|
Pomóżcie zbudować ploter do plazmy |
| Autor |
Wiadomość |
Krauze3
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2007-04-11, 16:11 Pomóżcie zbudować ploter do plazmy
|
|
|
| Witam, chciałbym zbudować ploter do plazmy (plazme już mam CEBORE 50) tylko nie wiem jak zabrać się za to:( nie mam planów, tylko dobre chęci. Mój ojciec ma firme zajmującą się obróbką metali więc nie ma zbytnio problemu z maszynami (tokarki, frezarki, gilotyna, giętarka, piły itd.) Jeśli będzie trzeba to mogę również jechać wypalić elementy laserem. Chciałbym zbudować ploter bo przydałby się w firmie. Mam znajomego technologa, który zna się troszke na maszynach CNC więć mam małe ułatwienie. Prosze was o pomoc w realizacji tego przedsięwzięcia, z góry dziękuje:) |
|
|
|
 |
artmachining
Sympatyk forum poziom 2

Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2007 Posty: 44 Skąd: Leszno
|
|
|
|
 |
czort
Specjalista poziom 1

Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 137 Skąd: kraków
|
Wysłany: 2007-04-11, 20:46
|
|
|
Witam
Mam podobną sprawę jak kolega wyżej.
Wiedz pole robocze 1600x3100mm (o 100 mm większe jak standardowy arkusz blachy chyba wystarczy )
Koszt części około 10000zł
Tak właściwie to co myślicie o takim wynalazku jak elektro hydrauliczny silnik krokowy (czyli silnik krokowy i hydrauliczny wzmacniacz momentu obrotowego )
Napęd na paskach zębatych (po obu stronach bramy i wałek spinający górą bramy )
Do napędu wózka też pasek zębaty i silnik krokowy |
|
|
|
 |
skoti
Specjalista poziom 3

Pomógł: 92 razy Dołączył: 28 Gru 2004 Posty: 855 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2007-04-12, 09:30
|
|
|
| czort napisał/a: | | Tak właściwie to co myślicie o takim wynalazku jak elektro hydrauliczny silnik krokowy (czyli silnik krokowy i hydrauliczny wzmacniacz momentu obrotowego ) |
Moze jakis link do tego wynalazku ? |
_________________ Jeśli uważasz ze moja odpowiedź zaoszczędziła Ci nieco czasu nie bój się wcisnąć przycisku "pomógl" . To naprawdę nie boli |
|
|
|
 |
Krauze3
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2007-04-12, 21:16
|
|
|
| Chciałbym aby pole robocze wynosiło 1500x3000 mm. Żadnych rysunków jeszcze nie posiadam i byłbym bardzo wdzięczny gdyby mi ktoś podesłał jakieś. O koszach narazie nie myślałem, ale bobla nie chce zrobic tylko porządny ploter. A może miałby ktoś na sprzedanie już gotowy ploter i chcialy sprzedać???? |
|
|
|
 |
Wodzu
Specjalista poziom 3

Pomógł: 10 razy Dołączył: 29 Lip 2006 Posty: 681 Skąd: z sasiedztwa
|
Wysłany: 2007-04-12, 21:24
|
|
|
Kimla ma napewno Taki zart, ale bartuss1 cos sprzedawal, jakies rysunki projektow udez do niego. |
_________________ Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu. |
|
|
|
 |
Arek D
Stały bywalec

Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Maj 2007 Posty: 45 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2007-05-31, 09:14
|
|
|
Krauze3 : jesli chce pan zbudować ową maszyne to zapraszam na strone firmy zakmet robią bardzo proste (az do przesady) maszyny choc musze przyznać że trwałe.... jutro mają mi na firmie wymienić z 2000X3000 na 3000X6000 zobaczymy co wymyslili nowego???
[ Dodano: 2007-05-31, 10:18 ]
a cena maszyny którą chce pan zbudować napewno nie bedzie wieksza niż 10000zl i napewno nie trzeba stosować żadnego wzmacniacza hydraulicznego to tylko skąplikuje budowe maszyny i podniesie cene wystarczy dobry krokowiec 3NM lub hmmmm servo |
_________________ gdzie młoteknie może tam kątówka pomoże :-} |
|
|
|
 |
czort
Specjalista poziom 1

Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 137 Skąd: kraków
|
Wysłany: 2007-05-31, 13:37
|
|
|
| Generalnie nie ma linku do tego wynalazku. Jest to po prostu silnik krokowy z hydraulicznym wzmacniaczem momentu obrotowego (działa na podobnej zasadzie co wspomaganie kierownicy ) i podobnież dawno dawno temu to stosowano (tak przynajmniej wyczytałem w książkach z lat 70 wtedy to była swego rodzaju nowość ) |
|
|
|
 |
Arek D
Stały bywalec

Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Maj 2007 Posty: 45 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2007-06-01, 00:20
|
|
|
| ciekaw jestem czy dokładność owego wynalazku mieści sie w normie i jaką siłe można wydobyć z tego....jeśli znajdzie pan coś to prosze podrzucić link to może coś sie stworzy hahahahahahaha |
_________________ gdzie młoteknie może tam kątówka pomoże :-} |
|
|
|
 |
|
|