|
Angaż |
| Autor |
Wiadomość |
rpiechota
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-05-31, 20:16 Angaż
|
|
|
możecie napisać jakie macie angaże pracując na wypalarce .
ja sie dochodzę ze swoja firma żeby mi zmienili angaż bo jestem cały czas monterem a pracuje 1.5 roku na wypalarce ECKERTA. Chciałem żeby zmienili na jakiegoś operatora cnc itp. Ale w kadrach powiedzieli ze nie ma takich angażów i zmienia na jakiś pochodnych spawacza , zaśmiałem sie i wyszedłem |
|
|
|
 |
ma555rek
Znawca tematu

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 76 Skąd: nie ważne
|
Wysłany: 2008-05-31, 21:02
|
|
|
Możliwe ze zakład ma ogólne warunki zatrudnienia jako zestaw staryfikowanych stanowisk z siatką płac - i to na tyle dawno opracowanych że zwyczajnie stanowisko operatora nie wystepuje - wtedy dla jednego "akuratnego " pracownika zaden szef nie zdecyduje o aktualizacji tego czegoś - potrzebnego administracji, nie pracownikom.
Ale zgodnie z kodeksem pracy musi być na piśmie określony zakres obowiązków z opisem czynności dla danego stanowiska - coś takiego w pózniejszym świadectwie pracy może być podstawą do dookreślenia kwalifikacji - jako załacznik do rubryki "zajmowane stanowisko"
Warto się upomnieć o taki opis obowiązków, teraz do tej roboty i na później.
Tylko może być tak że łatwiej będzie pozbyć się "awanturnika" niż taki dokument napisać. |
_________________ Pasjonat |
|
|
|
 |
undy
Sympatyk forum poziom 1

Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 31 Skąd: police
|
Wysłany: 2008-05-31, 21:58
|
|
|
| no wlasnie u mnie jest podobna sytuacja. jest operatorem maszyny ktora pali plazma ale i rowniez wierci i wybija otwry i numery. z drogim operatorem zastanawialismy sie jak ma nazywac sie nasze stanowisko w firmie by nie pominac zadnej z wykonywanych czynnosci by pozniej miec papier w reszte europy..na dany typ maszyny. teraz jest operatorem wypalarki ale wypalarka acetylenowa a plazmowa to roznica. prosze o pomoc |
_________________ 1 w polsce operator Vernet Behringera Mag B 620- kupa zlomu za ogromna kase :F |
|
|
|
 |
pop9
Specjalista poziom 1

Pomógł: 18 razy Dołączył: 13 Lip 2006 Posty: 253 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2008-05-31, 22:05
|
|
|
| A oprócz tego może cały problem w tym, że jeśli wpisaliby wam tego operatora cnc plazmy zostaliby zmuszeni do pewnych świadczeń związku ze szkodliwością a i wcześniejsza emerytura sie należy!! |
|
|
|
 |
undy
Sympatyk forum poziom 1

Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 31 Skąd: police
|
Wysłany: 2008-05-31, 22:45
|
|
|
| pewnie tak, szkodliwe wieksze pieniadze mniej pracy ale i pewnie inne warunki pracy potrzebne. chodzi mi tylko jak powinien nazywac sie angaz dla tekiego stanowiska |
_________________ 1 w polsce operator Vernet Behringera Mag B 620- kupa zlomu za ogromna kase :F |
|
|
|
 |
ma555rek
Znawca tematu

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 76 Skąd: nie ważne
|
Wysłany: 2008-06-01, 08:04
|
|
|
| Żadne stanowisko nie może być dopuszczone do ruchu jeżeli nie jest opisane dla PIPu- a taki opis ma określone wymagania formalne - po prostu , pracodawcy nie wolno zatrudnić pracownika na stanowisku bez spełnienia formalnych wymogów. W razie czego inspekcja z pewnością "pomoże" takiemu pracodawcy w papierowych porzadkach. |
_________________ Pasjonat |
|
|
|
 |
jasioo
Sympatyk forum poziom 1

Pomógł: 3 razy Dołączył: 20 Lut 2008 Posty: 26 Skąd: Grudziadz
|
Wysłany: 2008-06-01, 08:06
|
|
|
operator wypalarki lub operator lasera zależy na czym pracujesz.
pracowałem w pewnej firmie gdzie mieli takie lasery i byłem zatrudniony na umowie jako "operator lasera"
teraz pracuję w innej i oni nie mają takiego stanowiska więc zatrudnili mnie jako ślusarz mimo tego że już dwa lata urzęduję na wypalarce. |
|
|
|
 |
Remen
Znawca tematu CośNaCodzień

|
Wysłany: 2008-06-02, 06:34
|
|
|
moj szef od kopa mi zmienil na "operator wypalarki sterowanej numerycznie" . powiedzial ze faktycznie trzeba ,zdaje sie, opinie bhpowca ale to nie byl problem. moze twoj szef sie boi ze za granice czmychniesz . poprosze przy okazji o informacje na temat warunkow pracy operatora tzn. swiadczenia zwiazane ze szkodliwosci itd . z gory dzieki
[ Dodano: 2008-06-02, 07:51 ]
a co do nazwy stanowiska to moze "ślusarz plazmowy" bądź "ślusarz laserowy" ? |
|
|
|
 |
jasioo
Sympatyk forum poziom 1

Pomógł: 3 razy Dołączył: 20 Lut 2008 Posty: 26 Skąd: Grudziadz
|
Wysłany: 2008-06-02, 17:06
|
|
|
| eee, nie żaden ślusarz, po prostu operator wypalarki |
|
|
|
 |
rpiechota
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-06-02, 21:28
|
|
|
wywalić mnie to nie wywala bo firma by stanęła ) ale w kadrach mi ściemniają ze nie ma wogole takiego zawodu. i mowi ze papiery są cały czas w warszawie(ale o co chodzi;)) ). ale to może być racja z tym co napisał POP9. wiąże sie to zwiększa stawka i wogole |
|
|
|
 |
|
|