|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Jakie prowadnice/łożyska liniowe/itd.??? |
| Autor |
Wiadomość |
I.Q.
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2006-05-10, 22:17 Jakie prowadnice/łożyska liniowe/itd.???
|
|
|
Witam
Jestem nowy na tym forum a odnosnie wypalarek CNC to znam tylko ogólne zasady ich działania. Nurtuje mnie jednak kilka pytań i mam nadzieje, że pomozecie mi je wyjasnic:
Pierwsze, i najważniejsze, dotyczy sposobu przesuwania liniowego: lepiej za pomocą łożysk liniowych, prowadnic, pasków zębatych czy jeszcze jakoś inaczej???
Drugie pytanie dotyczy samego sterowania palnikiem, a konkretniej tym, kiedy palnik ma wycinac a kiedy ma się wyłączyc, w jaki sposób mozna to rozwiązać???
Dziekuje z góry za odpowiedzi i przepraszam, jesli wyrażałem sie niezbyt fachowo, ale tak jak mówie - to dopiero moje pierwsze kroki.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
anoda
Specjalista poziom 2

Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Gru 2004 Posty: 472 Skąd: P?ock
|
Wysłany: 2006-05-11, 15:26
|
|
|
Wybór rozwiązania konstrukcji zależy:
- od dokłądności jaką chcesz osiągnąć
- przeznaczenia urządzenia
- posiadanych zasobów iśrodkow technicznych
Oczywiście to wszystko jest mało istotne jeżeli dysponuje się w ilościach mało ograniczonych następnym niezbędnym elementem czyli KASĄĄĄĄ.
Pytanie nasuwa podejrzenie , że interesuje Cię wypalarka. Sterownik w odpowiedni sposób musi reagować na komendę "opuść palnik" aby zrealizować iniscjcję palenia blachy. |
_________________ Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych. |
| Ostatnio zmieniony przez anoda 2006-05-20, 08:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
I.Q.
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2006-05-13, 22:46
|
|
|
Dzieki za zainteresowanie.
Oczywiscie chodzi mi o wypalarke. Nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie: jak to jest z tym sterowaniem krokowym, o ile w przypadku jakichś listw zębatych czy pasków zebatych wiem jak to bedzie działać, to nie wiem jak to będzie w przypadku właśnie prowadnic liniowych. Będę wdzieczny jesli ktos mi wyjasni, na jakiej zasadzie odbywa się przekazanie napędu silniczka na ruch tych kuleczek w wózku.
Dzięki i pozdrawiam |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 49 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1818 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2006-05-13, 23:29
|
|
|
chwilowe wyłączenie palnika np acetylenowego mozna zorganizowac przez szybką ucieczke jądra od przestrzeni pracy, np 50 mm w Z do góry ...
jakby układu liniowego nie rozwiązał to trzeba go ochronic przed opryskami, napedy zaś kwestia przyśpieszeń, przy palniku acetylenowym wielkich nie ma, no chyba że max jądro i blacha 1 mm
co do prowadnic liniowych to co ma piernik do wiatraka bo nie rozumiem ?
prowadnice liniowe to takie wózki bez napedu, to łozyskowanie nośne, które pozwala obciążyć je jakąś tam siłą (tzw. nosnośc) jednoczesnie pozwalając sie przesunąc przy niewielkim zapotrzebowaniu mocy, a w zalezności od masy uzyskania przyspieszeń i hamowania w stosunku do spodziewanego czasu obróbkowego, chociaz u nas chyba mało kto bierze go pod uwage ...
nie wiem jak inni, ale ja sie usmiałem i z całym szacunkiem prosze o wybaczenie |
_________________ jak pomogłem to wciskaj pomógł |
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

Pomógł: 87 razy Dołączył: 23 Sie 2005 Posty: 2592 Skąd: zapytaj

|
Wysłany: 2006-05-14, 20:03
|
|
|
| I.Q. napisał/a: | | Pierwsze, i najważniejsze, dotyczy sposobu przesuwania liniowego: lepiej za pomocą łożysk liniowych, prowadnic, pasków zębatych czy jeszcze jakoś inaczej??? |
może zwykłe łożyska toczne jadące po szynie- stosuje to wielu producentów to przecież nie frezarka a tylko palnik który nie ma styku z materiałem w sposób ciągły..
| I.Q. napisał/a: | | Drugie pytanie dotyczy samego sterowania palnikiem, a konkretniej tym, kiedy palnik ma wycinac a kiedy ma się wyłączyc, w jaki sposób mozna to rozwiązać??? |
Detal musi posiadać miejsce na wpalenie np: po prostej lub po łuku oraz niewielkie wyjscie z materiału . Oczywiście sama droga wpalenia jak i wyjscia musi być uwzględniona tzn. np: od grubości blachy
ewentualnie zobacz tu na przykładową maszyne :
http://www.hobbycnc.hu/En...ontrol=no-cache |
_________________ Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... to nacisnij POMÓGŁ :] |
|
|
|
 |
I.Q.
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2006-05-19, 22:49
|
|
|
Dzięki wszystki.
At bartuss1: wybaczam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|