Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Wypalarka plazmowa , uruchomienie
Autor Wiadomość
Tadeusz34 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-03-25, 08:22   Wypalarka plazmowa , uruchomienie

Witam kolegów
jakiś czas temu wpadłem na pomysł wykonania wypalarki plazmowej o wymiarach 2200/3200 i jak pomyślałem tak zrobiłem na tą chwile stoi maszyna wykonana jeszcze w wersji do "dopieszczenia"
Mechanika:
konstrukcja spawana stalowa (sztywna)
prowadnice oś Y hiwin pod spodem przykręcona listwa zębata moduł 2
oś X i Z profil aluminiowy 150*60 prowadnica hiwin i listwa zębata moduł 2 wszystkie zębatki mają po 14 zębów.

Elektronika Silniki oś Y dwa po 4,6 Nm, oś X jeden 4,6 Nm oś Z jeden 1,9 Nm
Sterownik i płyta główna z firmy cncprofi do tych silników.
całośc uruchomiona na Mach 2.

Po odpaleniu układu i przy dość fajnych przejazdach silniki pracują ładnie ale jak zaczynam pracowac na parametrach cięcia silniki zaczynają drgać i zacjowują sie tak jak by wpadały w rezonans, bawiłem się ustawieniami (pełny krok , pół krok) i nic to nie daje,albo ma szybkie prędkości dojazdowe i podskakuje przy prędkościach pracy lub wolno jedzie i troszkę mniej drga przy prędkościach pracy.
Z poamirów faktycznego przesunięcia wynikają błędy ( podaję przesuń o 1 mm w programie a czujnik zegarowy przymocowany do wózka pokazuje 0,9 mm )
Może ktoś z forumowiczów miał podobne kłopoty i wie jak to rozwiązać

Jeśli będzie zainteresowanie tematem dołącze zdjęcia

Leoo 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-03-25, 15:19   

Półkrok to zbyt mały podział dla tak mocnych silników. Przynajmniej 1/8, czy nawet 1/16 a drgania ustąpią i listwy napędowe dłużej wytrzymają. Fotki, jak i linki do sprzętu, wskazane są nawet bez zainteresowania. Zdjęcia najlepiej wkleić do albumu (muszą być w pionie).

Tadeusz34 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-03-25, 17:41   

Właśnie testujemy przy 1/64 ale coś nie bardzo to idzie, najprawdopodobniej błędnie będą wykonane zębatki (bicie) i chyba to będzie przyczyną "szarpania"
Mam jeszcze pytanie jak w Mach2 ustawić zjazd do bazy ? czy on ma ustawione krańcówki jako baza czy wpisuje mu się to na sztywno ?

kemot 
Sympatyk forum poziom 2
kemot

Wysłany: 2008-03-26, 07:11   

Jakimi sterownikami sterujesz krokówkami

Tadeusz34 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-03-26, 07:27   

sterowniki są z firmy www.cncprofi.eu 4,6 Nm STSK78 7,8A 20-80V 300kHz. Silniki pracują przy 5,6 A. Jeśli uda sie ustawić parametry dojazdu to znów na roboczyj bardzo trzęsie silnikiem. mam oś X zmontowana i przesuwa wózek a na biurku mam dwa silniki osi Y niezmontowane i na nich sprawdzam jak się zachowują bez obciążenia i efekt jest taki że bardo drgają

[ Dodano: 2008-03-27, 20:29 ]
witam
Jak się okazało diabeł tkwi w szczegółach, zleciłem zaprzyjaźnionemu zakładowi wykonanie zębatek no i je wykonali i nawet kasy nie chcieli za nie ( to był błąd bo jak bym za nie zapłacił to bym reklamował a tak klapa ) i jak się okazało to one po zainstalowaniu biły i to strasznie (jak przypuszczałem) dziś wykonałem sam na zakładzie wraz zaciskiem i jest bajka, bujam układ do prędkości ok 1m/s i szybszych i nic się nie dzieje, jest sztywno stabilnie. Jeszcze tylko żeby ktoś wytłumaczył mi jak w Mach2 ustalić bazę (miejsce z którego zaczynam prace) i jak skonfigurować go pod plazme i bedzie ok. Postaram się dziś do albumu dołączyć zdjęcia maszynki i filmik jak to chodzi.
Jeszcze jedno
Jak by ktoś potrzebował pomocy w wykonaniu detali do cnc (mechaniki) to oferuje pomoc wczesniej nie pisałem ale mam do dyspozycji nowe centrum o polu pracy 1000*500*600 i w ramach możliwości mogę pomóc

[ Dodano: 2008-03-28, 16:37 ]
Witam

Dodałem kilka nowych zdjęć do galerii. Za klika dni bedzie skończona maszyna to dołączę zdjęcie całości

Odpowiedz do tematu