Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja frezarka 500x500x130
Autor Wiadomość
pukury 
Specjalista poziom 3
no i co teraz ?

Wysłany: 2008-06-21, 12:12   

witam !
problem jest ciekawy .
na wielu urządzeniach jest napisane - " faza " - "zero " .
np przykład kupiłem dal kol. regulator obrotów wiertarki ( działa zresztą dobrze ) i nie ma różnicy gdzie podłączę co .
musiałem z ciekawości sprawdzić .
kupiłem również fajny zasilacz impulsowy i to samo - obojętnie .
czy tak jest i w tym przypadku ? - cholera wie !
jeżeli byłby dostępny schemat tego falownika to dało by się dojść bez trudu .
w zasilaczach impulsowych ( zazwyczaj ) na wejściu jest i tak prostownik i dalej układ .
czy w przypadku falownika jest tak samo ? - znowu cholera wie .
może ktoś ma jakieś schematy to dojdziemy .
pozdrawiam !

upadły_mnich 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-06-21, 12:22   

tak jak kolega Namemartin napisał. W urządzeniach elektrycznych masę (np obudowę) łączy się z bolcem uziemiającym a raczej nie z przewodem neutralnym (zero) bo to by stwarzało zagrożenie gdyby ktoś podłączył to do gniazdka bez bolca.
W starszych instalacjach bolec podłączony był do przewodu neutralnego bezpośrednio w gniazdku.

skoczek 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-06-21, 12:25   

bartuss1 napisał/a:

poleci dym :D
(...)
w instrukcji wyraźnie pisze ze nastapi natychmiastowe zniszczenie falownika

Czyli pisze bzdura albo to "falownik" który można o d... rozbić.
Falowniki na wejściu mają prostownik. Jak Kolega podłączy sobie zasilacz od laptopa, albo od zwykłego komputera wtyczką w jednym położeniu do gniazdka a następnie w odwróconym o 180 stopni to czy leci dym? Nie, choć stopień wejściowy tych układów jest zbliżony, a często wygląda praktycznie identycznie (upraszczając nawet z typowym 1-fazowym falownikiem). Gdyby to był falownik zasilany z 3 faz to sprawa wtedy faktycznie wygląda inaczej. Podejrzewam, że ktoś kto tłumaczył instrukcję i zamieścił taką informację odnośnie tego falownika zwyczajnie wedle zasady "ctrl-c, ctrl-v - magisterkę będziesz miał" skopiował część wcześniej przetłumaczonej instrukcji od podobnego modelu lecz 3-fazowego. To takie moje przypuszczenie, choć być może błędne.
Pozdrawiam, skoczek

grzesiek10 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-06-21, 12:48   

Dzieki. Jestem trochę spokojniejszy, ale specjalnie nie będe tego sprawdzał bo :shock: . Edytowałem wcześniejszą moją wypowiedź pisałem: Poczytałem jeszcze instrukcje i pisze że pogłączenie zasilania po zaciski wyjściowe(te co podłączamy silnik spowoduje natychmiastowe uszkodzenie falownika) nie pisze nic na temat uszkodzenia gdy zamienimy L1 i L2. Ale gdyby ktoś z kolegów spotkał się z takim przpadkiem że padł falownik przez zamiane L1 i L2 to proszę o informacje.

namemartin 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-06-21, 14:10   

Proszę manual w PDF'ie do tego falownika. Myślę, że wszystko już teraz jest jasne.

LG-ic5-manual.pdf
Manual
Pobierz Plik ściągnięto 67 raz(y) 2,56 MB

Leoo 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-06-21, 19:41   

Kolega może zamieniać dowolnie przewody na zaciskach L1 i L2. Falownik posiada prostownik, w związku z czym może być zasilany ze źródła prądu stałego zacisk N (minus) i P1 (plus), dokument str. 19.
Przewód ochronny (bolec w gniazdku) łączymy z zaciskiem G. Jeśli gniazdko nie posiada bolca, to należy kupić nowe (aktualnie w handlu nie ma prawa znaleźć się gniazdko bez bolca) i wykonać mostek między bolcem i przewodem neutralnym N. Tak przynajmniej szkolono mnie na ostatnim kursie SEP.

upadły_mnich 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-06-21, 19:51   

Leoo napisał/a:
i wykonać mostek między bolcem i przewodem neutralnym N. Tak przynajmniej szkolono mnie na ostatnim kursie SEP

można wiedzieć kiedy był ten kurs?
nie jestem pewien ale wydaje mi się, że obecnie obowiązuje to, że uziemienie zawsze jest oddzielnie prowadzone względem zera (przewodu neutralnego) stąd np linie 5-io przewodowe przynajmniej w nowych instalacjach. Taką instalację mam na 100% w pracy, taką też mam w domu (kilka lat temu był remont)

Leoo 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-06-21, 20:05   

Było to w 2006r. a papier ważny do 2011.
Ilość przewodów w instalacji to ilość faz plus 1.
Jeden przewód może pełnić dwie funkcje ale nie musi:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic78698.html

upadły_mnich 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-06-21, 20:53   

nie mam SEP-u ale mnie to dziwi...
na 100% w firmie i w domu mam oddzielone neuralny od uziemienia.
Może w domu (a jest stary i powojenny blok jakich wiele) -kuchnia i łazienka są blisko tablicy ...przeprowadzenie przewódu uziemienia w ramach remontu nie było problemem - (mieszkam tu od 4 lat i nie było mnie przy tym) ..to jedna sprawa
Druga to:
na pewno w firmie mającej mimo wszystko te ładnych kilka-kilkanaście lat od razu to wykonano i teraz taka ciekawostka...skąd ktoś mając uprawnienia SEP-owskie "żółte" (jakiś inżynier projektant) wiedział, że będą kiedyś linie 5-io przewodowe???
Czarna magia dla mnie
To już jest dla mnie zagadka, zwłaszcza, że dla przykładu taki kolega Leoo na ostatnim kursie o tym nie został poinformowany.
Czyżby kursy SEP-owskie były .... zacofane... względem norm obowiązujących?
Może są różne kursy w różnych miastach?
Może prowadzący idą na łątwiznę?...no nie wiem

mariusz_d77 
Sympatyk forum poziom 1

Wysłany: 2008-06-21, 21:11   

W większość instalacji mamy 3 przewody czyli L-faza, N-neutralny, PE-ochronny(uziemienie),
jest to tzw. system TN-S.
Instalacje dwuprzewodowe gdzie przewod neutralny pełnił rownież funkcie przewodu ochronnego(oznaczenie PEN), to system TN-C.

obecnie obowiązuje system TN-S, wiec mamy 3 lub 5 przewodow.

Odpowiedz do tematu