|
|
| Autor |
Wiadomość |
M4ly
Znawca tematu (min. 60)

|
Wysłany: 2009-02-17, 12:32 MDF 550x450x200 DREWNO/METAL
|
|
|
Witam od roku buduje takie urządzono. Zanim ją zacząłem wałkowałem wiele koncepcji wygrała taka
Pole robocze : 550x450x200
napęd 2x 1.4 Nm 1x 1.1 Nm
Sterowniki 3x SSKB01
Śruba trapezowa TR16 + nakrętka z kasowaniem luzu poprzez sprężyny (jeszcze nie założone)
Śruba ułożyskowana jest na zwykłych łożyskach osadzonych w osadzeniach konstrukcji własnej wypalonych na laserku
Prowadnice rolkowe z kasowaniem luzu poprzez szpile budowlane
po założeniu stołu i osi Z będą dodatkowo usztywnione (aby się nie rozjeżdżały ) Narazie chodzą wyśmienicie
Frezarkę wykonałem na "dywanie" w domu. Jedyną pomocniczą rzeczą była możliwość wypalenia niektórych małych elementów na laserku. Wałki niestety zwykłe ale planuje zakupić precyzyjne. Śruby Tr również zataczane u tokarza brakuje mi jeszcze tulejek (pod łozyska)które nakręcę na zatoczoną końcówkę śruby
Płyty mdf niestety wierciłem ręcznie ( nie miałem wiertarki stołowej ) Do tego debil w hurtowni wyciął mi je nierówno
Chyba jedyny problem to będzie dokładność. Ciągle wydaje mi sie ze wszystko jest nie równo W jaki sposób najlepiej ustawić równoległość itp czy da sie to zrobić dodatkowo programowo?
Pozdrawiam
...aj trochę chaotycznie ten opis wyszedł
Zdjęcia
 |
|
|
|
|
 |
termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Lis 2005 Posty: 712 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 2009-02-17, 17:40
|
|
|
jeśli nie skontrujesz tych szpilek lub nie dasz specjalnego kleju to wszystko się rozpadnie po 5 minutach pracy no i ten kątownik trzymający łożyska powinien być zmieniony na ceownik
"wózek" w osi X powinien być tak na oko raz szerszy
konstrukcja trochę dziwna ale do drewna i grawerowania pewnie da rade |
|
|
|
|
 |
Jaszuk88
Specjalista poziom 2 (min. 300) amator cnc

Pomógł: 45 razy Dołączył: 14 Gru 2007 Posty: 555 Skąd: nasza galaktyka
|
Wysłany: 2009-02-17, 18:05
|
|
|
Mnie się bardzo podoba
Bardzo ciekawe rozwiązanie kasowania luzu na osi X, myślę, że dodatkowo trzeba zastosować nakrętki kontrujące aby zapobiec luzowaniu. Można dać ewntualnie nakrętki samokontrujące ( takie z kawałkiem tworzywa sztucznego wewnątrz )
W ostateczności pomalować gwint gęstą farbą nitro. Jedną stronę regulacji można całkowicie skręcić na siłę śrubami z podkładkami sprężynującymi a tylko jedną stronę wykorzystać do kasowania luzu. Prowadnice w mojej maszynce są wykonane w podobny sposób i znakomicie działają ( ja mam tylko nieco inną regulację luzu - na mimośrodach). Regulacja Kolegi jest fajna ponieważ można ją wykonać bez żadnego toczenia.
Estetycznie wykonana elektronika. |
|
|
|
|
 |
M4ly
Znawca tematu (min. 60)

|
Wysłany: 2009-02-17, 18:52 ..
|
|
|
Tak tak oczywiście kontra nakrętek będzie.
Mam pytanko co do dokładności
Nie mam tak długiej suwmiarki aby zmierzyć czy wszystko jest równe , odpowiednie wysokości itp W jaki sposób ostatecznie ustawia się maszynke? Jak byłem na praktykach w pewnej firmie to robili to takim zegarem który mierzył odchyłki na końcu i początku elementu
coś na podstawie siły nacisku.Jak to się nazywa
I jeszcze raz czy jest możliwość ustawienia w machu kasowania błędu prostopadłości osi? gdy nie będą idealnie prostopadłe?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Leoo
Lider FORUM (min. 2000)

