Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Najlepsze oprogramowanie CAM dla wypalarek plazmowych
Autor Wiadomość
chrisz1796 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-01-31, 21:56   

no to jestem po testach RADAN`a i SIGMY

po kolei:

RADAN:
minusy:
- nesting przeciętny, brak możliwości robienia szyków, ocena 6/10
- mozliwość palenia kilku elementów (krążków) za 1 wpaleniem w automacie - brak, ocena 0/10
- gospodarka odpadami słabiutka ocena 1/10

Ogólna ocena programu uwzględniająca cenę i możliwości 2/10 IMHO
program dobry może dla wkrawarek i laserów

SIGMAnest
minusy:
- płacimy m.innymi za rodzaje (typy) nestingów,
- w przypadku nestigu okręgów program spisał się przeciętnie
- mozliwość palenia kilku elementów (krążków) za 1 wpaleniem w automacie - brak, ocena 0/10
- gospodarka odpadami średnia ocena 6/10

Ogólna ocena programu uwzględniająca cenę i możliwości 5/10 IMHO
Na "plus" muszę powiedzieć, że Panowie od Sigmy już 2 problemy rozwiązali i pracują nad kolejnymi. Niestety na razie jako jedyna firma coś robi dla klienta, inne firmy obiecywały....

Proszę pamiętać że moja ocena nie jest obiektywna, szukam programu wysoce produktywnego, który przyspieszy i ułatwi pracę technologowi a nie tylko "urozmaici" :P

pozdrawiam i czekam na dalsze propozycje
Prywatna galeria

boy 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2008-02-01, 13:35   

Używam FastCAM'a i Lanteka.

FastCAM to bardzo prosty i tani program, nie ma w ogóle gospodarki odpadami, automatyczny nesting - bez komentarza, używam prawie cały czas układania szykiem. Krótko mówiąc, FastCAM'em wygenerujesz program cnc, ale jeżeli potrzebujesz automatu to:

Lantek - pełna gospodarka materiałowa, szybki i dokładny nesting automatyczny, możliwość zarządzania całą produkcją związaną z wypalarkami, od zamówienia do transportu do klienta. Ma wbudowaną bazę gotowych kształtek wentylacyjnych wg normy DIN (łącznie z zakładkami, liniami gięć itp.). Program profesjonalny, ale cena to około 40 tyś zł.

Alma - miałem niedawno prezentację, z tego co pokazywali, program wyglądał ciekawie, tańsza wersja Lanteka, chociaż prostrza, ale też mniej rozbudowana. Całkiem przyjemny program.
Prywatna galeria

chrisz1796 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-02-01, 17:45   

witam,

zgodze się że landtek ma najlepszą gospodarkę materiałową z opisywanych i całkiem ciekawą bazę danych do obsługi produkcji

ale nie spełnia pozostałych kryteriów przeze mnie wymaganych :)

czy FASTCAM jest tani? IMHO nie, kosztuje ok 10kpln ale mogę się mylic

pozdrawiam
Prywatna galeria

boy 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2008-02-02, 09:38   

Dokładnie tyle kosztuje FastCAM. Znajdź tańszy, jeżeli ten jest drogi...

Jeżeli Lantek nie spełnia Twoich wymagań, to możesz nie szukać dalej, nie znajdziesz. A z tego co napisałeś, wymagania te są bardzo niewielkie, nesting krążków i palenie za jednym przebiciem...w autocadzie można taki program w 3 minuty zrobić.
Prywatna galeria

pop9 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-02-03, 10:35   

Nie ma co Wrykrys jest tańszy, ale nie polecam kupna u polskich dystrybutorów straszni zdziercy!!
Prywatna galeria

pawel26 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-02-03, 23:30   

witam wrykrys powinien spelnic twoje oczekiwania do tego demo mozna pobrac za darmo za strony producenta jest po polsku i ma wbudowany modul cad ktorego nie polecam :) jedynym ograniczeniem jest to ze nie mozna przeniesc kodu na maszyne
pozdrawiam
Prywatna galeria

chrisz1796 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-02-05, 20:24   

siemka

rozumiem kolego boy że już wszystko przetestowałeś? to oceń proszę testowane produkty

co do kwestii moich wymagań: żeczywiście uważam za niewielkie, wręcz podstawowe i chole... jas... żaden program nie spełnia moich możliwości?:)

proponuję nesting krążków fi 111, odległość między detalami 9mm, od krawędzi 6 mm, a wymiar arkusza to 1500 x 3000

Jak palić kilka elementów za jednym wpaleniem to ja wiem doskonale, szukam automatu,

a swoją drogą to wiekszosc firm oferowala ta mozliwosc a jak przyszlo co do czego to :mrgreen:

moze kolego boy np na pw pokazesz sposob na np 3 krazki?

sorry za brak polskich znakow ale corke mam na rece

pozrdo4all
Prywatna galeria

pop9 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-02-06, 07:33   

Chylę czoło przed kolegą Chris!!!!! Odwala kope roboty testuje softy za kolesi, którzy powinni to wiedzieć jak handlują takim softem!! Nieoceniona skarbnica wiedzy o CAMie do wycinarek!!
Prywatna galeria

RoboVan 
Sympatyk forum poziom 1

Wysłany: 2008-02-07, 21:00   

Wrykrys, faktycznie jest dość uniwersalnym programem. Cad jest drętwy i nieintuicyjny ale za to bank odpadów, nesting, przebicia, aktualizacje za darmo i cena bijąca np. Lanteka na głowę.
Prywatna galeria

romstal 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-05-26, 17:51   

Witam czy byłby ktoś tak miły i podał mi jaki program mógł bym zastosować do sterowania wpalarką plazmową.
Chodzi mi o program w miare profesjonalny ale niezbyt drogi z góry dzięki.
Prywatna galeria

Odpowiedz do tematu