|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Einhell/Mini Lathe - prośba o porady |
| Autor |
Wiadomość |
M 52
Sympatyk forum poziom 1

Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Gru 2007 Posty: 28 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-01-22, 12:19 Einhell/Mini Lathe - prośba o porady
|
|
|
Przyszła dziś do mnie nowa tokarka Mini Lathe. To chyba bliźniak popularnego Einhella - http://www.allegro.pl/ite...enia_350mm.html . Wygląda w zasadzie tak samo.
Niestety fabryczna instrukcja jest dość lakoniczna, a do tego ogranicza mnie mój kiepski angielski. Mam w związku z tym kilka pytań do Kolegów zorientowanych w temacie.
- Czy koła zmianowe wymagają smarowania, czym i jak je smarować?
- Jak i czym smarować wrzeciono?
- Jakich noży należy używać? Zamierzam kupić zestaw "ósemek" na allegro.
- Czy ktoś mógłby udostępnić mi instrukcję do Einhella?
- Na małych saniach widać taki czarny półkolisty element, w mojej maszynie go nie ma. Co to jest?
- Podczas pobieznego obejrzenia tokarki nie dostrzeglem elementu pozwalającego odblokować małe sanie tak, by móc toczyć stożek ze skręconymi saniami. Jak to jest w tej tokarce rozwiązane?
- Gdzie w Warszawie mozna kupić noże, olej maszynowy itp akcesoria do tokarki? |
_________________ pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych |
|
|
|
 |
unix
Znawca tematu

Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Gru 2007 Posty: 81 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 2008-01-22, 20:48
|
|
|
Do tej tokarki "przychodzą" noże standardowo 10x10. Pod 8x8 będziesz musiał podkładać bo ostrze noża nie będzie w osi. Polecam noże Pafana - zerknij na ich stronę.
Pozdro |
_________________ Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać. |
|
|
|
 |
robertinus
Stały bywalec

|
Wysłany: 2008-01-22, 20:50
|
|
|
| Podaj adres @, wyślę Ci instrukcję w j. polskim. |
_________________ Pozdrawiam!
Robert |
|
|
|
 |
unix
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-01-22, 20:54
|
|
|
| Jak odjedziesz maksymalnie imakiem w prawo za pomocą pokrętła przesuwu wzdłużnego, tego przy imaku, to oczom twoim ukażą się dwie śruby imbusowe za pomocą których zmieniasz kąt sań poprzecznych w stosunku to osi tokarki. |
_________________ Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać. |
|
|
|
 |
M 52
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-01-22, 21:43
|
|
|
Dzięki serdeczne za odpowiedzi
A co ze smarowaniem wrzeciona? |
Maciek
|
|
|
 |
unix
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-01-23, 17:50
|
|
|
| A co rozumiesz przez słowo wrzeciono ? Bo jeśli masz na myśli uchwyt tokarski to do smarowania szczęk, jak i wszystkich pozostałych elementów tego typu tokarki w zupełności wystarczy olej maszynowy. |
|
|
|
 |
M 52
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-01-24, 22:30
|
|
|
Tak sobie myślałem, że wrzeciono też ma jakieś łozyska Moja poprzednia tokarka ma smarowniczki do łożysk wrzeciona. Widać tak się do nich przyzwyczaiłem, że w tej też się takich spodziewałem. Mam już instrukcję, niebawem ustawię maszynę na stanowisku i zajrzę w jej zakamarki. Ze smarowaniem uchwytu pewnie sobie poradzę
A tak przy okazji - gdzie kupujecie olej maszynowy, narzędzia itp?
Po kilku latach przerwy nie umiem się poruszać na tym rynku. Sklep dawnej CPN w Warszawie przeniesiono, ale mam adres. Kupowałem tam dawniej wszelkie oleje m.in. do windy i kompresorów, maszynowy i emulgol też powinni mieć. Odwiedziłem supermarkety - noży i frezów tam nie warto szukać, jeśli są to mało i drogo. Sklepik z narzędziami skrawającymi drogi, ale siedzi w nim kilku wesołych starszych panów, w dodatku chętnych do rozmowy. Pozostaje allegro? Kilka narzędzi już tam kupiłem. |
Maciek
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|