|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
 |
 |
|
Dokładność pozycjonowania |
| Autor |
Wiadomość |
margor
Specjalista poziom 1

Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lut 2005 Posty: 102 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-05-11, 19:53
|
|
|
0,005mm na 2,5m - brawo dla Panów (za pomysłowość).
Powtarzalność (być może tak), dokładność nie.
No dobra, można powiedzieć że da się, ale... Po pierwsze warunki laboratoryjne, po drugie interferometr laserowy. Póki co nic dokładniejszego nie wymyślono. |
|
|
|
 |
easy2002
Specjalista poziom 3 easy

Pomógł: 164 razy Dołączył: 27 Lis 2004 Posty: 1586 Skąd: Gniew
|
Wysłany: 2008-05-11, 20:02
|
|
|
Witaj
Nikt tu ... , przynajmniej ja nie napisałem że się da tylko chcę uświadomić koledze jaki to problem i jakie urządzenia jakich firm mogą pozwolić zbliżyć się do podobnej dokładności
No chyba że mnie ktoś źle zrozumiał |
_________________ ... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie projektu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281 |
|
|
|
 |
margor
Specjalista poziom 1

Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lut 2005 Posty: 102 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-05-11, 20:33
|
|
|
To może inaczej.
Pisanie że czegoś się nie da, jest co najmniej niebezpieczne. Przedewszystkim dlatego, że może okazać się, iż ktoś kompletnie nie świadomy wykona to coś. Wtedy to my wychodzimy na matołów. O!
Jednakże wszyscy sie zgodzą, 0,005mm / 2,5m ,że to raczej trudny przypadek.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kostner
Specjalista poziom 3

Pomógł: 30 razy Dołączył: 13 Gru 2005 Posty: 868 Skąd: Haan / Niemcy
|
Wysłany: 2008-05-13, 00:37
|
|
|
| Panowie walnalem gafe dokladnosc to 0,01 mm na 1000 mm. Realna osiagalna na kazdym liniale. |
_________________ Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni |
|
|
|
 |
cnc3d
Specjalista poziom 1

Pomógł: 16 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Posty: 148 Skąd: laski
|
Wysłany: 2008-07-08, 23:22
|
|
|
| 0.01mm/1000mm "to i tak tylko w erze", W konkretnej temperaturze, idealnym montażu i na idealnej maszynie. Dokładność liniału to jedna piąta do sukcesu w porównaniu do dokładności wolumetrycznej maszyny. Czytałem w wielu wątkach o doskonałości liniałów, ale wszyscy piszą o dokładnościach statycznych, a co z dokładnościami dynamicznymi? Podczas interpolacji błędy napędów są wielokrotnie większe. Zakładam, że narzędzie będzie poruszało się tylko w jednej osi i będzie zbierało bardzo mało materiału, tak żeby się maszyna nie wyginała. Może wtedy taką dokładność się da uzyskać, ale jak będzie interpolacja krzywoliniowa to nagle wszystko się rozjeżdża. Zastanawialiście się może dlaczego producenci maszyn nic nie wspominają o dokładnościach dynamicznych? Jak by to napisali to nikt by ich maszyny nie kupił. Prosty test. Frezujesz otwór pod łożysko np. fi 30, z interpolacji, obróbka współbieżna (żeby frezu w materiał nie wciągało) powiedzmy frez 10mm węglik, nowy nie śmigany. frezujesz i próbujesz wkładać tam to łożysko. W zdecydowanej większości maszyn nie ma szans aby weszło. Im większa prędkość posuwu tym mniejszy otwór. Oczywiście można to powtórzyć wielokrotnie, żeby nie było że frez się odgina. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|