|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Mocowanie uchwytu tokarskiego do wrzeciona - czy jest norma |
| Autor |
Wiadomość |
clipper7
Specjalista poziom 2 clipper7

Pomógł: 36 razy Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 496 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-01-01, 17:33 Mocowanie uchwytu tokarskiego do wrzeciona - czy jest norma
|
|
|
Witam w Nowym Roku
Życzę wszystkim, aby nasi żółci przyjaciele dalej produkowali tak tanio, ale dużo lepiej jakościowo i żeby polskie firmy rosły w siłę, a ludziom żyło się dostatniej !
Ale do tematu...
Czy sposób mocowania uchwytu tokarskiego do wrzeciona jest znormalizowany ?
Tzn., czy rozstaw śrub mocujących i średnica podtoczenia np. dla uchwytu 125 mm opiera się na jakiejś normie (jakiej), czy zależy tylko od pomysłowości producenta.
Interesują mnie mocowania uchwytów 3 i 4 szczękowych 125mm. |
_________________ Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ |
|
|
|
 |
unix
Znawca tematu

Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Gru 2007 Posty: 81 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 2008-01-01, 17:59
|
|
|
Jest norma o oznaczeniu DIN 6350 (np. dla uchwytu fi 125) -jest to normalizacja polska BISON Białystok. Co do chińskich to nie wiem wg jakiego schematu są robione ale ja to swojej Einhell MTB 3000 kupowałem ostatnio uchwyty 4 szczękowe samocentrujący i planszajbę ale nie wg tej normy i pasują jak ulał. Polecam gościa z allegro o nicku metal24 http://allegro.pl/search....85812&country=1
ma uchwyty zgodne z w/w normą i uchwyty do chińskich również i jest bardzo solidny. Ja u niego kupowałem ostatnio
Pozdro |
_________________ Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać. |
|
|
|
 |
gelo
Specjalista poziom 1 Gelos

Pomógł: 42 razy Dołączył: 01 Kwi 2006 Posty: 274 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: 2008-01-01, 20:42
|
|
|
wszystkie uchwyty sa mocowane zgodnie z jakas norma ( np DIN55029 tzw. Camlock, DIN 55027 -Bajonet) oraz inne. Bardzo czesto stosuje sie mocowanie za pomoca tarczy adaptacyjnej tzn. uchwyt posiada podtoczenie cylindryczne, ktore nachodzi na tarcze, ktora z kolei ma gniazdo wg odpowiedniego DIN'a. Jest to praktyczne z tego wzgledu, ze jezeli uwytowi cos sie stanie to wymieniasz tylko sam uchwyt a zabierak zostaje. Poza tym dzieki zabierakowi mozesz ustawic bicie uchwytu czego nie zrobisz majac juz gniazdo np DIN55029 bezposrednio w uchwycie.
pozdrawiam |
_________________ Gelos |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|