|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Moje początki z CNC |
| Autor |
Wiadomość |
Marcin444
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2007-11-10, 14:21 Moje początki z CNC
|
|
|
| Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Mam kilka pytań odnośnie obrabiarek CNC. Dzisiaj ruszam z docinaniem płyt do mojej CNC. Aktualnie czekam na silniki typu : MINEBEA TYP - 17PM-K103-08W silniki są na 1,2 A i 6 przewodów. Mam pytanie czy wie ktoś jakie sterowniki do tego zastosować. Jeszcze tylko brakuje mi elektroniki. Czytałem troche na forum ale nie wiem jaki typ można zastosować. Znalazłem coś tego typu na świstaku http://www.swistak.pl/auk...sterownik-.html nie wiem czy takie coś by było dobre zauważyłem już pewną nieprawidłowość bo silniki mam na 24V a sterowniki max 18V. Proszę o porady. |
|
|
|
 |
DPosk
Stały bywalec

|
Wysłany: 2008-01-06, 22:43
|
|
|
Według mnie te sterowniki nie nadają się do maszyny cnc, pozwalają tylko na obracanie się osi silnika z regulacją preędkości a nie na sterowanie z LPT ilością kroków. Chyba że się mylę |
|
|
|
 |
KAJOS
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-02-12, 20:57
|
|
|
('Marcin444, ') Sterownik ze świstaka nie nadaje sie jak napisał już kolega('DPosk, ')
Jedynie możesz sobie podłączyć zamówione silniki i pokręcić w prawo w lewo,zmienić prędkość,sprawdzić moment trzymający... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|