Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
CNC po pierwsze tanie
Autor Wiadomość
anjinsan 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-05-12, 22:08   CNC po pierwsze tanie

Jakiś czas temu (raczej dawano) oglądając "jak to jest zrobione" zastanawiałem się czy trudno by było zbudować takiego "robota" frezujacego, malujacego, wszechrobiacego w 3 wymiarach - wydawało mi się to realne - ale wymusiło by to napisanie pod "windola" odpowiedniego programu i tu już nie tak prosto - temat zarzuciłem - niedawno /3-4 tyg. temu/ przeglądając "dziwne konstrukcje" w You Tube spotkałem po raz pierwszy "coś" co nazwane było Frezarką CNC i co spełniało moje założenia sprzed lat :grin: ..... i tak trafiłem na te forum - sam sie dziwie dlaczego tak późno....
Kieruję się od dawna zasadą minimalizacji kosztów i zamierzam wybudować tanią fCNC - do tej pory bawiłem się jedynie w konstrukcje elektroniczne - montowane głównie z rozbieranych TV - np. taki TV Grundig miał w "zasobach" dzielnik przez 64 pracujacy do 1,2 GHz - nieźle aż się prosiło połączyć z Atmelkiem i powstał miernik freq w sumie na 3 scalakach pracujacy do ponad 1 GHz -warto czasami pogrzebać w tym co sie wyrzuca ...

To zaczynam.
Założenia: drewno, płytki PCB, może aluminium? dokładność - możliwie największa :mrgreen: ale na poziomie 0,1 mm jest już OK - nie jestem wymagający :wink:

Po przejrzeniu zapasów i poczytaniu podstaw zdecydowałem sie na zbudowanie frezarki ze stałą bramą - jakoś bardziej przemawia do mnie stabilność pracy, oraz ruchomym stołem - siły ciężkości pomagają w tym wypadku.

W punkcie xero czasami likwiduje sie maszyny - z odzysku przezimowało z 10 lat coś takiego:

wg. mnie to jest serwo BLCD ma 3 wyprowadzenia i trudno kręcić osią - raczej mocny. Mam mały krok z wyliczenia z obrotu - trzeba chyba jakąś przekładnię? - no i chyba skoro najmocniejszy to pójdzie do sterowania stołem. Chyba że widzicie lepsze rozwiązanie na pozostałych osiach?? - Z raczej odpada ...
Niestety sterownika nie da rady raczej wykorzystać - przewertowałem internet i nic nie znalazłem - encoder też sie zmarnuje.
Jeśli ktoś może mi coś więcej powiedzieć o tym silniku/serwo to będę wdzięczny ... schemat pewnie by ułatwił wszystko ...
II silnik

III silnik - OŚ Z - myślałem nad wykorzystaniem sprzężonych 2 silników PM55L-048 - ewentualnie z przekładnią - tutaj nie musi być super speeda.

Konstrukcja jak wspominałem ze stałą bramą. Rama stalowa - spawana i na moje potrzeby nie wygrzewana - już mam darmowego spawacza ;-) chodzi mi głównie o ciężar i stabilność ramy.

Jako prowadnice jednej z osi wykorzystam solidne pręty z drukarki 0.8cm i tu pytanie?? Ktoś określił się że dobre są 2x 1,6cm - no ale jak wykorzystam 4x 0.8cm to chyba wyjdzie na to samo i wg. mnie będzie stabilniej??
Widzę to tak:

Śruba - posiadam nagwintowane 1,4 cm lub 1,6cm muszę pomierzyć ... nakrętka taka jak jest na śrubach - 2 sprzęgnięte i z likwidacją luzu na stałe.

