|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
TURBO CNC komunikat na początku pracy |
| Autor |
Wiadomość |
nwd
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2006-10-16, 07:37 TURBO CNC komunikat na początku pracy
|
|
|
Witam dopiero zaczynam uczyc sie tego programu i mam pytanie. Włanczam go ale na początku wyskakuje mi taki komunikat:
Turbo CNC 4.01 Built 050312(DPMC)10/15/2006
Free RAM (largest possible file):66,91M80387or internal math co processor present
BIOS reports available parallel parts on this machine
LPT! at adress $378,(888D)
LPT2-not instaled
LPT3 not insatled
Be awara that some cards may be physically pressent and not reported to BIOS
Ports initialized. OK to power-up drives...
Reading machine position from A:/TURBOCNC.INC...done
Reading tool offets fromA:/TURBOCNC.TL...
PROBLEM!Could not find tool file
Meas 8254 timer latency:3,63 microseconds, max is 39,00 min is 3,00
Frequency where jitter approaches 10% is 32859,1HZ
TIP OF THE DAY:
Twere are two kinds of computer user in the world..
1)People that keep regule beckup in a safe place
2)Morons!!!
<Press any key>
I tu mam pytanie co tu jest napisane zwłaszcza co to za problem czy mam niewłaściwy komp bo nie znam angielskiego
2 pytanko tyczy sie czy jest możliwość zapisania zawartości dyskietki na twardzielu albo CD tak żeby mi łatwiej startował TURBO CNC bo dyskietki samiwiecie sa jakie sa i może nadejśc chwila kiedy mi zniej nie odczyta . Za pomoc dzieki i pozdrowienia. |
|
|
|
 |
Boni
Znawca tematu

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lip 2006 Posty: 98 Skąd: Grodzisk Maz
|
Wysłany: 2006-10-16, 09:41
|
|
|
| Zgrać go możesz byle gdzie na twardy, będzie chodził, brakiem pliku narzędzi możesz się na początek nie przejmować. Proponuję podciągnąć angielski i poczytać instrukcję od TurboCNC, bo nie bardzo wyobrażam sobie jak masz zamiar pracować tym programem czy podobnymi bez angielskiego. |
|
|
|
 |
MarK
Znawca tematu

Pomógł: 8 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 81 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2006-10-16, 11:40
|
|
|
Witam!
W komunikatach, które wyświetla TurboCNC nie ma nic niepokojącego. Na końcu komunikat, żeby wcisnąć przycisk w celu kontynuacji
W lutym tego roku rozpocząłem tłumaczenie podręcznika do TurboCNC. To co zdążyłem przetłumaczyć można ściągnąć tutaj: www.kem-cnc.webpark.pl.
Niestety niedługo później moi zleceniodawcy bardzo się "ożywili" i nie miałem czasu na dokończenie tłumaczenia (przy okazji przepraszam wszystkich zainteresowanych). Może niedługo będzie trochę więcej czasu, to postaram się ruszyć z tym dalej |
|
|
|
 |
nwd
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2006-10-16, 17:32
|
|
|
| Te brak narzedzi przetłumaczyłem nie wiem jednak o co chodzi z tymi Hz i Ramami |
|
|
|
 |
Boni
Znawca tematu

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lip 2006 Posty: 98 Skąd: Grodzisk Maz
|
Wysłany: 2006-10-16, 17:52
|
|
|
| Dostępny RAM pokazuje i tyle, mam wrażenie że prosto z BIOSu, więc przy nowszych kompach i zintegrowanych grafikach nie ma co mu wierzyć, ale to mało istotne, to bardzo oszczędny program. W Hz podaje domniemaną maksymalna częstotliwość jaką jest w stanie wystawić na LPT, 10% poniżej max, ale to też bardzo zgrubne oszacowanie i przy nowych zinterowanych scalakach załatwiających w jednej kości LPT, RSy, sieć i Bóg wie co jeszcze to mało wiarygodne, znaczy, w górze niewiarygodne, 30k u ciebie to spoko wynik, ale może da się ustawić 20 a może 40, tyle że nie ma co się podniecać, bo żaden silnik tego nie wyrobi (natomiast w dół można mu wierzyć, jak pokazuje np. na pentium 1 pod Win że max jest 6kHz, to rzeczywiście nie warto szukać 6 czy 7kHz bo nie wyjdzie). Generalnie nie przejmuj się, ciesz się programem. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|