|
Najlepsze oprogramowanie CAM dla wypalarek plazmowych |
| Autor |
Wiadomość |
chrisz1796
Znawca tematu

Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2007 Posty: 62 Skąd: Bromberg
|
Wysłany: 2008-01-31, 21:56
|
|
|
no to jestem po testach RADAN`a i SIGMY
po kolei:
RADAN:
minusy:
- nesting przeciętny, brak możliwości robienia szyków, ocena 6/10
- mozliwość palenia kilku elementów (krążków) za 1 wpaleniem w automacie - brak, ocena 0/10
- gospodarka odpadami słabiutka ocena 1/10
Ogólna ocena programu uwzględniająca cenę i możliwości 2/10 IMHO
program dobry może dla wkrawarek i laserów
SIGMAnest
minusy:
- płacimy m.innymi za rodzaje (typy) nestingów,
- w przypadku nestigu okręgów program spisał się przeciętnie
- mozliwość palenia kilku elementów (krążków) za 1 wpaleniem w automacie - brak, ocena 0/10
- gospodarka odpadami średnia ocena 6/10
Ogólna ocena programu uwzględniająca cenę i możliwości 5/10 IMHO
Na "plus" muszę powiedzieć, że Panowie od Sigmy już 2 problemy rozwiązali i pracują nad kolejnymi. Niestety na razie jako jedyna firma coś robi dla klienta, inne firmy obiecywały....
Proszę pamiętać że moja ocena nie jest obiektywna, szukam programu wysoce produktywnego, który przyspieszy i ułatwi pracę technologowi a nie tylko "urozmaici"
pozdrawiam i czekam na dalsze propozycje |
|
|
|
 |
boy
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-02-01, 13:35
|
|
|
Używam FastCAM'a i Lanteka.
FastCAM to bardzo prosty i tani program, nie ma w ogóle gospodarki odpadami, automatyczny nesting - bez komentarza, używam prawie cały czas układania szykiem. Krótko mówiąc, FastCAM'em wygenerujesz program cnc, ale jeżeli potrzebujesz automatu to:
Lantek - pełna gospodarka materiałowa, szybki i dokładny nesting automatyczny, możliwość zarządzania całą produkcją związaną z wypalarkami, od zamówienia do transportu do klienta. Ma wbudowaną bazę gotowych kształtek wentylacyjnych wg normy DIN (łącznie z zakładkami, liniami gięć itp.). Program profesjonalny, ale cena to około 40 tyś zł.
Alma - miałem niedawno prezentację, z tego co pokazywali, program wyglądał ciekawie, tańsza wersja Lanteka, chociaż prostrza, ale też mniej rozbudowana. Całkiem przyjemny program. |
|
|
|
 |
chrisz1796
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-02-01, 17:45
|
|
|
witam,
zgodze się że landtek ma najlepszą gospodarkę materiałową z opisywanych i całkiem ciekawą bazę danych do obsługi produkcji
ale nie spełnia pozostałych kryteriów przeze mnie wymaganych
czy FASTCAM jest tani? IMHO nie, kosztuje ok 10kpln ale mogę się mylic
pozdrawiam |
|
|
|
 |
boy
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-02-02, 09:38
|
|
|
Dokładnie tyle kosztuje FastCAM. Znajdź tańszy, jeżeli ten jest drogi...
Jeżeli Lantek nie spełnia Twoich wymagań, to możesz nie szukać dalej, nie znajdziesz. A z tego co napisałeś, wymagania te są bardzo niewielkie, nesting krążków i palenie za jednym przebiciem...w autocadzie można taki program w 3 minuty zrobić. |
|
|
|
 |
pop9
Specjalista poziom 1

Pomógł: 18 razy Dołączył: 13 Lip 2006 Posty: 237 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2008-02-03, 10:35
|
|
|
| Nie ma co Wrykrys jest tańszy, ale nie polecam kupna u polskich dystrybutorów straszni zdziercy!! |
|
|
|
 |
pawel26
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-02-03, 23:30
|
|
|
witam wrykrys powinien spelnic twoje oczekiwania do tego demo mozna pobrac za darmo za strony producenta jest po polsku i ma wbudowany modul cad ktorego nie polecam jedynym ograniczeniem jest to ze nie mozna przeniesc kodu na maszyne
pozdrawiam |
|
|
|
 |
chrisz1796
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-02-05, 20:24
|
|
|
siemka
rozumiem kolego boy że już wszystko przetestowałeś? to oceń proszę testowane produkty
co do kwestii moich wymagań: żeczywiście uważam za niewielkie, wręcz podstawowe i chole... jas... żaden program nie spełnia moich możliwości?:)
proponuję nesting krążków fi 111, odległość między detalami 9mm, od krawędzi 6 mm, a wymiar arkusza to 1500 x 3000
Jak palić kilka elementów za jednym wpaleniem to ja wiem doskonale, szukam automatu,
a swoją drogą to wiekszosc firm oferowala ta mozliwosc a jak przyszlo co do czego to
moze kolego boy np na pw pokazesz sposob na np 3 krazki?
sorry za brak polskich znakow ale corke mam na rece
pozrdo4all |
|
|
|
 |
pop9
Specjalista poziom 1

Pomógł: 18 razy Dołączył: 13 Lip 2006 Posty: 237 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2008-02-06, 07:33
|
|
|
| Chylę czoło przed kolegą Chris!!!!! Odwala kope roboty testuje softy za kolesi, którzy powinni to wiedzieć jak handlują takim softem!! Nieoceniona skarbnica wiedzy o CAMie do wycinarek!! |
|
|
|
 |
RoboVan
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-02-07, 21:00
|
|
|
| Wrykrys, faktycznie jest dość uniwersalnym programem. Cad jest drętwy i nieintuicyjny ale za to bank odpadów, nesting, przebicia, aktualizacje za darmo i cena bijąca np. Lanteka na głowę. |
|
|
|
 |
romstal
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-05-26, 17:51
|
|
|
Witam czy byłby ktoś tak miły i podał mi jaki program mógł bym zastosować do sterowania wpalarką plazmową.
Chodzi mi o program w miare profesjonalny ale niezbyt drogi z góry dzięki. |
|
|
|
 |
|
|