Pomógł: 373 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 3890 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 2009-02-17, 19:12
|
|
|
| M4ly napisał/a: | Jak byłem na praktykach w pewnej firmie to robili to takim zegarem który mierzył odchyłki na końcu i początku elementu
coś na podstawie siły nacisku.Jak to się nazywa |
To jest czujnik mikrometryczny.
Wałki w osi stolika są za szeroko, trudno będzie uzyskać sztywności na "przekoszenie".
Łożyska w osi Z oczywiście można umocować na ceowniku ale nadal będą pracowały krawędzią bieżni. Znacznie lepiej będzie umocować je na kątowniku (kątem prostym w stronę wałka) co zapewni styk w środku bieżni, znacznie lepszą współpracę z powierzchnią prowadnicy i wydłuży żywotność. Widzę, że Kolega ma dostęp do spawarki, więc problemów nie powinno być.
Na koniec pytanko: czy nakrętki trapezowe są z brązu? |
|
|
|
|
 |
M4ly
Znawca tematu (min. 60)

|
Wysłany: 2009-02-17, 19:33 ...
|
|
|
Niestety nakrętki są stalowe. Ale z czasem je wymienię na brązowe lub z tworzywa
A ja jeszcze raz czy jest możliwość kasowania programowego błędu gdy np na długości 500mm jest odchyłka 1mm tzn osie nie są idealnie prostopadle |
|
|
|
|
 |
sasii
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Pomógł: 14 razy Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 299 Skąd: Świdwin
|
Wysłany: 2009-02-18, 00:29
|
|
|
| M4ly napisał/a: | | A ja jeszcze raz czy jest możliwość kasowania programowego błędu gdy np na długości 500mm jest odchyłka 1mm tzn osie nie są idealnie prostopadle |
nie (i nie wiem jak to sobie wyobrażasz kasowanie błędu )
możesz skasować luz nakrętki
i tak jak kolega wyżej lepszy by był ceownik lub 2 kątowniki
i daj trochę więcej odstępu miedzy łożyskami |
|
|
|
|
 |
ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)

Pomógł: 87 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 1314 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2009-02-18, 01:00
|
|
|
Na tym zdjęciu z Kasowaniem luzu na nakrętce - to mniemam oś "Z"
Jak zamontujesz mocowanie wrzeciona to nie będziesz miał dostepu do kasowania luzu
poza tym jeśli zostawisz łożyska śrub napędowych tak jak są na zdjęciach to w czasie pracy zaczną sie przesuwać w mocowaniach
Od strony silnika łożyska muszą sie "trzymać śruby" nakętki albo pierścienie
nie mogą być tylko wciśnięte na śrubę bo zatoczenie masz zrobione dłuższe niż potrzeba i nic nie ogranicza łożyska na wałku |
|
| Ostatnio zmieniony przez ARGUS 2009-02-27, 00:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
M4ly
Znawca tematu (min. 60)

|
Wysłany: 2009-02-26, 23:06 ...
|
|
|
zmontowałem już oś Y i mam dziwny problem na śrubie występuje mi bicie
Czym możne to być spowodowane nieosiowoscią zatoczenia? nieosiowoscią zatoczeń?
czy porostu krzywizna śruby
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Leoo
Lider FORUM (min. 2000)

Pomógł: 373 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 3890 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 2009-02-27, 11:11
|
|
|
| M4ly napisał/a: | | Czym możne to być spowodowane nieosiowoscią zatoczenia? nieosiowoscią zatoczeń? |
Tak, trzeba reklamować u tokarza.
Zataczanie śruby bez oprawki (przeciętej nakrętki) lub centrowania tak się właśnie kończy. |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|