Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
OUS1 - renowacja i regeneracja
Autor Wiadomość
lish 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-07-04, 10:50   OUS1 - renowacja i regeneracja

Witam. To mój pierwszy post na forum.
Jestem w posiadaniu tokarki z tematu. Tokarka stała w stolarni więc jest strasznie zabrudzona.
Chciałem ją przywrócić do świetności i mam kilka pytań:
1. Po rozebraniu i wyczyszczeniu czym nasmarować wszelkie ruchome elementy?
2. Jak konserwować "na codzień" ?
3. Jest problem z uchwytem - 1 ząb nie zchodzi się równo z pozostałymi... Można to naprawić?

Na szybko to tyle choć pytań jest wiele... ;)
Prywatna galeria

rynio_di 
Specjalista poziom 1
cojo

Wysłany: 2008-07-04, 19:52   

Widzę ,że nie ma chętnego to napiszę ci to co wiem. Tokarka ze stolarni, sprężone powietrze i wydmuchaj wszystko ,posmaruj olejem i przesuwaj suporty, wycieraj brudny olej smaruj na nowo przecieraj ,dotąd aż po przejechaniu na prowadnicach olej będzie czysty. Na co dzień nie musisz tak postępować bo nie stosujesz chłodziwa , wystarczy wydmuchać lub zmieść pędzelkiem wióry i jak długo e będziesz pracował to posmaruj. A co do uchwytu to zrób tak. Kręć kluczem w lewo aż wypadną wszystkie szczęki ,oczyść miejsca ich prowadzenia poszukaj tam cyferek 1,2,3 to kolejność zakładania szczęk na szczękach też powinny być bicia 1,2,3, popatrz na zęby w szczękach czy są wszystkie i zamocuj na nowo.Pokręcając kluczem w prowadzeniu nr,1 zobaczysz początek spirali cofasz odrobinę i zakładasz szczękę tak postępuj z prowadnicą i szczęką nr,2 i 3. Jeżeli szczęki nie mają numeracji co się też zdarza to.. napisz.
Prywatna galeria

buszowanie 
Nowy użytkownik
Pozdrawiam Sergiusz

Wysłany: 2008-07-04, 19:55   

Cytat:
3. Jest problem z uchwytem - 1 ząb nie zchodzi się równo z pozostałymi... Można to naprawić?

Masz źle wkręcone szczęki
Prywatna galeria

clipper7 
Specjalista poziom 2
clipper7

Wysłany: 2008-07-04, 20:04   

rynio_di napisał/a:
sprężone powietrze i wydmuchaj wszystko

rynio_di napisał/a:
wystarczy wydmuchać

No nie, kol. rynio_di, tego się nie robi ! Sprężone powietrze powoduje wdmuchiwanie zanieczyszczeń w najgłębsze zakamarki mechanizmów, za to majster dawał po łapach ( nie było jeszcze nietykalności dzieci i młodocianych). Pędzelek, szmatka i dbać o dobry stan zgarniaczy ( filców). Reszta porad jest OK. Smarować olejem maszynowym prowadnice itp. jak najczęściej, sprzątać do czysta po każdej robocie, stosować się do DTR. Suport parkować max. z prawej strony. I cieszyć się kultowym sprzętem ! To jest klasyka warsztatowa, nie tak dawno przedmiot westchnień każdego majsterkowicza.

rynio_di 
Specjalista poziom 1
cojo

Wysłany: 2008-07-04, 20:18   

Pozwoliłem sobie na taką poradę bo kolega napisał , że tokarka stała w stolarni, i ten drobny pył powracał by na pędzelku,szmatce bezustannie na tokarkę. Ja po toczeniu żeliwa małym ciśnieniem dmuchnę tu i tam.
Prywatna galeria

lish 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-07-04, 21:36   

Dziękuję za odpowiedzi.
A więc tak: rozebrałem suport wszystko "wymyłem" benzyną, odkurzyłem, wyczyściłem, naoliwiłem... Nawet zrobiłem zdjęcia po i przed. Kiedyś załączę ;)
Uchwyt działa, zrobiłem tak jak napisaliście, chociaż dopiero teraz przeczytałem ;)
Tylko jest jeden problem: jedna korbka chodzi strasznie ciężko - przed rozbieraniem chyba nie chodziło tak źle, co może być przyczyną? I na tej części suportu dodatkowo pojawił się luz...

Aha - co to są te zgarniacze (filce) ? ;)
Prywatna galeria

clipper7 
Specjalista poziom 2
clipper7

Wysłany: 2008-07-05, 11:05   

lish napisał/a:
co to są te zgarniacze (filce) ?

Zgarniacze to są kawałki filcu technicznego dociśnięte płytką metalową do np. suportu i uszczelniające szczelinę przed wiórami itp. Dodatkowo nasączają się olejem i smarują łoże. Należy je okresowo sprawdzać i ew. wymieniać. Jeżeli ich nie ma, to warto się zastanowić nad małą przeróbką i je zainstalować.
lish napisał/a:
jedna korbka chodzi strasznie ciężko

Prawdopodobnie zbytnio skasowałeś luz, ale nie mam OUSa więc nie będę się wymądrzał.

lish 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-07-05, 14:40   

u mnie nie ma żadnych filców...
co do suportu - właśnie go rozebrałem i teraz jest ok, chodzi ładnie, a luz zniknął po dociągnięciu śruby na środku suportu.

Dzięki za posty.
Jeżeli macie jeszcze jakieś uwagi/rady to chętnie przeczytam ;)

Mam jeszcze pytanie - czy każdy kieł ze stożkiem nr2 będzie pasował?
Prywatna galeria

clipper7 
Specjalista poziom 2
clipper7

Wysłany: 2008-07-05, 18:04   

lish napisał/a:
czy każdy kieł ze stożkiem nr2 będzie pasował?

Jeżeli masz gniazdo w koniku na stożek MK2, to wszystko co ma prawidłowo wykonany stożek MK2 będzie pasowało (różne trzpienie, przejściówki itp). Jest to znormalizowane. Możesz też zastosować tuleje redukcyjne do MK1 i MK0, lub tzw. przedłużone do innych stożków, w tym i większych od MK2.

Odpowiedz do tematu