Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Przeróbka tokarki uniwersalne na CNC.. Jak to zrobic??
Autor Wiadomość
faniron 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2006-07-17, 08:34   

Serva o momęcie znamionowym 0,68 Nm nie są znowu takie małe. Przy rozruchu mają z reguły ponad 2Nm i kręcą 4000-6000 obr/min. W mojej tokarce krokówki 1,89Nm ledwie dyszły, a max posów wynosił 500-600 mm/ min. Na servach 0,39Nm z przekładnią 2,4:1 kręcą 4000 mm/min. I nie gubią kroków. W/w serwo z enkoderem można kupić za 250-300PLN (używane).
Dobry, dobrze skonfigurowany servosterownik działa tak, że prakrycznie nie ma żadnego błędu między zadaną przez komputer pozycją, a pozycją rzeczywistą. I wcale nie jest taki drogi, jak wie się gdzie kupić.

ezbig 
Znawca tematu

Wysłany: 2006-07-18, 04:47   

faniron napisał/a:
Serva o momęcie znamionowym 0,68 Nm nie są znowu takie małe. Przy rozruchu mają z reguły ponad 2Nm i kręcą 4000-6000 obr/min. W mojej tokarce krokówki 1,89Nm ledwie dyszły, a max posów wynosił 500-600 mm/ min. Na servach 0,39Nm z przekładnią 2,4:1 kręcą 4000 mm/min. I nie gubią kroków. W/w serwo z enkoderem można kupić za 250-300PLN (używane).
Dobry, dobrze skonfigurowany servosterownik działa tak, że prakrycznie nie ma żadnego błędu między zadaną przez komputer pozycją, a pozycją rzeczywistą. I wcale nie jest taki drogi, jak wie się gdzie kupić.

Jasno tego nie określiłem, ale miałem na myśli silnik krokowe. Jestem elektronikiem, więc sterowanie mogę zrobić sobie tanio. Liczyłem, że i tanie silniki krokowe starczą. Zastanawiałem się teraz nad takimi z momentem 1 albo 1,9 Nm. Z tego co piszesz, wnioskuję, że za nisko mierzę. Ja obrabiam tylko alu i miedź.

faniron 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2006-07-18, 12:57   

Nie wiem co chcesz robić tą tokarką. Mnie wydawało się, że nie ważna jest prędkość posuwów, byle "sama" toczyła. I na początku byłem zadowolony. Ale gdy okazało się, że gubi kroki, a cykl toczenia trwa ponad siedem minut (manualnie dwazieścia pare) to zacząlem myśleć, że chyba nie o to mi chodziło. Teraz cykl w/w detału trwa 1,5 minuty, nie gubi kroków (nie trzeba każdego detalu dokadnie mierzyć, by sprawdzić czy wszystko gra). I TO MI SIĘ PODOBA.

ezbig 
Znawca tematu

Wysłany: 2006-07-18, 13:56   

Takie prędkości też by mi się podobały. Widzę, że muszę sobie w takm razie chwilowo odpuścić. Trzeba zebrać większe fundusze i kupić serwa. Chciałem sobie poeksperymentować, ale z sensem, bo zrobić przeróbkę i tylko patrzeć jak fajnie chodzi w drewnie to na razie dla mnie za drogo.

Tak na marginesie. Ciekawe czy samemu nie dałoby się serwa taniej zrobić. Dobry silnik DC z dużym momentem + enkoder na kliszy. Nie orientowałem się, ale sprawdzę. Czuję jednak, że dobre silniki bezszczotkowe też sporo kosztują i pewnie cena wyjdzie wyższa niż odpowiednio dobrane krokówki.

faniron 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2006-07-18, 14:08   

Ja włożyłem używane serva DC, moment znamionowy 0,39Nm, przy rozruchu 1,27Nm, 5000 obr/min, z enkoderem 250imp/kanał (sterownik widzi zbocza rosnące i opadające, co daje 1000 imp/obr) za 300PLN szt. Nie wiem czy samemu można to zrobić tak dobrze, jak firma która się w tym specjalizuje (Electrocraft) za takie pienądze. Sterownik 500 PLN.
Myślę, że to rozsądna cena za taki napęd.

czort 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2007-02-13, 16:24   

Witam
Zatem ja też mam plan przerobienia (w przyszłości i to nie najbliższej ) tokarki ze sterowaniem manualnym na cnc. Ma być to tokarka produkcyjna. Wiedz myślałem by zamiast śruby pociągowej wstawić śrubę toczną (zresztą do poprzecznego posuwu też ). Silnik z falownikiem (amputować całkowicie skrzynkę prędkości ewentualnie zostawić jedną dwójkę przesuwną ) a wymiana narzędzi ręczna (z tym że imaki szybko mocujący. Te imaki mają powtarzalność mocowania 0,01 więc wystarczy ) takie rozwiązanie wymiany narzędzi stosuje się w tokarkach cnc z Tarnowa . No i Serwonapędy (chodź myślałem też nad zastosowaniem silnika krokowego elektrohydraulicznego ale z tego co czytałem to nie najlepszy pomysł ). A w machu (2 lub 3 ) jest funkcja wyrównywania prędkości skrawania (jeżeli się ma falownik) na przykład przy toczeniu stożków i toczeniu z czoła ?? Czytałem też na forum o możliwości gwintowania w machu 3 więc można by było założyć enkoder.

pit202 
Specjalista poziom 3
RIP

Wysłany: 2007-02-13, 17:10   

Cytat:
Czytałem też na forum o możliwości gwintowania w machu 3 więc można by było założyć enkoder.

tak, ale do tego nie potrzeba enkodera, wystarczy 1 impuls na obrót ( np. transoptor szczelinowy ) , mach i tak nie potrafi mądrze skorzystać z enkodera, jakby podłączyć serwo zamiast silnika głównego można by używać jako osi "C" przy narzędziach napędzanych :) wtedy enkoder na wrzecionie ma wg mnie sens.

rudzik6 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2007-02-13, 21:29   

ERNEST KUCZEK napisał/a:
fotka z internetu. przerobiona manualna na cnc
trzecia oska uzyta do zmiany narzedzi

[ Dodano: 2006-04-22, 02:15 ]
zestaw tokarkowy do zmiany narzedzia tez z internetu.

O..tym można też frezowac CNC w suporcie zamocowac obrabiany detal, a w uchwycie frez ... chyba tez tak sobie zrobię..kiedyś;)

Wiesiek

czort 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2007-02-14, 16:04   

" , mach i tak nie potrafi mądrze skorzystać z enkodera" Nie wątpię w to wszak pozwoli Pan że zapytam dlaczego ??

bartuss1 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2007-02-14, 17:17   

mi dopiero klient zaproponował przeróbkę - takiej tokareczki troche wiekszej od TUG 48.
filozofia cała opierałaby sie na tym że wszystkie bebechy wylatują - zostaje tylko suport wrzeciono i konik.
na suporcie zamocowana brama z elektrowrzecionem, dodatkowo wrzeciono na krokowcu jako 4 oś - detal obrabiany jak w tokarce ale z obrotem kątowym.
jedyny problem jaki mi sie nasuwa to jak te kilka ton zdjąc z samochodu ...

Odpowiedz do tematu