|
POROZMAWIAJMY O ZAROBKACH |
| Autor |
Wiadomość |
dell
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2008-08-26, 18:48
|
|
|
| Pawel S napisał/a: | | Poszukuje tokarzy, frezerow i programistow/operatorow. Placa zalezy od umiejetnosci. Podalem ogloszenie o prace pod tytulem "Praca w Kanadzie" Chcialbym sie skontaktowac z ludzmi ktorzy maja dobre pojeceie o maszynach CNC i chca na nich pracowac. Jak do tej pory nie mam tylko pozycji dla ludzi ktorzy tylko programuja CNC ale ich nie obsluguja. |
czyli podajnikow ?? |
|
|
|
 |
cieslak_2005r
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2008-08-26, 19:27
|
|
|
Paweł S - mam prośbę ! Podaj na privie lub na forum więcej szczegółów dotyczących oferowanej przez Ciebie pracy. Tzn - jak wygląda kwestia przejazdu (a raczej przelotu) do kanady, szczegóły odnośnie zakwaterowania i jego kosztów, kiedy, gdzie i na jaki okres będzie podpisany kontrakt. Czym zajmuje się firma ( produkcja seryjna, krótkie partie czy jednostkowa) w jakim materiale i na jakich maszynach z jakimi sterownikami.
Obecnie mam dobrą pracę za godne wynagrodzenie ale gdybyś zaoferował coś konkretnego to kto wie ? ( rozumiesz - szkocka pogoda )
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Ps. I jeśli możesz to ustosunkuj się do odpowiedzi pod Twoim ogłoszeniem ponieważ gość poddał wątpliwości wiarygodność tej firmy. |
_________________ ............................................................. 7 na 10 Polakow zyje w depresji - pozostali w UK ! .............................................................. |
|
|
|
 |
Pawel S
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-08-26, 20:43
|
|
|
| Widze ze wczesniej odezwal sie anonimowy "kolega kolegi" ktory ostatnio stracil tutaj prace bo zostal zlapany na kradzeniu informacji. Jak widze z pewnych wad nie dalo sie go wyleczyc w Kanadzie pomimo to ze bral do domu na reke srednio $3500.00 co dwa tygodnie. Pozwalam reszcie wyciagnac wnioski samemu. |
|
|
|
 |
dell
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2008-08-27, 14:45
|
|
|
| no ale podaj wiecej informacji jak kolega wczesniej napisal |
|
|
|
 |
helbis
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-08-29, 23:39
|
|
|
tak czytam tu o waszych zarobkach i troche jestem w szoku
ja mam 3 miesiace przerobione na Vf2 oraz Super mini mill i zarabiam 2 tys. zl netto...
tam gdzie robilem ludzie dostawali po 4500-6000 zl netto wiec wydawalo mi sie ze zarabiam ok a tu widze ze niektorzy specjalisci maja troche lipe ... mam dopiero 21 lat |
|
|
|
 |
1982wojtek
Czytelnik forum poziom 1 toczenie wałów

|
Wysłany: 2008-08-31, 01:27
|
|
|
pracuje w białymstoku na tokarce ze sterowaniem mazaka pisze programy ustawiam mam na rękę ok 2000 pln. |
_________________ wszystko znaczy nic! |
|
|
|
 |
serubin
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-08-31, 14:08
|
|
|
| Czy 7.6 zl/h to jest malo/duzo jako operator tokarki mazak nexus 200m ? |
|
|
|
 |
jasiu...
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2008-08-31, 17:17
|
|
|
zależy jak patrzeć, jeśli obsługuje tylko tę jedną tokarkę i jego rola sprowadza się do kilku ruchów (zdejmij detal, odmuchaj, załóż następny, zamknij drzwi, naciśnij przycisk, sprawdź sprawdzianami czy wchodzą, ewentualnie zawołaj fachowca, programistę, ustawiacza)...
Ale to i tak niespecjalnie dużo. Nie napisałeś brutto, czy netto, ale przy 160 godzinach (są takie miesiące) wychodzi coś koło 1200. Jeśli netto, to może i do przyjęcia, czasem kobiety w handlu zarabiają mniej.
Ale to musi być naprawdę mało ambitna praca. |
|
|
|
 |
cieslak_2005r
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2008-08-31, 19:26
|
|
|
jeśli mam być szczery to warunki nie do przyjęcia nieważne czy brutto czy netto.
Operator obrabiarki nawet jeśli nie zajmuje się programowaniem czy bardziej zaawansowanymi czynnościami powinien być ceniony.
Prawda jest taka że dla firmy to ten który wrzuca sztuki na maszyny zarabia.
Bo choćby nie wiem jak genialny był programista i wspaniały ustawiacz to operator musi maszynę nakarmić. W takiej branży jak operatorzy cnc, ustawiacze czy programiści w kraju takim jak Polska powinny być wypracowane pewne standardy odnośnie płacy dla tychże pracowników. Np. operator na przyuczeniu (zaraz po szkole czy pracujący po raz pierwszy w zawodzie) nie powinien zarabiać mniej niż ... . To samo z wyższymi stanowiskami - ustawiacz musi zarabiać proporcjonalnie tyle co dobry doświadczony operator i więcej i tym samym tropem programista (technolog) zaczyna od stawki doświadczonego dobrego ustawiacza i idzie wyżej. Wiadomo są firmy gdzie niema ustawiacza czy programisty - jest operator-ustawiacz czy operator-programista. W tym przypadku właściciel firmy musi wiedzieć że jeden doświadczony człowiek wykonuje pracę dwóch lub więcej ludzi i musi a raczej powinien go wynagrodzić odpowiednio do umiejętności i doświadczenia.
W sytuacji kiedy ktoś proponuje komuś za pracę na obrabiarce numerycznej wymagając: znajomość rysunku technicznego, obsługa danego sterowania, znajomość przyrządów pomiarowych i sam nie wiem co jeszcze kasę rzędu 7-8 zł/h czyli połowę tego co zazwyczaj zarabia pomocnik murarza do którego zadań należy wsypać piasek do betoniarki, podać kielnie, i przestawić taczkę. Dla mnie nieporozumienie.
|
_________________ ............................................................. 7 na 10 Polakow zyje w depresji - pozostali w UK ! .............................................................. |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-08-31, 20:38
|
|
|
| cieslak_2005r napisał/a: | | Operator obrabiarki nawet jeśli nie zajmuje się programowaniem czy bardziej zaawansowanymi czynnościami powinien być ceniony. |
Masz rację ale motywując swoje wypowiedzi myśl o czym piszesz i pisz o czym wiesz | cieslak_2005r napisał/a: | | pomocnik murarza do którego zadań należy wsypać piasek do betoniarki, podać kielnie, i przestawić taczkę. |
Masz blade pojęcie co robi pomocnik murarza ?
Jeśli nie masz to nie pisz takich głupot |
|
|
|
 |
|
|