Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Projekty maszyn - Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
POROZMAWIAJMY O ZAROBKACH
Autor Wiadomość
lomaxpl 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-06-10, 21:32   

Witam.

Od kilku miesięcy obskakuję samodzielnie centrum obróbcze do kamienia 25 KW.
Prowadzę CAD, CAM, nastawianie, konserwację oraz najprostsze naprawy przy niej. Przy okazji dzwigam średnio, młotkuję i taczkuję co mi zostanie. Zabieram się za widlaka.

Zanim zacząłem pracowac przy CNC, odbyłem 2 kursy.
Z teorii: znam EdgeCAM. Podstawy (narazie) Solid Edge, CATIA. Myślę przynajmniej nad liznieciem Inventora lub/i Pro Enginera.
Z praktyki: Programuję Sinumerika, Fagora. Znam AutoCAD (2D), StoneCAM(W2kcam).
Obsługa kompa w jednym palcu.
Uczę się ekspresowo.
Język niemiecki - uniwersalny migowy ;p
Język angielski - średni.

Zarabiam 13 zł/h .... minus dojazdy 300 zł/m-c, minus chore parcie szefostwa na zarobek i brak zrozumienia odpowiedzialności jaka mam na sobie. Minus - umowa na krajowe minimum. Minus - brak socjalu.

Szukam pracy.....dolny śląsk.
lomaxpl@o2.pl

exce84 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-06-19, 18:44   

Zaczynalem bez doswiadczenia 1500zl brutto + praemia 80% ktorej nigdy nie widzialem z przyczyn nieznanych jak kazdy w firmie praca ogolnie guzik wymiana plytek ustawianie narzedzi Fanuc po roku to samo tylko na frezarce Okuma obsluga ustawianie programowanie ostatnia wyplata 856zl netto zenada :shock: z 2 letnim doswiadczeniem teraz w innej firmie 3000zl brutto +300zl brygadzistowskie premia 30% soboty 100 3 zmiany obsluga ustawianie sprawdzanie kart pracy srednio 2700zl na reke chyba w Bytomiu srednio operator 2500zl na reke dostaje z tego co sie orientuje w innych firmach :wink:

koleb 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-06-26, 20:34   

Witam wszystkich ja operuje maszyne Lectra Vector FX Furniture (JEDYNA W POLSCE) i jeszcze 2 maszyny Vector 2500 co tydzien inna za wzgledu na 3 zmianowy system pracy, jak sama nazwa wskazuje sa to maszyny do zastosowania w branzy meblowej zarabiam 1800- 2000 brutto ale to przy 3 sobotach takze smiech.

Obowiazki - obsluga maszyn tzn wprowadzanie ukladow - ustawianie lag - kontrola nad cieciem opuszczanie kontrola podcisnienia itd - wymiana noza paskow samarowanie czyszczenie filtrow itd (ogolna kontrola nad cala linia produkcyjna).
(Oprogramowanie Vector Pilot).
(Doswiadczenie na krojowni 4 lata w tym na maszynach CNC 2 lata).

Polecam sie jezeli ktos szuka dobrego solidnego pracownika.

Pozdrawiam
Koleb

mariusz.chempinski@gmail.com

[ Dodano: 2008-06-27, 08:20 ]

dariuszw 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-07-11, 12:32   odpowiedz na dawnego posta

Davido_olawa napisał/a:
To że "wpada" do pracy na 3-4 godziny wcale nie oznacza ze tyle pracuje!
Ale chciałbym wrócić do jednej kwesti a mianowice "opierd...nia" od pracodawcy....
Chcecie za źle wykonaną robote dostawać jeszcze pochwały??Postawcie sie w roli człowieka który zaryzykował i zainwestował nie małe pieniądze w biznes a teraz pilnuje aby pracownicy robili to co należy....

Witam, oj troche za mocno przesadzone. Sprawa jest bardzo prosta. W 99 % firm, o ktorych jest to forum nie byloby szefa bez pracownikow i ci ludzie nie byliby pracownikami (w tym zakladzie) bez szefa. Jest to prosta i chyba logiczna zaleznosc. Logiczne, ze ktos zainwestowal, zorganizowal zaklad (od lokalu przez maszyny), nadzoruje to, kieruje, podejmuje ryzykowne decyzje itp. Ale nic mu po tym, jesli nie bedzie mial dobrych pracownikow. A co to jest dobry pracownik? Dla mnie ktos, kto zna swoja robote, anagazuje sie w pracy i jest zadowolony z tego, co robi. Wszyscy skoncentrowali sie oczywiscie na tym ostatnim temacie - wynika to raczej z przewagi samych operatorow na tym forum - i jest to w duzym stopniu sluszne. Sluszne jest pytanie dlaczego w kraju, w ktorym od wiekow kombinowano jak zanizyc swiadczenia na rzecz "zlodziejskiego" systemu podatkow itp. wciaz, przy tak wielkiej kreatywnosci Polakow nie mozna godziwie oplacac pracownika, jesli w pozostalej czesci biurokratycznej Unii jakos sie to udaje. Czy winic szefa? Moze troche tak, bo jesli wierzyc mu, ze w tym calym swoim interesie nie okrada pracownikow to znaczy, ze d...a nie dyrektor bo nawet w kraju kombinatorow i filozofow nie potrafi zadbac o interesy. Oczywiscie byl to w duzym stopniu zart, ale czy do konca...????
Swoja droga interesuje mnie, na ile zmienila sie sytuacja autorow tych postow do dzis.
pozdrawiam i przepraszam, jesli kogos urazilem, darek

