|
Prowadnice ze sterowanym wózkiem przez RS232 - lekkie |
| Autor |
Wiadomość |
Davido_olawa
Specjalista poziom 1

Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Maj 2006 Posty: 235 Skąd: Dolnysląsk
|
Wysłany: 2008-04-02, 11:49
|
|
|
I dlaczego chcesz sterować ruch wózka silnikiem krokowym?Czy musi być to pozycjonowanie dokładne?silnik krokowy ma złą ceche że wraz ze wzrostem obr/min spada moment nie lepiej do tego zastosować zwykły silnik DC a ruch zmieniać albo przekaźnikami lub mostkiem H do tego dokładasz PWM i masz regulacje prędkości wózka...
Nie wiem dokładnie co chcesz uzyskać z tego obrazu ale ja kończe układ do obserwacji wjazdu na moje podwórko Kamera plus internetowy interfejs i przez internet moge sterować kamerą w lewo,prawo przez strone WWW i mam obraz np na komórce lub na komputerze w dowolnym miejscu. |
_________________ De profundis clamo ad Te, Domine |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 55 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 845 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-04-02, 13:15
|
|
|
A może tak
Aluminiowy profil jako listwa prowadząca
na niej "wisi" kamera na 4 rolkach - kołach jezdnych
a od spodu dociskane spręzyna koło napędowe - z gumowym bieżnikiem
Przewody do kamery i napedu można podwiesic na stalowej lince rozciągniętej na całej długości prowadnicy kamery na podobnej zasadzie jak zasłony na oczkach
ruch wózka kamery będzie rozciągał albo spychał przewody |
|
|
|
 |
pukury
Specjalista poziom 3 no i co teraz ?

Pomógł: 76 razy Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 1638 Skąd: kraków

|
Wysłany: 2008-04-02, 14:00
|
|
|
witam !
o czymś podobnym myślałem .
po prostu można wziąć ceownik , zamocować tak żeby widać było wszystko " ładnie " .
na zewnątrz wózek na rolkach . przewody ( ewentualne ) i napędy ( najlepiej pasek zębaty - albo rolka ) ukryte wewnątrz i mamy elegancką szynę na kamerę .
można tak zrobić i będzie elegancko .
pozdrawiam ! |
_________________ pukury - bez majzla i młota to nie jest robota !! |
|
|
|
 |
Leoo
Specjalista poziom 3

Pomógł: 150 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 1910 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 2008-04-02, 14:55
|
|
|
Szyna ma długość 20m, jeśli wózek ma osiągać skrajne jej końce to potrzebujemy całkiem sporo kabla, który musi się gdzieś podziać i zwykłe metalowe kółko, rodem z karnisza tu się nie sprawdzi. Potrzebne będą kolejne wózki utrzymujące zwoje lub dodatkowa, stalowa linka nośna dla kółek od przewodów. Można zbudować kołowrotek, który będzie zasilał i napędzał wózek jednocześnie ale pozostanie do rozwiązania problem zwisu kabla.
Osobiście bardziej skłaniał bym się do systemów bezprzewodowych typu laser lub łącze radiowe z antenami kierunkowymi. Problem zasilania można rozwiązać stosując akumulator na pokładzie wóżka, który przy każdym nawrocie będzie doładowywany. Niestety nie wiem czy można kupić coś takiego, niemniej odkurzacze i kosiarki ładujące się w ten sposób już istnieją.
Koledzy wspomnieli o listwach zębatych. Na kamerę mogą przenikać drgania od takiego napędu i obraz stanie się niestabilny. |
|
|
|
 |
pukury
Specjalista poziom 3 no i co teraz ?

Pomógł: 76 razy Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 1638 Skąd: kraków

|
Wysłany: 2008-04-02, 15:49
|
|
|
witam !
co prawda Kol. jakoś znikł - ale można zawsze się zastanowić
zasilanie można zrobić tak - jeden biegun ( minus ) przez szynę - to jasne .
drugi na zasadzie takiego ślizgu ( coś na kształt szczotki od silnika po taśmie miedzianej ) .
oczywiście odizolowanej od szyny .
można tak zrobić - próbowałem .
a sterowanie przez radio .
wszystko powinno się zmieścić w ceowniku 40mm - tak więc nie wielkim .
pozdrawiam . |
_________________ pukury - bez majzla i młota to nie jest robota !! |
|
|
|
 |
abusee
Sympatyk forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-04-05, 18:48
|
|
|
reasumujac:
1.wez prowadnice do drzwi - ladne i tanie
2. przewodami sie nie przejmuj - nie sa potrzebne - puscimy pasek i szczotke (jak w metrze) potrzebujemy jedynie 12 V
3. kamera jesli IP to AP 802.11 a/b/g po 30 euro
4. RS 232 czy 485 potrzebujemy jak wyzej tylko 12 V - po to sa radiomodemy po 40 euro
5 napisz prosze na priv - cnc to hobby - cctv codziennosc
PS
jak to ladnie zrobisz to 1 dzien roboty i jestes 3kpln do przodu
sas |
|
|
|
 |
|
|