|
Duży router do wycinanie wzorów w płycie wiórowej do stelaży |
| Autor |
Wiadomość |
farmero
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-01-10, 11:06 Duży router do wycinanie wzorów w płycie wiórowej do stelaży
|
|
|
| Chciałbym zbudowac maszynkę o sporych rozmiarach do wycinania kształtów do stelaży mebli tapicerowanych. Może ktoś ma plany i rady dla początkującego fana maszyn cnc. Z góry dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
pukury
Specjalista poziom 3 no i co teraz ?

Pomógł: 76 razy Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 1639 Skąd: kraków
|
Wysłany: 2008-01-10, 11:58
|
|
|
| witam !! poszukaj na forum - było o takich ( i podobnych ) maszynkach wiele . możesz również znaleźć Kol. bartussa1 ( o ile pamiętam nicka ) - on robił takie duże formaty i ma zdaje się plany do sprzedania . pozdrawiam !! |
_________________ pukury - bez majzla i młota to nie jest robota !! |
|
|
|
 |
rockykon
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2008-01-10, 12:02
|
|
|
| Cytat: | | sporych rozmiarach |
Na początek będziesz potrzebował trochę części i trochę czasu, części oczywiście będą musiały by specjalne, a nie zwyczajne
ps do sporej maszyny wystarczą średnie częsci
podaj jakies dokładniejsze wymagania ? niezbędne pole robocze, gabaryty detali do obrobki, ma to byc maszyna max oszczędnościowa, czy taka która będzie na siebie zarabiać,
zakładam ze obrabiał będziesz tylko drewno,
a pyzatym zachęcam do lektury forum ! 90 % twoich pytań juz ktoś zadał |
|
|
|
 |
farmero
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-01-10, 15:59
|
|
|
| MOJA MASZYNA MIAŁA BY WYMIARY OKOŁO 2X2.5 METRA NIE MUSI BYC TO MASZYNA O SUPER DOKŁADNOŚCI BO MILIMETR W TE LUB W TAMTA STRONE NIE BEDZIE ROBIŁ WIELKIEJ RÓŻNICY. WIEM ZE TO BRZY MI DOŚ MAŁO PROFESJONALNIE ALE NIE JEST MI POTRZEBNA SUPER DOKŁADNOŚĆ TYLKO SZYBKOŚĆ WYCINANIA (NAPRAWDE SZYBKO). CZYTAM FORUM I MYSLE ZE JUŻ NIEDŁUGO ZACZNE COŚ DZIAŁAC. |
|
|
|
 |
pukury
Specjalista poziom 3 no i co teraz ?

Pomógł: 76 razy Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 1639 Skąd: kraków
|
Wysłany: 2008-01-10, 16:21
|
|
|
witam !! zacznij od pisania małymi literami . pewnie że poczytaj . przy wymaganej dokładności może napęd na paskach zębatych byłby odpowiedni ? Jedno jest pewne - jeżeli masz zamiar wycinać szybko i duże to wrzeciono plus falownik Cię raczej nie minie . kosztuje to trochę ale przy zastosowaniach profesjonalnych ( a o to chyba chodzi ) raczej musi być . jakieś frezarki z allegro po 250pln nie dadzą rady - dym i po sprawie . może narysuj jakąś koncepcję to pewnie się kol. wypowiedzą i doradzą to i owo . pozdrawiam !! |
_________________ pukury - bez majzla i młota to nie jest robota !! |
|
|
|
 |
rockykon
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2008-01-10, 17:25
|
|
|
Ja ( jak zawsze) jeśli chodzi o szybkość proponowalbym zamocowanie servomotorów tak ze 200 W, do tego chyba dobrym rozwiązaniem były by zębatki,
jeśli chodzi o wrzeciono to nie musi być to chyba żadne super hiper, wiec może przerobić jakiś silnik AC kilka kW, ale bez falownika raczej sie nie obędzie w tysiaku powinieneś się zmieścić |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 49 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1818 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-01-10, 18:04
|
|
|
| farmero napisał/a: | | OKOŁO 2X2.5 METRA NIE MUSI BYC TO MASZYNA O SUPER DOKŁADNOŚCI BO MILIMETR W TE LUB W TAMTA STRONE NIE BEDZIE ROBIŁ WIELKIEJ RÓŻNICY. WIEM ZE TO BRZY MI DOŚ MAŁO PROFESJONALNIE ALE NIE JEST MI POTRZEBNA SUPER DOKŁADNOŚĆ TYLKO SZYBKOŚĆ WYCINANIA (NAPRAWDE SZYBKO) |
listwy zebate (1mm na całym polu roboczym bez problemu)i wcale nie trzeba dawać serwonapędów, temat przerobiłem na plazmie - predkośc pozycjonowania max 30m/min, ale zeby klient za szybko nie rozwalił dałem 10m/min, poza tym wrzeciono przynajmniej Elte 3kW i falownik , nie ma co eksperymentowac z jamnikami itp skoro ma to troche posłuzyć
aktualnie składam ploter z polem 2x3m ale ten akurat ma byc dokładny |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
farmero
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-01-11, 16:07
|
|
|
| Znalazłem fajną maszynkę w której zastosowano napęd na łańcuchach (zamiast listwy zębatej). Pomysł wydaje mi sie bardzo ciekawy tylko jest to zastosowane w wypalarce plazmowej. Nie wiem czy zda to egzamin w mojej maszynie. Co o tym myslicie??? |
|
|
|
 |
rockykon
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2008-01-11, 21:41
|
|
|
| przekładnia łańcuchowa nie daje przełożenia synchronicznego, czemu nie pasy zebate ? |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 49 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1818 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2008-01-12, 15:29
|
|
|