[ Dodano: 2008-07-11, 15:51 ]
darek193391 napisał/a:

panowie kolejny szczyt chamstwa osiągnięty przez szefową.
pytanie:
kiedy dostanę podwyżkę?
odpowiedż;
Przecież ty dobrze zarabiasz!(kwota we wcześniejszym tekście)

Sytuacja dalsza;
Za dwa dni szefowa kupuje sobie bluzeczkę za 500 pln.

Coraz większą mam ochotę wyjechac z tego chorego kraju.

Podoba mi sie to. Czy mozesz napisac skad wiesz o cenie bluzeczki Twojej szefowej? Bo spotkalem sie z tym, ze kobiety byly w stanie "wycenic" jakis ciuch lub po prostu widzialy go wczesniej w jakims sklepie, ale Ty???

piotrwasik1977 
Sympatyk forum poziom 2
frezer

Wysłany: 2008-07-17, 20:55   

moja przygoda z obrabiarkami zaczela sie w szkole tokarki,frezarki,szlifierki manualne.po paru latach poszedlem na kurs OSN w systemie haidenhain.podielem prace w gorzowskiej firmie MESTIL-KATASTROFA papier,zlom do reki j jechane za 700 zl.aktualnie pracuje w angielskiej firmie na zmianie nocnej jako seter,operator-27 za h.uwazam ze to godziwe zarobki dla frezera.jako frezer na wyspie pracuje od roku zmienilem 4 pracodawcow.

peter-ue 
Nowy użytkownik
peter

Wysłany: 2008-08-08, 18:49   

po kilku latach pracy poza krajem gdzie nabylem dodatkowe umiejetnosci nowe rozwiazania tech itd i 20lat praktyki wracam do rodziny i szukam pracy jako programista ustawiacz i oparator .Pook 2 miesiacach mam prace .....???? ok tylko prace propozycja byla 2500do reki /miesiac ok po 1 miesiacu okazuje sie ze pracuje za 1500zl ibez umowy ktora miala byc zawarta po max 3 tygodniach .Zwinolem zagle .Za granicami kraju tokarz na konwencjonalnej obrabiarca zarabia od 400£do1000£per wek sorry o czym rozmawiamy o kraju :shock: [/list]

Pawel S 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2008-08-26, 07:33   

Jezeli ktos chcialby poprawic sobie zarobki to poszukuje ludzi do pracy w mojej firmie w Knandzie, bez posrednikow. Chcialbym nawiazac kontakt z ludzmi zainteresowanymi ewentualnym stalym pobytem w Kanadzie. Zainteresowanych prosze o kontakt paul@samexcanada.com

dell 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-08-26, 17:18   

Pawel S napisał/a:
Jezeli ktos chcialby poprawic sobie zarobki to poszukuje ludzi do pracy w mojej firmie w Knandzie, bez posrednikow. Chcialbym nawiazac kontakt z ludzmi zainteresowanymi ewentualnym stalym pobytem w Kanadzie. Zainteresowanych prosze o kontakt paul@samexcanada.com

Jako tokarz cnc, frezer cnc ,programista ?? prosze niech pan napisze kogo Pan poszukuje

Pawel S 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2008-08-26, 18:31   

Poszukuje tokarzy, frezerow i programistow/operatorow. Placa zalezy od umiejetnosci. Podalem ogloszenie o prace pod tytulem "Praca w Kanadzie" Chcialbym sie skontaktowac z ludzmi ktorzy maja dobre pojeceie o maszynach CNC i chca na nich pracowac. Jak do tej pory nie mam tylko pozycji dla ludzi ktorzy tylko programuja CNC ale ich nie obsluguja.

xx789 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-08-26, 18:41   

dell napisał/a:
Pawel S napisał/a:

Jako tokarz cnc, frezer cnc ,programista ?? prosze niech pan napisze kogo Pan poszukuje

Witam jezeli jestescie zainteresowani oferta tego pracodawcy to daje male ostrzezenie znam pracownikow ktozy tam pracuja i ktozy pracowali. Jezeli chcecie sobie oszczedzic nerwow i kasy to lepeij wybiezcie inny zaklad pracy a w Edmonton jest ich ok 500 i napewno lepiej na tym wyjdziecie. jezeli jednak skozystacie i bedzie cos nie tak to wtedy wspomnicie ten post byl gosc ktory ostrzegal :)

pozdrawiam poszukujacych pracy w kanadzie

Odpowiedz do tematu