|
LinuxCNC: Czy Ktoś próbował?? |
| Autor |
Wiadomość |
markcomp77
Specjalista poziom 3

Pomógł: 42 razy Dołączył: 18 Wrz 2004 Posty: 1966 Skąd: k/w-wy
|
Wysłany: 2004-09-22, 16:37 LinuxCNC: Czy Ktoś próbował??
|
|
|
Cześć!
jak wyglądają doświadczenia z softem linuksowym?
a dokładniej czy Ktoś próbował bootowalnej płytki (do ściągnięcia z CNC na linuksie) ?
bo na sucho-bez podłączania... wygląda obiecująca, jest wiele ciekawej dokumentacji... jednak najistotniejsze: czy projekt jest w fazie używalności?
 |
_________________ z poważaniem
MARKcomp77 |
| Ostatnio zmieniony przez markcomp77 2006-07-12, 13:10, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
5194866
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2004-09-30, 21:30
|
|
|
mnie tez zaciekawil linuxcnc.org... ale jesze go nie sciagalem... [ ehhh te loncze ]
jesli ktos jeszcze tego probowal i mu dzalalo, to niech podzieli sie przezyciami |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2004-10-01, 13:49 RE: LinuxCNC: Czy Ktoś próbował?
|
|
|
Witam!
na http://www.luberth.com/cstep/dos.htm jest napisane:
...
| Cytat: | RT-Linux With EMC Personally i like Linux => but find it verry hard to set it up
System requirements where higher as the workless ones i have
Think EMC has nice Gui's and backplotters
| ...
----------------------------
WNIOSKI:
autor opinii miał problemy z konfiguracją
duże wymagania
...i jednak prawdopodobie TO DZIAŁA! |
MARKcomp77 |
| Ostatnio zmieniony przez markcomp77 2004-10-06, 15:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
guchy
Specjalista poziom 1

Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Lip 2004 Posty: 109 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2004-10-03, 14:19
|
|
|
Wczoraj ściagnołem tą płytke bootowanom i po uruchomieniu zaczoł się instalowac linux to jest prawdopodobnie linux oparty na redhadzie z softem do cnc nie zainstalowałem bo jeszcze trza tak jak w innych linuxach sobie partycje zrobić jak usune auroxa to go wyprubuje tylko na sucho bez sterowników do silników bo jeszcze narazie nie mam |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2004-10-05, 15:03
|
|
|
| guchy napisał/a: | Wczoraj ściagnołem tą płytke bootowanom i po uruchomieniu zaczoł się instalowac linux to jest prawdopodobnie linux oparty na redhadzie z softem do cnc nie zainstalowałem bo jeszcze trza tak jak w innych linuxach sobie partycje zrobić jak usune auroxa to go wyprubuje tylko na sucho bez sterowników do silników bo jeszcze narazie nie mam |
ja ściągnołem obraz kompletnego systemu pracującego z cd-eka...
jest to mutacja knoppixa + jądro RT (czasu rzeczywistego)... knoppix bazuje na debianie
można na tym pracować (256MB ram zalecane)... daje się go zainstalować na twardy (tak jak każdego knoppixa) |
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
Mariusz
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2004-12-12, 08:56
|
|
|
Cześć!
W sprawie EMC ze strony linuxcnc.org - używam go od roku w wersji BDI. BDI instaluje EMC - wszystko na moim wydzielonym compie. Aby chodził sensownie trzeba dostosować plik ini - czyli tunningować program do konkretnych parametrów maszyny.
Mariusz |
|
|
|
 |
frajer
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2005-01-16, 01:26 Mocna rzecz ten Lajnux.
|
|
|
O ile zadziała.
Ściągnąłem najnowszą wersję odpaliłem instalatora, ruszył z kopyta jak naRH przystało.
Niestety po kilkudziesięciu sekundach jest ... ciemny ekran i na tym koniec.
Suma kontrolna się zgadza a komputer to specjalny zestaw, na którym testuję linuxy od trzech lat. 100% hardware compatibility !
Poczekam na kolejną wersję beta coś tam.... |
|
|
|
 |
Znawca tematu

|
Wysłany: 2005-01-16, 08:30
|
|
|
| Soft pod linuxa nie jest zachecajacy , duzo z nim problemow , czasami jest nielogiczny .... o wymaganiach to nie wspomne ale udalo mi sie uruchomic Narazie Nie polecam |
_________________ "Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein |
|
|
|
 |
pablo004
Stały bywalec

|
Wysłany: 2005-01-16, 23:36
|
|
|
Jest grono użytkowników tego softu i bardzo sobie chwalą. Na yahoo forum są ich wypowiedzi , rady itp. Może warto nie zrażać się pierwszymi kłopotami czy niepowodzeniami i próbować jechać dalej.
Dla mnie program jest nieco mało przyjazny i wygląda tak jakby jego autorzy znali zasady sterowania i terminologję tylko teoretycznie. Ale będę próbował dalej. |
|
|
|
 |
Znawca tematu

|
Wysłany: 2005-01-18, 23:14
|
|
|
| pablo004 napisał/a: | Jest grono użytkowników tego softu i bardzo sobie chwalą. Na yahoo forum są ich wypowiedzi , rady itp. Może warto nie zrażać się pierwszymi kłopotami czy niepowodzeniami i próbować jechać dalej.
Dla mnie program jest nieco mało przyjazny i wygląda tak jakby jego autorzy znali zasady sterowania i terminologję tylko teoretycznie. Ale będę próbował dalej. |
no tak ale w sofcie dla dos/windows nie ma czym sie zrazac bo wzysko dziala od reki , jest logiczne i przyjazne - nie zabiera cennego czasu na glowkowanie..czemu to znowu niedziala |
_________________ "Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein |
|
|
|
 |
|
|