróbce skrawaniem (ale teorie mam w "małym palcu") i zamierzam szukać pracy w Poznaniu. Czy 2500 zł netto przy 160 h to realna stawka na Poznań?? Czy jednak to marzenie ściętej głowy dla osoby która chce wejść w branże? Jeśli będzie to możliwe to chciałbym pracować na 5-ciu osiach.

Lutobor 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2008-09-09, 17:28   

Ziomek napisał/a:
... Czy 2500 zł netto przy 160 h to realna stawka na Poznań?? ...

Ze mną tutaj pracuje osoba z poznania i mówi że wyciągał 3000, choć dziwne bo teraz zadawala go 1400€

Ja ze swego doświadczenia mogę powiedzieć jedno u pracodawcy liczy się doświadczenie a nie teoria, moja pierwsza wypłata w życiu była tej samej wysokości co bezrobocie a po paru latach jak chcieli abym wrócił to mogłem otrzymać taką stawkę jaką ja chciałem a podstawa była o 30% większa niż najwyższa stawka z premiami i dodatkami na hali.

Wczesna emerytura 2600€ za naciskanie 1 przycisku ;)

pawel782 
Nowy użytkownik
pawel782

Wysłany: 2008-09-09, 22:10   praca CNC

witam was ja pracuje jako operator i programista na maszynach CNC i EHT prasy krawedziowe wykrawarki nomeryczne spora firma ktora zatrodnia okolo 90 osob sam sie nauczylem na tych maszynach robic bo miala byc spora kasa zrobie wszystko na tych maszynach a co zarabiam cale gowno marne grosze i mam zamiar wyjechac gdzies gdzie docenia dobrego pracownika bo w polsce maja nas zanic niedlogo bedea prosic zeby wracac morze z was ma jakies stronki do pracy na takich maszynach sam moge napisac na prasie program z rysunku technicznego na wykrawarce to ruzne poprawki w programie zrobie sam a zarabiam 1800 zl i to jest normalne

arturo95 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-09-10, 19:16   

czytając Wasze posty widzę, że marnie przedstawia się sprawa zarobków na CNC,
ja nie mogę narzekać
pracując na CNC Morbidelli Author 510 zarabiam stałą stawke
tzn. nie ważne ile godzin w miesiącu mam tyle samo tj. 5000 zł./netto
ale moja praca polega na projektowaniu, programowaniu, składaniu mebli, kontaktu
z klientem, praktycznie wszystko oprócz montażu u klienta
także, nie mam tak słodko ale jakoś daję rade :wink:
Np. w Toruniu programista i wykrawacz na CNC dostaje na "dzień dobry"
około 4000 zł./netto
moimi zdaniem, jeżeli jesteście pewni swojej fachowości możecie śmiało żądać 18-20 zł./godz netto
Pzdr.

Odpowiedz do tematu