Rysunki pojawią się jak zdobędę dalsze materiały i coś się wyklaruje ze stelażem.
Sterowniki - raczej nie problem programuje odrobinę w asemblerze ATMELKI - zrobię sam z zapasów, zresztą zasilacze i reszta elektroniki również.
Ostatnio zmieniony przez anjinsan 2008-07-01, 08:11, w całości zmieniany 6 razy  

paulg 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-05-13, 09:06   

Witam.
No i z samego początku będą problemy - serwa BLDC pomimo zalet mają jedną wadę - sterowanie.
Wykonanie samemu będzie nielada wyzwaniem , kupno - kosztownie :wink:
Jak już kiedyś pisałem te serwa pięknie działają w kserach i gdzie indziej ciężko je zaadoptować.
Radze poszukać serw DC - znacznie prościej :razz:
Jak kolega zastosuje pręty tej średnicy (ale biorę 0,8cm a nie 0,8mm) to luzy i wygięcia będą znaczne - frezowanie ALU to już będzie graniczyło z cudem - no może delikatna grawerka :wink:
Pozdrawiam

— Mark Twain

anjinsan 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-05-13, 09:20   

oczywiście chodzi o cm nie mm /trochę późno to pisałem to i myślenie wypoczywa/ poprawiłem :wink:
Już mam pomysła na sterowanie tym serwem więc może nie bedzie źle ale pochwale sie jak zrobie i bedzie działać. Co do prowadnic - dlaczego 4x 0,8 bedzie mniej stabilne niż 2x 1,6 czy to nie jedno i to samo?? /na mechanice malo sie znam więc ufam tutaj jedynie logice ;-) - zresztą taki model chcę wykorzystać do osi Z - stół musi mieć porządne prowadnice.
Ostatnio zmieniony przez anjinsan 2008-05-13, 09:46, w całości zmieniany 1 raz  

Leoo 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-05-13, 09:42   

anjinsan napisał/a:
Już mam pomysła na sterowanie tym serwem więc może nie bedzie źle ale pochwale sie jak zrobie i bedzie działać.

Będziemy oczekiwać wyników z zapartym tchem (przynajmniej ja)! Może ktoś w końcu napisze superPID-a na BLDC albo jakiś lepszy algorytm predykcyjny. Powodzenia!!!

skoti 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-05-13, 16:50   

anjinsan napisał/a:
Co do prowadnic - dlaczego 4x 0,8 będzie mniej stabilne niż 2x 1,6 czy to nie jedno i to samo?? /na mechanice malo sie znam więc ufam tutaj jedynie logice ;-)

Tak na logikę to weź sobie do reki kalkulator i policz pole powierzchni przekroju pręta 8 i 16 i zobacz jaka jest roznica . A tak bardziej organoleptyczne to weź sobie do reki powiedzmy 300mm kawałek tej "solidnej" :lol: :lol: :lol: prowadnicy zakrec jeden koniec do imadła i spróbuj go zgiac ręka . Następnie spróbuj to samo z prętem 16 . Recze ci ze z 8 nie powinieneś mieć problemu za to z 16 jeśli nie jesteś Pudzianem to owszem .
Jeśli chodzi o ilości prowadnic to powiem Ci tylko ze zrobienie układu z czterema prowadnicami jest kilkakrotnie trudniejsze niż z dwoma . Dwie prowadnice jesteś w stanie jakoś tam zmajstrować ale żeby to zrobić na czterech bez fachowca + profesjonalnej maszyny się nie obejdzie .

anjinsan 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-05-13, 22:11   

skoti masz rację że pole sie nie równa sobie - ale i tak nie twierdziłem :P Uznałem po prostu że 4 pręty dadzą większą stabilność niż 2 - więc wyjdzie na to samo /ale mogę i pewnie się mylę :wink: / a jak chciałbyś wykonać test puziana to bierz pod uwagę co najmniej 2 pręty na raz 8 - wtedy będzie mniej więcej to o co mi chodziło.
I jeszcze w jednym przyznam ci rację że konstrukcyjnie to raczej będzie lipa - to coś jak pasowanie 4 nóg taboretu - to może 3 prowadnice po 10mm ? - zaznaczam że z tymi cienkimi to do prowadzenia osi Z /chce wykorzystać po prostu to co mam - chociaż w części :wink: . X, Y będzie raczej min. 16mm

Jeszcze szukam najlepszych rozwiązań - aczkolwiek lubię uczyć się na własnych błędach i experymentować - więc zobaczymy. Na razie wstrzymuję się do czasu zmajstrowania stelażu i nadal czekam na podpowiedzi w sprawie tego serwa - może ktoś miał z tym do czynienia.

