Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiarownie koła zebatego
Autor Wiadomość
morfeusz212 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-06-13, 21:58   wymiarownie koła zebatego

witam studiuje na UP w lbn i mam problem z poprawnym zwymiarowaniem koła zebatego
chciałem prosic o pomoc i wytkniecie mi błedów, byc moze nie zaznaczyłem jakis wymiarów, badz jest ich za duzo

z góry dzieki

a jeszcze jakby co to przeniescie to do odpowiedniego działu
Ostatnio zmieniony przez morfeusz212 2008-06-14, 19:06, w całości zmieniany 1 raz  

BrodowskiG 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-06-13, 22:03   

witam, to moj pierwszy post:) jestem studentem i jak u mnie bym to oddawal to napewno doczepiliby sie ze nie ma nigdzie chropowatosci, przydalaby sie jakias tolerancja, na pewno bedzie gdzies tam gdzie jest wpust

calkiem ladne kolo

morfeusz212 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-06-13, 22:07   

chropowatosc nie jest mi potrzebna, chodzi mi o błedy w wymiarowaniu

upadły_mnich 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-06-14, 00:13   

Nie jest to poprawny i pełny rysunek koła zębatego.
Z oczywistych jak kolega wyżej napisał brak chropowatości, tolerancji wymiarów, tolerancji kształtu i położenia, uwag itp.
Z wymiarów:
- promienie oznacza się R np: R3
-średnica podziałowa i średnica dna zarysu zębów jest niepotrzebna bo masz to w tabelce.
-głębokość wpustu wymiarujesz jako fi- pomyłka
-nie musisz pisać "wymiar od krawędzi teoretycznej" bo to widać
- rzuty, przekroje, wyrwania itp oznaczasz kolejnymi literami np: A, B-B, C-C, D itp a nigdy tymi samymi nawet jak jedno jest wyrwaniem a drugie przekrojem.
-strzałkę przy przekroju A-A (ta na dole) powinna być narysowana pod kątem prostym względem lini oznaczającej przekrój
- raz oznaczasz pochylenie a raz zbieżność - po co?
- nie zwymiarowałeś ścięć na piaście
- brak zaznaczonego ścięcia 4-45* na prawym rzucie
...
...
pewnie jeszcze wiele by się znalazło i wogóle rysunek jest bardzo niestarannie zrobiony

bartuss1 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-06-14, 04:47   

juz nie bede pisał tego co kol wyżej, wiec dodam tylko że ja narysowałbym półwidok - połprzekrój , w zasadzie to moznaby uzyc skrócen i narysować tylko cwiartkę widoku i zaznaczyc tylko obrys bo wszystko jest symetryczne i podać wazne wymiary, tabelki z modułem nie zauwazyłem.

morfeusz212 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-06-14, 05:32   

mam pytanie co do zbieznosci i pochylenia , tzn nie musze tych wartosci wpisywac??czy o co z tym chodzi
takiego pojecia jak chropowatosc nie znam - o co w nim chodzi??
tolerancja wymiarów??o co w tym chodzi??

wielkie dzieki za fachowa pomoc :wink:

jesli widziecie cos jeszcze to jeszcze prosiłbym o jakes wskazówki

lenherd 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-06-14, 11:34   

morfeusz212 napisał/a:
tolerancja wymiarów??

to takie plus- minus . Nigdy nikt nie wykona Ci detalu dokładnie w zadanym wymiarze,
i do tego właśnie jest tolerancja czyli margines dopuszczalnego błędu. czyli np wymiar 100mm +/- 0,5

upadły_mnich 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-06-14, 12:19   

morfeusz212 napisał/a:
mam pytanie co do zbieznosci i pochylenia , tzn nie musze tych wartosci wpisywac??czy o co z tym chodzi

1. Na rysunku masz raz wymiarowanie zbieżności a raz wymiarowanie pochylenia.
Znak zbieżności odnosi się do ŚREDNIC i oznacza się trójkątem równoramiennym.
Znak pochylenia to ">" i odnosi się do PROMIENI. Pochylenie jest więc o połowę mniejsze od zbieżności. Umieszczenie na tak prostym rysunku koło siebie i w podobnej sytuacji "wymiarowej" i zbieżności i pochylenia stwarza potencjalną możliwość pomyłki tokarza., a to kłóci się z jedną z ogólnych zasad: KONSTRUKTOR-KREŚLARZ MA NIE UTRUDNIAĆ WYKONAWCY.
2. Bez chropowatości, tolerancji itp. itp Twój rysunek nie jest prawidłowym "rysunkiem wykonawczym" detalu a przedstawia tylko ogólny zarys bryły. Nikt na jego podstawie nigdy nie wykona prawidłowego koła zębatego - chyba, że będzie myślał za Ciebie. Na rysunkach tego typu studenci nie podają nawet tolerancji ogólnej - jest to smutna prawda.
Tak naprawdę to takie koło (zęby, otwory i rowek na wpust)w obecnym stanie wymiarowania i w pełni zgodne z rysunkiem to wykonałby Ci spawacz palnikiem gazowym lub stolarz piłką włośnicową - bo materiału też nie widzę.
Jeśli chcesz więcej informacji to zapraszam na GG

BrodowskiG 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-06-14, 14:07   

morfeusz212 napisał/a:

takiego pojecia jak chropowatosc nie znam - o co w nim chodzi??

chropowatosc okresla gladkosc powierzchni, niska chropowatosc to powierzchnia jak lustro a duza chropowatosc to taki mini gwint na powierzchni. ogolnie chropowatosc to wysokosc nierownosci na powierzchni, jak cos jest gladkie to sie to latwo przesuwac a jak nie bedzie gladkie to bedzie ciezej i szybciej powierchnia sie zniszczy np od tarcia bo bedzie miec mniejsza nosnosc. to tak miej wiecej bedzie jesli chodzi o lopatologiczne podejscie

morfeusz212 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-06-14, 19:06   

serdeczne dzieki za pomoc
duzo sie mozna od Was nauczyc

3mka

[ Dodano: 2008-06-15, 15:29 ]
witam
poprawiem ten ryz wg Waszych wskazówek dotałem ocene pozytwna :)
oto link

http://www.fotosik.pl/pok...abde1dd5a6.html

ale czego sie i tu zacytuje uadłego mnicha
"rzuty, przekroje, wyrwania itp oznaczasz kolejnymi literami np: A, B-B, C-C, D itp a nigdy tymi samymi nawet jak jedno jest wyrwaniem a drugie przekrojem. "

okazuje sie mozna, a nawet nalezy oznaczac przkoroje czy wyrwania ta sama litera to w niczym nie przeszkadza i uznał to za bład oznaczenie B-B - to opinia dr który to sprawdzał

Odpowiedz do tematu