|
Tokarka C4, pytanie o dźwignię. |
| Autor |
Wiadomość |
robertinus
Stały bywalec

|
Wysłany: 2007-12-30, 22:13 Tokarka C4, pytanie o dźwignię.
|
|
|
Zastanawia mnie przeznaczenie tej dźwigni uchylno - obrotowej umieszczonej po prawej stronie na boku suportu obok dźwigni załączania posuwu wzdłużnego w tokarce C4.
Czy to przypadkiem nie jest włączanie posuwu poprzecznego
http://www.siegind.com/Products/br-c4-lathe.htm
Szukałem na forum, ale niestety nie znalazłem nic na ten temat. |
_________________ Pozdrawiam!
Robert |
|
|
|
 |
easy2002
Specjalista poziom 3 easy

Pomógł: 162 razy Dołączył: 27 Lis 2004 Posty: 1603 Skąd: Gniew
|
Wysłany: 2007-12-30, 22:20
|
|
|
Witaj
Ten bardziej po prawej to pewnie zamek do gwintowania na śrubę
a ten wcześniej to przełączenie posuwu poprzecznego na wzdłużny i załączenie posuwu
Może ktoś kto ma tę tokarkę się wypowie ale ja jakbym projektował to tak bym zrobił
|
_________________ ... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie projektu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281 |
|
|
|
 |
robertinus
Stały bywalec

|
Wysłany: 2008-01-03, 22:14
|
|
|
Nikt nie miał okazji pracować na tej tokarce , może ktoś jednak wie co to za dźwignia i zechce się tą wiedzą podzielić
Tokarka niewielka, czyżby mimo to miała automatyczny posuw poprzeczny |
Robert |
|
|
|
 |
DZIKUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Kwi 2005 Posty: 1082 Skąd: ST. WOLA / W-WA
|
Wysłany: 2008-01-03, 22:43
|
|
|
| calkiem spoko ta tokarka, niby mala a ma 20mm przelot wrzeciona... da sie to kupic w pl? jesli tak, to za ile? |
|
|
 |
BYDGOST
Specjalista poziom 1

Pomógł: 17 razy Dołączył: 28 Wrz 2007 Posty: 139 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2008-01-03, 22:52
|
|
|
| Ja mam tokarkę koreańską i bardzo podobną dźwignię w tym samym miejscu i służy ona do załączania silnika w prawo lub w lewo. Chodzi mi o tę dźwignię po prawej, skierowaną nieco w dół. Natomiast dźwignia skierowana do góry załącza posuw , ale wzdłużny. Takie małe tokarki najczęściej nie mają mechanicznego posuwu poprzecznego. Piszę "najczęściej" bo jeden znajomy ma tokarkę stołową z napędzanym posuwem poprzecznym. |
|
|
|
 |
robertinus
Stały bywalec

|
Wysłany: 2008-01-09, 10:04
|
|
|
| BYDGOST napisał/a: | | jeden znajomy ma tokarkę stołową z napędzanym posuwem poprzecznym. |
Co to za tokarka , stołowa i z napędzanym posuwem poprzecznym , chciał bym poszukać czegoś o niej w necie. |
Robert |
|
|
|
 |
BYDGOST
Specjalista poziom 1

Pomógł: 17 razy Dołączył: 28 Wrz 2007 Posty: 139 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2008-01-10, 21:20
|
|
|
| robertinus napisał/a: |
Co to za tokarka , stołowa i z napędzanym posuwem poprzecznym , chciał bym poszukać czegoś o niej w necie. |
Tak bardzo już nauczyliśmy się, że wszystko chcemy tylko w necie znaleźć. Uprościłem sprawę i poszedłem na miejsce. Okazuje się, że ktoś zadał sobie trud i całą tokarkę wykonał samodzielnie. Napęd posuwu poprzecznego odbywa sie poprzez dwa koła zębate stożkowe. Pierwsze koło z wpustem przesuwane jest po śrubie pociągowej z rowkiem aż do pełnego zazębienia się z kołem drugim. Działa to jednocześnie jako sprzęgło. Obroty są małe więc jest to możliwe. Koło drugie zazębia się z kołem zębatym osadzonym na śrubie posuwu poprzecznego poprzez koło zębate pośrednie. I to wszystko. Gdy włączony jest posuw mechaniczny to niemożliwy jest posuw ręczny. |
|
|
|
 |
|
|