ARGUS 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-05-13, 22:13   

skoti napisał/a:
Jeśli chodzi o ilości prowadnic to powiem Ci tylko ze zrobienie układu z czterema prowadnicami jest kilkakrotnie trudniejsze niż z dwoma . Dwie prowadnice jesteś w stanie jakoś tam zmajstrować ale żeby to zrobić na czterech bez fachowca + profesjonalnej maszyny się nie obejdzie .

Z mojego skromnego doświadczenia też tak wynika
Z pozoru droższe elementy w zakupie odejmuja sporą część fachowej i precyzyjnej obróbki
Też chciałem tanio ale wyszło "normalnie"
Nie mniej jednak pochwal sie postępem prac

A zanim zaczniesz popatrz na gotowe maszynki i poczytaj posty kolegów którzy Już je zrobili
To jest kopalnia wiedzy i kompendium doświadczeń

Pozdrawiam

anjinsan 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-05-25, 22:51   

pomimo założenia kolegów, że nie nadają się silniki z kserokopiarek do naszych celów ja jednak zamierzam go wykorzystać. Zrobiłem testy test silnika BLDC które potwierdziły mnie w przekonaniu że idę dobrą drogą.

Przekładania ma 94 kroki /jak będzie mało to dołożę przekładnie paskową /pasek i zębatkę mam/ ale wychodzi mi rozdzielczość 0,017mm - czyli ~0,1 do 0,2mm dokładności - jest dobrze, cały układ jest bardzo sztywny więc raczej dużo dokładność nie poleci. Koncepcja ramy znów się zmieniła - nadal stoję w miejscu. Dlatego skupiam się na elektronice i tym co już mam ...

Do wrzeciona urzyję coś takiego:

Nie wiem z czego to pochodzi używałem tego jako wiatrak - ma 2 biegi i bardzo stabilną oś - bez luzów - wiatrak na tym musiałem mocno przymocować bo miał tendencję do odlotu :mrgreen: Chyba pochodzi z jakiegoś samochodu - jeszcze nie sprawdziłem jak to się grzeje w stałym włączeniu - wiatrak sam chłodził więć się nie grzał....

[ Dodano: 2008-05-31, 13:13 ]
Wyklarowała się sytuacja z ramą. Układ klasyczny. Materiał kupiony i pocięty - czeka na zespawanie.

Silniki X- duży BLDC z przekładnią /foto w pierwszym poście/

Silnik Y- 2szt - mniejsze krokowce z przekładnią /foto w pierwszym poście/- przekładnie mocowane bezpośrednio do śruby z 2 stron, kroki przeciwstawne, moment wzrośnie /a przynajmniej będzie blisko/ 2x - odpada główkowanie z mocowaniem śruby - przekładnie na ślimakach - stabilne bez luzu - nie obciążą silników. mikrokrok 1/4 bipolar

Silnik Z - najsłabsze ale również 2x, tym razem obydwa obrót w tym samym kierunku sprzęgnięte paskiem. krok 1/2 unipolar

Sterownik na 89s52 freq. max. 33MHz- czyli jedna instrukcja w 0,36us - zdąży obrobić wszystkie porty :wink: (porównanie jedna operancja z MACHA w 45KHz to 22,22us - czyli zanim mach wyśle 1 komendę to procesorek wykona 62 operacje) - 4 porty po 8 = 32 - akurat tyle potrzeba do wysterowania układów które posiadam z rozbiórki. Sterowniczki zespolone w strukturach po 6 lub 4 MOSFETY. (oczywiście jeden kontroler steruje wszystkimi 3 osiami)

To tyle - następne info jak wyspawam ramę. Projekt wychodzi z kartki :wink:

