|
Moja frezarka 500x500x130 |
| Autor |
Wiadomość |
pukury
Specjalista poziom 3 no i co teraz ?

Pomógł: 76 razy Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 1638 Skąd: kraków
|
Wysłany: 2008-06-21, 12:12
|
|
|
witam !
problem jest ciekawy .
na wielu urządzeniach jest napisane - " faza " - "zero " .
np przykład kupiłem dal kol. regulator obrotów wiertarki ( działa zresztą dobrze ) i nie ma różnicy gdzie podłączę co .
musiałem z ciekawości sprawdzić .
kupiłem również fajny zasilacz impulsowy i to samo - obojętnie .
czy tak jest i w tym przypadku ? - cholera wie !
jeżeli byłby dostępny schemat tego falownika to dało by się dojść bez trudu .
w zasilaczach impulsowych ( zazwyczaj ) na wejściu jest i tak prostownik i dalej układ .
czy w przypadku falownika jest tak samo ? - znowu cholera wie .
może ktoś ma jakieś schematy to dojdziemy .
pozdrawiam ! |
_________________ pukury - bez majzla i młota to nie jest robota !! |
|
|
|
 |
upadły_mnich
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 09 Gru 2005 Posty: 613 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-06-21, 12:22
|
|
|
tak jak kolega Namemartin napisał. W urządzeniach elektrycznych masę (np obudowę) łączy się z bolcem uziemiającym a raczej nie z przewodem neutralnym (zero) bo to by stwarzało zagrożenie gdyby ktoś podłączył to do gniazdka bez bolca.
W starszych instalacjach bolec podłączony był do przewodu neutralnego bezpośrednio w gniazdku. |
_________________ sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej |
|
|
|
 |
skoczek
Znawca tematu

Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 71 Skąd: Krakow/Cieszyn
|
Wysłany: 2008-06-21, 12:25
|
|
|
| bartuss1 napisał/a: |
poleci dym
(...)
w instrukcji wyraźnie pisze ze nastapi natychmiastowe zniszczenie falownika |
Czyli pisze bzdura albo to "falownik" który można o d... rozbić.
Falowniki na wejściu mają prostownik. Jak Kolega podłączy sobie zasilacz od laptopa, albo od zwykłego komputera wtyczką w jednym położeniu do gniazdka a następnie w odwróconym o 180 stopni to czy leci dym? Nie, choć stopień wejściowy tych układów jest zbliżony, a często wygląda praktycznie identycznie (upraszczając nawet z typowym 1-fazowym falownikiem). Gdyby to był falownik zasilany z 3 faz to sprawa wtedy faktycznie wygląda inaczej. Podejrzewam, że ktoś kto tłumaczył instrukcję i zamieścił taką informację odnośnie tego falownika zwyczajnie wedle zasady "ctrl-c, ctrl-v - magisterkę będziesz miał" skopiował część wcześniej przetłumaczonej instrukcji od podobnego modelu lecz 3-fazowego. To takie moje przypuszczenie, choć być może błędne.
Pozdrawiam, skoczek |
|
|
|
 |
grzesiek10
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-06-21, 12:48
|
|
|
Dzieki. Jestem trochę spokojniejszy, ale specjalnie nie będe tego sprawdzał bo . Edytowałem wcześniejszą moją wypowiedź pisałem: Poczytałem jeszcze instrukcje i pisze że pogłączenie zasilania po zaciski wyjściowe(te co podłączamy silnik spowoduje natychmiastowe uszkodzenie falownika) nie pisze nic na temat uszkodzenia gdy zamienimy L1 i L2. Ale gdyby ktoś z kolegów spotkał się z takim przpadkiem że padł falownik przez zamiane L1 i L2 to proszę o informacje. |
|
|
|
 |
namemartin
Specjalista poziom 1

Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 154 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-06-21, 14:10
|
|
|
Proszę manual w PDF'ie do tego falownika. Myślę, że wszystko już teraz jest jasne.
LG-ic5-manual.pdf Manual |
Pobierz Plik ściągnięto 67 raz(y) 2,56 MB |
|
|
|
|
 |
Leoo
Specjalista poziom 3

Pomógł: 150 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 1910 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 2008-06-21, 19:41
|
|
|
Kolega może zamieniać dowolnie przewody na zaciskach L1 i L2. Falownik posiada prostownik, w związku z czym może być zasilany ze źródła prądu stałego zacisk N (minus) i P1 (plus), dokument str. 19.
Przewód ochronny (bolec w gniazdku) łączymy z zaciskiem G. Jeśli gniazdko nie posiada bolca, to należy kupić nowe (aktualnie w handlu nie ma prawa znaleźć się gniazdko bez bolca) i wykonać mostek między bolcem i przewodem neutralnym N. Tak przynajmniej szkolono mnie na ostatnim kursie SEP. |
|
|
|
 |
upadły_mnich
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-06-21, 19:51
|
|
|
| Leoo napisał/a: | | i wykonać mostek między bolcem i przewodem neutralnym N. Tak przynajmniej szkolono mnie na ostatnim kursie SEP |
można wiedzieć kiedy był ten kurs?
nie jestem pewien ale wydaje mi się, że obecnie obowiązuje to, że uziemienie zawsze jest oddzielnie prowadzone względem zera (przewodu neutralnego) stąd np linie 5-io przewodowe przynajmniej w nowych instalacjach. Taką instalację mam na 100% w pracy, taką też mam w domu (kilka lat temu był remont) |
_________________ sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej |
|
|
|
 |
Leoo
Specjalista poziom 3

Pomógł: 150 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 1910 Skąd: Tarnobrzeg
|
|
|
|
 |
upadły_mnich
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-06-21, 20:53
|
|
|
nie mam SEP-u ale mnie to dziwi...
na 100% w firmie i w domu mam oddzielone neuralny od uziemienia.
Może w domu (a jest stary i powojenny blok jakich wiele) -kuchnia i łazienka są blisko tablicy ...przeprowadzenie przewódu uziemienia w ramach remontu nie było problemem - (mieszkam tu od 4 lat i nie było mnie przy tym) ..to jedna sprawa
Druga to:
na pewno w firmie mającej mimo wszystko te ładnych kilka-kilkanaście lat od razu to wykonano i teraz taka ciekawostka...skąd ktoś mając uprawnienia SEP-owskie "żółte" (jakiś inżynier projektant) wiedział, że będą kiedyś linie 5-io przewodowe???
Czarna magia dla mnie
To już jest dla mnie zagadka, zwłaszcza, że dla przykładu taki kolega Leoo na ostatnim kursie o tym nie został poinformowany.
Czyżby kursy SEP-owskie były .... zacofane... względem norm obowiązujących?
Może są różne kursy w różnych miastach?
Może prowadzący idą na łątwiznę?...no nie wiem |
|
|
|
 |
mariusz_d77
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-06-21, 21:11
|
|
|
W większość instalacji mamy 3 przewody czyli L-faza, N-neutralny, PE-ochronny(uziemienie),
jest to tzw. system TN-S.
Instalacje dwuprzewodowe gdzie przewod neutralny pełnił rownież funkcie przewodu ochronnego(oznaczenie PEN), to system TN-C.
obecnie obowiązuje system TN-S, wiec mamy 3 lub 5 przewodow. |
|
|
|
 |
|
|