|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Dobór silnika krokowego |
| Autor |
Wiadomość |
grzes_pos
Stały bywalec

|
Wysłany: 2008-02-07, 17:39 Dobór silnika krokowego
|
|
|
czas na zakup silników
Mam dylemat przy zakupie silników plus sterowniki. Przypominam że silniki mają mieć zastosowanie w maszynce z ruchomą bramą (waga bramy ok 50kg) śruby napędowe XYZ to Tr18x4. Zakładam, że materiał obrabiany to głównie drewno.
Parametry silników ujętych w opcjach:
a. silnik o momencie 4.5Nm, długość silnika 80mm przy połączeniu równoległym cewek i
prądzie 6A
b. silnik o momencie 8.5Nm, długość silnika 115mm przy połączeniu równoległym cewek i
prądzie 6A
b. silnik o momencie 12.5Nm, długość silnika 156mm przy połączeniu równoległym cewek i
prądzie 6A
Mam do wyboru następujące opcje :
I.
1. 3x Silnik 4.5 Nm + 3 x sterownik o prądzie max 5.6A
II.
1. 2x Silnik 4.5 Nm + 2 x sterownik o prądzie max 5.6A
2. 1x Silnik 8.5 Nm + 1 x sterownik o prądzie max 7.8A
(tutaj silnik z pozycji 2 będzie napędzał bramę więc ma więcej Nm)
III.
1. 2x Silnik 4.5 Nm + 2 x sterownik o prądzie max 5.6A
2. 1x Silnik 12.5 Nm + 1 x sterownik o prądzie max 7.8A
(tutaj silnik z pozycji 2 będzie napędzał bramę więc ma więcej Nm)
Chodzi mi o taki dobór aby przesuw bramy był zadowalająco szybki i żeby był jakiś zapas mocy w silnikach (tak by nie gubiły kroków przy zwiększonym obciążeniu). Czy 3 opcja nie jest zbytnio przesadzona? Zaznaczam, że nie mam doświadczenia w budowie maszyn CNC. |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 50 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1819 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-02-07, 18:51
|
|
|
| do drewna to w zupełności wystarczą silniki 3Nm 4A i taka bramcię to z powodzeniem do 7m/min |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
kubuuss
Stały bywalec

Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Cze 2007 Posty: 58 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2008-02-08, 10:35
|
|
|
Na silniku 8,5 Nm i przy śrubie trapezowej 18x4 będziesz miał siłę 640 kg (320 kg –śruba nie szlifowana) na śrubie.
Na silniku 3 Nm będziesz miał odpowiednio siłę 225 kg (113 kg -śruba nie szlifowana). Jeśli zastosowałbyś śrubę o mniejszym skoku np. 18x2 to te siły by się podwoiły kosztem zmniejszenia prędkości przesuwu, czyli dla silnika np. 3 Nm miałbyś siłę prawie pół tony.
Silniki 8,5 Nm używa się do ciężkich frezowań i wierceń w stali.
Większe silniki niż 3 Nm i sterowniki do nich są już dwa razy droższe. Jeśli chciałbyś zapas to silnik 5,6 Nm, siła 420 kg (210- śruba nie szlifowana), czyli tyle samo co przy silniku 3 Nm ale przy skoku 18x2 sruby trapezowej. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|