Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Ploter Alfa Tech 2500-ma ktoś taki?
Autor Wiadomość
biedrus 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-04-08, 17:19   Ploter Alfa Tech 2500-ma ktoś taki?

Witam.Zakupiłem ploter Alfa Tech” 2500
http://allegro.pl/item338...c_grawerka.html
Chiałbym sie wymienić doświadczeniami z innym użytkownikiem takiego otóż plotera.
Mam go dopiero 2 tygodnie i przydałoby mi się kilka dobrych rad:-)

basser 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-05-09, 06:12   

Przepraszam że nie odpowiadam na pytanie, ale nie mogę bo dopiero zamierzam kupić obrabiarkę. W związku z tym mam kilka pytań do użytkownika tej maszyny (wydaje mi się atrakcyjnym kupno tego urządzenia).
Czy obsługa oprogramowania jest prosta?
Czy projekty można importować bez problemu z Corela?
No i w ogule czy jesteś zadowolony z tej maszyny?

z góry dziękuję za odpowiedź.

bartuss1 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-05-09, 07:59   

rzut okiem - taki sobie, sterowanie chyba takie jak stosuje pyffel - pod usb, silnik na zetce wygląda na 8,5Nm ciekawe czemu stoi na niby nózkach zamiast w kielichu, brama troche wąska, pewnie trzesie przy szybszych nawrotach, jakie są max predkosci dla osi podłuznej ?
to jest najlepsze - konstrukcja z wysokogatunkowej stali - w całosci ? czy tylko prowadnice?

zwyczajna przecietna przekolorowana frezarka, kwestia opanowania sterowania.

frezowacze 
Stały bywalec

Wysłany: 2008-05-09, 09:05   

basser napisał/a:

Czy obsługa oprogramowania jest prosta?
.

oprogramowanie CNC-GRAF = ---N I E P R Z E W I D Y W A L N E------

jarekk 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-05-09, 09:55   

Mógły kolega powiedzieć nieco więcej - chodzi o CNCGraf'a.
Pracuje niestabilnie czy samo oprogramwoanie jest niewygodne ?

AZAZEL 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-05-10, 11:15   

...
Ostatnio zmieniony przez AZAZEL 2008-11-13, 23:52, w całości zmieniany 1 raz  

bartuss1 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-05-10, 13:41   

od razu zawiść, mówie to co widze, moje konstrukcje nie są naj i są adresowane do konkretnych zastosowan za malą kase, a swoją drogą na srubach tocznych , prowadnicach trapezowych i elte w srodku mi osobiscie nie opłacaloby sie sprzedawac plotera za 35 tys o tym polu pracy.
podejrzewam ze sam toto wyprodukowałes skoro tak tego bronisz :P
ja tam przynajmniej nie wciskam kitu z wysokogatunkowa stalą i falownikiem pozwalającym płynnie regulowac obroty - jakby kazdy przecietny falownik tego nie potrafil

mistrzostwem swiata jest przyjąc nic nie wnosząca krytykę odpowiadając na pytania dlaczego się mylę, ponieważ to i tamto jest takie a takie, odszczekiwanie się jest troche prostackie nie sądzisz ?

biedrus 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-05-12, 17:31   odpowiedz

Witam.Po miesiącujestem bardzo zadowolony z tej maszyny.Jak na razie daje radę:-) Obrabiam głównie aluminium od 8 do 20 mm grubości.Beż najmnieszego jęknięcia obrabia.W mosiądzu radzi sobie również dobrze, nie wspominając o grawerce.Ale oczywiście podstawą są dobre frezy, bez nich ani rusz.

Odp.baserowi:
Ploter obsługuję się programem cncgraf, możesz sobie pobrać bezpłatną wersje programu ze stronki producenta Jest on prosty w użyciu i dobry, chociarz nie ma on za wiele funkcji edycji rysunku, ale jak się dobrze zrobi rysunek to to nie ma znaczenia. Wytarczy tydzień aby w miarę dobrze go opanować w obróbce 2d.
Nie ma żadnych problemów z importowaniem z Corela ani z autocada.W Corelu głównie robię grawerkę, a resztę autocadzie.Uczę się też powoli mastercama.

Odp.bartuss1:
Rzeczywiście tylko prowadnice są wykonane ze stali wyskogatunkowej.
Nie trzęsie przy nawrotach.Prędkość max 34.5 mm/s .Ale nie sprawdzałem jak się sprawuje przy tej prędkości bo ja robie tylko w nierdzewce a tu prędkości nie przekraczają 10 mm/s.

Ogólnie podsumowująć jak na razie jestem bardzo zadowolony z maszyny, oczekiwałem że będzie zapieprzać 8 godzin dziennie i na razie to robi:-)

bartuss1 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-05-12, 19:44   

max 2 m/min ?
toby sie zgadzało z krokowcami na osi podłuznej bo ni cholery szybciej sie nie da puscic bramy w osi podłuznej przy mikrokroku 800/obrót przy silniczkach 8,5Nm i przełozeniu 1:2
na osi poprzecznej moge pokrecić 4 m/min 400kroków /obr (oczywiscie mowie o ploterze z mojego watku) - tu by pasowały śruby o duzym skoku, silnik 8,5Nm 6A ma "niską" charakterystyke
z programów nie ma to jak mach, używam na co dzien mach 3 i nie zamieniłbym sie na jakikolwiek inny "prostszy w obsłudze"
w mastercamie mozna zrobić symulacje, rzucic na postprocesor i plik na macha i przeczyta, swoją drogą mcam ma tyle postprocesorów ze mozna przebierać począwszy od tych step by step po "normalne" funkcje G kodu

Darol 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-05-13, 01:10   

A ja nie wiem czy jestem jestem przesadnie podejrzliwy, ale wydaje mi sie ze pierwszego i drugiego posta napisala ta sama osoba - producent plotera :)

Odpowiedz do tematu