Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacja obrotów wrzeciona mini tokarki PROMA ML-240SE
Autor Wiadomość
Domkac 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2008-01-19, 19:57   Regulacja obrotów wrzeciona mini tokarki PROMA ML-240SE

Witam kolegów
Jestem posiadaczem mini tokarki PROMA ML-240SE , jest ona podobna do SM-250E.
Wykorzystuję ją w modelarstwie i majsterkowaniu. Przy drobnych elementach z materiałów miękkich zachowuje się dobrze. Ale mam problemy przy niskich obrotach, przy obróbce stali. Czy może ktoś posiada schemat elektronicznego regulatora obrotów do tej tokarki?
Czytając to forum to dla większości z Was moja tokareczka jest zabawką. Ale dla mnie jest wystarczająca, szczególnie ze względu na wielkośc i ciężar. Chciałbym jej pomóc w pracy przy niskich obrotach.
Może ktoś ma jakiś pomysł?

kwarc 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-01-19, 21:29   

jest na to rada. silnik trojfazowy + falownik. falowniki malej mocy mozna sasilac z sieci 220V. bedziesz mial duzy zakres regulacji obrotow. inne rozwiazanie ale bardziej klopotliwe
bo niema gotowych modulow do tego to silnik pradu stalego + regulator obrotow.ten drugi sposob zapewnia lepsze osiagi . kwarc

Domkac 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2008-01-19, 21:52   

Myślę nad takim rozwiązaniem, ale:
- kaszta wymiana silnika + falownik
- dotychczasowy silniczek mieści się w gabarytach tokarki, a jednak silnik 3-fazowy musiałby byc poza co wymusza zmianę przeniesienia napędu, zwiększa ciężar i wielkośc.
Dlatego to rozwiązanie traktuję jako ostatecznosc. Może ktoś mi udostępni schemat regulatora to przemyślę problem.

kwarc 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-01-19, 22:15   

jesli powaznie podchodzisz do tej modernizacji to moge ci podpowiedziec ze silniki pradu stalego maja wieksza moc w stosunku do wielkosci niz silniki na prad przemienny.ale moze jest inny sposob rowiazania tego problemu. zobacz dokladnie jaki silnik masz zamontowany i opisz go tutaj.moze bedzie on wspolpracowal z falownikiem.kwarc

prokopcio 
Specjalista poziom 1
plazma cnc

Wysłany: 2008-01-19, 22:26   

Domkac, co to znaczy bo nie bardzo rozumiem :

Domkac napisał/a:
Chciałbym jej pomóc w pracy przy niskich obrotach.

???

Domkac 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2008-01-20, 12:34   

do prokopcio:
ta tokareczka niedośc że jest mała to na dodatek ma silniczek 150W, a przy ustawieniu pokrętłem niskich obrotów brakuje jej mocy i w tym jest problem.

Nie posiadam do tej tokarki żadnej dokumentacji. Znalazłem jedynie, że podobna tj. SM-250E ma moduł sterujący FC1 250 J/230V i zastosowany silnik ZYT-150. Możliwe że jest to silnik prądu stałego. W najbiższych dniach spróbuję ten silnik obejżec to go opiszę.

prokopcio 
Specjalista poziom 1
plazma cnc

Wysłany: 2008-01-20, 13:32   

Jedyne co można zrobić (poza przerobieniem na przekładnie mechaniczne) to regulator mocy działający w zamkniętej pętli sprzężenia zwrotnego. Prościej mówiąc trzeba zrobić regulator mocy, który będzie działał zależnie od obrotów - jeśli spadają to regulator zwiększy moc. poczytaj na elektrodzie bo takie projekciki są gotowe a tutaj zajęło by dużo miejsca żeby to opisać dokładnie.

robertinus 
Stały bywalec

Wysłany: 2008-01-20, 15:29   

prokopcio napisał/a:
Jedyne co można zrobić (poza przerobieniem na przekładnie mechaniczne) to regulator mocy działający w zamkniętej pętli sprzężenia zwrotnego.

Czyli z generatorem tacho na osi silnika.
Inne wyjście to zastosowanie regulatora (silnik prądu stałego) regulującego nie amplitudę (jak większość tego typu urządzeń) a wypełnienie impulsów.
Efekt takiej regulacji obrotów można zobaczyć np we wkrętarkach akumulatorowych HILTI lub innych z górnej półki, tam uchwyt obraca się bardzo powoli a mimo to trudno jest go zatrzymać ręką.
Najprościej będzie więc wykonać regulator regulujący tylko wypełnienie impulsów przy zachowaniu amplitudy napięcia zasilającego.

Robert

kwarc 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-01-20, 16:13   

wydaje mi sie ze 150wat to zamalo aby toczyc stal.minimum to jakies 250 - 300 wat.
sa tanie silniki o mocy250 wat 24v do skuterow elektrycznych mozna znich wycisnoc chwilowo 500wat . z regulatorem na 24v niepowinno byc problemu.taki silnik kosztuje okolo 60zl na allegro .

Domkac 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2008-01-20, 17:08   

Dziękuję za zainteresowanie.
Ale mimo wszystko czekam, może ktoś ma w swoich zbiorach schemat elektronicznej
regulacji obrotów i mi to udostępni. Od pewnego czasu przeszukuję siec, a niestety Proma nic nie udostępnia.
Przebudowa napędu to ostatecznośc, chociaż niewykluczona.

Odpowiedz do tematu