Tworzywo na formę i do kontaktu z żywnością
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Posty: 888
- Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
- Lokalizacja: Radom
Tworzywo na formę i do kontaktu z żywnością
Witam. Szykuje mi się frezowanie formy na karmelowe lizaki. Forma ma mieć postać negatywu reliefu, a wymogiem jest to, że musi być sztywna (silokon odpada ) i nadawać się do żywności.
Myślałem nad polietylenem białym grubości 15-20mm, ale nie wiem czy jakość będzie dobra po frezowaniu frezem jednopiórowym lub dwu - kulowym o średnicy 1,5mm. Martwią mnie jednak niekeidy powstające włoski. Niewiem czy będzie się je ewentualnie dało zlikwidować.
Macie jakieś pomysły?
Myślałem nad polietylenem białym grubości 15-20mm, ale nie wiem czy jakość będzie dobra po frezowaniu frezem jednopiórowym lub dwu - kulowym o średnicy 1,5mm. Martwią mnie jednak niekeidy powstające włoski. Niewiem czy będzie się je ewentualnie dało zlikwidować.
Macie jakieś pomysły?
Jest robota - jest pinonc
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Posty: 888
- Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
- Lokalizacja: Radom
WItam panowie!
Dzięki za odpowiedzi - dopiero czytam bo się wreszcie z pracy wyrwałem
Wszelkie żelastwo odpada - nie mam doświadczenia z obróbką - już nie mówiąc o dobrej sztytwnej frezarce
Masa karmelowa ma być wciskana do formy aby odbił się wzór - i wyciągana takie dostałem info - podejrzewam, że będzie to jakaś słodka masa a nie sam czysty karmel z cukru - raczej taka masa (hmmm nie pamiętam nazwy ale mówi się na to masa krówkowa) bynajmniej - zawsze pożeram ze smakiem
Kubus - kompletnie zapomniałem o ABS Dzięki za info - POM to również może być dobre rozwiazanie. Muszę skołować kawałki matriału i sobie dobrać parametry bo nie frezowałem w pomie jeszcze.
Dzięki!
Dzięki za odpowiedzi - dopiero czytam bo się wreszcie z pracy wyrwałem
Wszelkie żelastwo odpada - nie mam doświadczenia z obróbką - już nie mówiąc o dobrej sztytwnej frezarce
Masa karmelowa ma być wciskana do formy aby odbił się wzór - i wyciągana takie dostałem info - podejrzewam, że będzie to jakaś słodka masa a nie sam czysty karmel z cukru - raczej taka masa (hmmm nie pamiętam nazwy ale mówi się na to masa krówkowa) bynajmniej - zawsze pożeram ze smakiem
Kubus - kompletnie zapomniałem o ABS Dzięki za info - POM to również może być dobre rozwiazanie. Muszę skołować kawałki matriału i sobie dobrać parametry bo nie frezowałem w pomie jeszcze.
Dzięki!
Jest robota - jest pinonc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Posty: 2920
- Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
- Lokalizacja: gdzieś
Teflon.
Pięknie się obrabia.
Odporny na temperaturę
Całkowicie neutralny spożywczo.
Drogi dość.
Nie jest twardy, ale za to nie pęka, do niewydziwionych form spożywczych nadaje się świetnie.
Wszystko idealnie od niego odchodzi, nie klei się, czego nie można powiedzieć o pozostałych propozycjach, poza POM.
Pięknie się obrabia.
Odporny na temperaturę
Całkowicie neutralny spożywczo.
Drogi dość.
Nie jest twardy, ale za to nie pęka, do niewydziwionych form spożywczych nadaje się świetnie.
Wszystko idealnie od niego odchodzi, nie klei się, czego nie można powiedzieć o pozostałych propozycjach, poza POM.