|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Parametry do cięcia nierdzewki |
| Autor |
Wiadomość |
Przemekhpt
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2007-11-12, 16:53 Parametry do cięcia nierdzewki
|
|
|
Witam wszystkich, problem, który się pojawił dla większości z Was może wydawać się błachy. Otóż mam problem z wypalaniem blachy nierdzewnej 304 ( A2) gr.1,5mm. Program obsługujący wypalarkę WRYKRYS, parametry producenta i zadane otwory nie są okrągłe, zarówno te małe fi6 jak i te większe Widoczne wejscia i wyjscia palnika i ukosowanie. Czy znajdzie się jakaś mądra odp. na mój problem ? Pzdr
Wypalarka plazmowa nowa i czy takiej jakosci nalezy sie spodziewac ?? Co poprawic ( parametry ) |
_________________ Przemek |
|
|
|
 |
andula
Specjalista poziom 1

Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Cze 2004 Posty: 103 Skąd: Ruda Śl.
|
Wysłany: 2007-11-12, 21:52
|
|
|
skorygować wysokość, palnika nad blachą, zmniejszyć prędkość i prąd (o ile się da),
zmienić w programie tor wpalania , i ewentualnie czas na krótszy |
|
|
|
 |
pop9
Specjalista poziom 1

Pomógł: 18 razy Dołączył: 13 Lip 2006 Posty: 253 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2007-11-12, 22:22
|
|
|
| Ja bym jeszcze skorygował we wrykrysie wpalenie bez przejazdu i po łuku |
|
|
|
 |
Przemekhpt
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2007-11-14, 23:17
|
|
|
Wysylam parametry z prob na blasze 1.5mm czarny ocynk. Poradzcie. Efekt jak opisywalem wyzej.
Pzdr i dziekuje za odp.
[ Dodano: 2007-11-16, 00:26 ]
Witam, dzisiaj znowu podchodzilem do tematu nierdzewki 1,5mm jakosc tragiczna. Czy tego nalezy sie spodziewac po plazmie. Gdzies czytalem ze jakosc do 5mm jak laser i chyba to mnie zmylilo. Wiec narazie poza cieciem cinkich blaszek pod wentylacje ( z tragiczna jakoscia ) nie mam co rzucac sie na nierdzewke. Gdyby ktos kiedys to przeczytal i poradzil, to wielkie dzieki.
Pzdr
12112007098.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 83 raz(y) 42,14 KB |
|
_________________ Przemek |
|
|
|
 |
pawel26
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-02-03, 23:23
|
|
|
| witam moim zdaniem zdecydowanie za duza predkosc palenia bardzo wazna jest wysokosc palnika uzywasz specjalnych dysz i elektrod do kwaski ? przy paleniu nierdzewki stosuje sie gazy argon wodor i azot pozdrawiam |
|
|
|
 |
RoboVan
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-02-07, 21:18
|
|
|
| Uciekła mi gdzieś nazwa Twojego źródła plazmy... jeśli tniesz blachę 1,5 mm to w zaleźności od źródła plazmy wysokość palnika nad materiałem może się wahać między 2-3 mm. Przy cienkiej blasze i braku stabilizatora palnika (dysk do cięcia cienkich blach) dość trudno utrzymać prawidłową wysokość palnika nad odkształcającą się blachą... Jeszcze jedna rzecz rzuciła mi się na tapetę: stosuj raczej prostopadłe przebicia przy otworach, w menu maszyny /plazma jest opcja określająca chyba czas wygaśnięcia łuku plazmowego, zastosuj np. 1,5 mm "przejazd" we Wrykrysie, łuk plazmowy będzie wygaszany w momęcie startu ostatniego bloku programu, któym będzie "przejazd" Oczywiście wyjazd palnika = 0 To powinno wyeliminować charakterystyczny rowek po wjeździe łuku na krawędź otworu. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|