[ Dodano: 2008-06-20, 12:12 ]
Zmiana konstrukcji - dostosowana do posiadanych elementów - spawanie na dniach

Sterowniki gotowe, powstały na bazie układów scalonych przeznaczonych do sterowania krokowców które wydłubałem z różnych szrotów - i wyciąłem co niepotrzebne

wszystkie śmigają aż miło - napędza to wszystko Atmelek

Silniki na oś Y zespoliłem jednak na jednej przekładni - 2 napędzają jedno kółeczko ;-) -wzrósł moment bałem się że opóźnienia na silnikach będą wzajemnie blokować obrót i to nie ruszy ale testy wyszły rewelacyjnie

Jak ktoś ma ochotę popatrzeć to tutaj:
test zespolonych silników - przed zespoleniem:
stery 1
po zespoleniu:
stery 2

[ Dodano: 2008-06-28, 20:30 ]
rama wyspawana, zeszlifowana i pomalowana - koszt dotychczasowy to 135 zł materiał + flaszka spawanie. Fotki niedługo... stery i silniczki też już śmigają (free - materiały ze złomowanych urządzeń + własna koncepcja i zaprogramowanie mikrokontrolera)- teraz zacznie się najciekawiej - montaż całości...

[ Dodano: 2008-06-29, 13:02 ]

jeszcze drobne szlify

i gotowe do malownia

całość waży odpowiednio - ale o to właśnie chodziło - sama rama około 40kg - jak będzie niestabilnie to wsypię dodatkowo piasek do profili :mrgreen:

Wzrosły koszty do 170 zł - łożyska do prowadnic kupiłem ... ;) i z tego wynika, że na razie to całe wydatki...

ARGUS 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-07-19, 13:45   

Rama jakaś taka nie proporcjonalna Ci wyszła :wink:
Poza tym profile - podstawy wałków - nie za wąske?
no i przedni i tylny profil podstawy skomplikuje Ci troszke montaż śruby i napedu
anjinsan napisał/a:
Do wrzeciona urzyję coś takiego:

to jest chyba silnik od wentylatora samochodowego
nie wiem czy nie będzie za słaby jako wrzeciono
chyba że będziesz tylko wiercił otworki w PCB tak do 1 mm to może wystarczy
Bramę X/Z powinieneś zrobić przykręcaną do podstawy
łatwiej ustawić geometrię - a tak będzie trochę "zabawy"

Pozdrawiam

PS wstawiaj dalej relację z budowy
nawet jak nikt nie komentuje to na pewno czyta :smile:

anjinsan 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-07-19, 22:41   

Dziękuję za uwagi - mamy w ten sposób komunikację dwukierunkową :wink:

ARGUS napisał/a:
Poza tym profile - podstawy wałków - nie za wąske?

może i tak ale niektórzy nie podpierają wałków :mrgreen:
ARGUS napisał/a:
no i przedni i tylny profil podstawy skomplikuje Ci troszke montaż śruby i napedu

oj tam po dziurce więcej ... a stabilniej
ARGUS napisał/a:
Bramę X/Z powinieneś zrobić przykręcaną do podstawy...

tak będzie - na razie stoi sobie luzem - brama ma otworki- będę kręcił śrubami - wersja nie spawana, bo jeszcze nie wiem gdzie środek wrzeciona wyjdzie ... :wink:
≈≈≈
po to zamieszczam ten materiał, by na bieżąco dowiadywać się o problemach w następnych etapach oraz o wadach których ja nie dostrzegam/z blogiem żartowałem :mrgreen: /. Na razie wszystko pomalowane na ładną zieleń. Montaż i dalesze prace czekają na znalezienie miejsca ;-) Ciasno mam i najpierw trochę porządków trzeba zrobić ... szukam też profilu do osi X - mam ciekawy pomysł ale mieszkam chyba w najgorszym miejscu w Polsce jeżeli chodzi o materiały :cry: i do czasu znalezienia w celu przyspieszenia testów będę stosował mat. zastępcze ... najwyżej zaczne zabawę od grawerek :wink:

Odpowiedz do tematu